Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Vo veku 75 rokov zomrel španielsky tréner Luis Aragones

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu ráno bývalý tréner španielskej futbalovej reprezentácie Luis Aragones. Rodák z Hortalezy priviedol Španielsko k titulu na EURO 2008. Foto: TASR/AP

Rodák z Hortalezy priviedol Španielsko k titulu na EURO 2008.

Madrid 1. februára (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu ráno bývalý tréner španielskej futbalovej reprezentácie Luis Aragones. Smutnú správu priniesli španielske médiá.

Denník Marca v internetovom vydaní uviedol, že Aragones skonal na madridskej lekárskej klinike o štvrť na sedem ráno po ťažkom boji s leukémiou.

Rodák z Hortalezy priviedol Španielsko k titulu na EURO 2008, prvému po 44 rokoch. Po zisku trofeje opustil národný tím. "Odchádzam, pretože tam už niet práce pre mňa," odôvodnil vtedy svoje rozhodnutie. Aaragones však odštartoval slávnu éru španielskeho futbalu, ktorá pokračovala ziskom titulov na MS 2010 a EURO 2012 avšak už pod vedením kouča Vicenteho del Bosqueho. Aragones zároveň zaviedol do reprezentácie systém krátkych prihrávok, ktorý preslávil aj FC Barcelonu.



Podľa prezidenta národnej federácie Angela Mariu Villara sa Aragones navždy zapísal do pamäte mnohých ľudí nielen pre jeho prínos pre španielsky futbal, ale aj po ľudskej stránke. "Pre náš futbal je to veľká a bolestivá strata," uviedol. Smutná správa zarmútila aj ďalšie osobnosti španielskeho futbalu. "Luis Aragones zmenil históriu španielskeho futbalu. A za to mu budeme navždy vďační," cituje agentúra AP brankára Ikera Casillasa. "Niet pochýb, že súčasná úspešná éra je výsledkom toho, čo tu zanechal," uviedol del Bosque.

Aragones ako hráč pôsobil v Reale Madrid aj Atleticu Madrid, s ktorým v rokoch 1966, 1970 a 1973 vyhral majstrovský titul. Ako tréner viedol množstvo klubov najmä v Španielsku, trénoval aj turecký Fenerbahce Istanbul. Už ako tréner Atletica v roku 1977 s ním získal majstrovský titul a triumfoval s ním aj v pohári v rokoch 1976, 1985 a 1992. Na lavičke FC Barcelona vyhral v roku 1988 Španielsky pohár. Trénoval oba sevillské aj barcelonské kluby, Valenciu, Oviedo či Mallorcu.