Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Mladí Slováci si na Talianov veria, sľubujú odhodlaný výkon

Na ilustračnej snímke tréner slovenských futbalistov do 21 rokov Ivan Galád so zverencami Foto: TASR/Michal Svítok

Na favorizovaných Talianov by mohla platiť tvrdosť a dôraz v osobných súbojoch, to bola základná téza futbalistov Slovenska.

Zlaté Moravce 9. októbra (TASR) - Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov delí od postupu na ME 2015 v Česku posledná prekážka. V barážovom dvojzápase sa zverenci trénera Ivana Galáda stretnú s päťnásobným európskym šampiónom v tejto vekovej kategórii Talianskom. Prvý zápas je na programe v piatok 10. októbra o 17.00 h v Zlatých Moravciach, odveta s úvodným výkopom o 16.00 h sa odohrá o štyri dni neskôr v meste Reggio Emilia.

"Túžime splniť náš sen a dostať sa na šampionát. Budeme o to bojovať zo všetkých síl, hoci veľkým favoritom sú Taliani. Ak nadviažeme na náš výkon v poslednom zápase kvalifikácie s Holandskom, máme šancu. Je pred nami minimálne 180 minút boja a verím, že na konci sa budeme usmievať my," povedal pred prvým zápasom tréner Galád, ktorého zverenci vyhrali 3. kvalifikačnú skupinu pred favorizovaným Holandskom. Postup do baráže si zabezpečili v záverečnom dueli práve na jeho pôde v Tilburgu, kde po výbornom výkone triumfovali 1:0. Výkony slovenského tímu zaimponovali kormidelníkovi súpera Luigimu di Biagiovi: "Slováci ma zaujali už v našom vzájomnom zápase, v ktorom sme vlani v auguste vyhrali 4:1. Pravda, treba brať do úvahy, že súper hral dlho bez vylúčeného hráča. Má skvelý tím, čo ukázal aj v kvalifikácii, keď vyhral skupinu pred silným Holandskom. Aj proti nám hrali Slováci naozaj veľmi dobre, výsledok 4:1 je skresľujúci," povedal Di Biagio pre uefa.com.

Sila Talianska v mládežníckom futbale je všeobecne známa, naposledy skončila "squadra azzurra" na ME 21 na druhom mieste a toto postavenie potvrdili aj zverenci bývalého reprezentanta Di Biagia víťazstvom v 9. kvalifikačnej skupine. "Netreba o nich veľa hovoriť, patria medzi európsku špičku. K nám prídu s tromi hráčmi, ktorí hrali finále na uplynulom európskom šampionáte, napriek tomu chceme byť odvážni, aktívni a prezentovať sa v podobnom trende ako proti Holandsku v skupine. Talianov do detailov poznáme, analyzovali sme na videu ich šesť kvalifikačných a dva prípravné zápasy a každý týždeň sme ich mohli sledovať aj v Serii A, kde viacerí pravidelne nastupujú. Či to bude stačiť na to, aby sme ich zdolali, to ešte len uvidíme," dodal Galád, ktorý má k dispozícii pre prvý zápas 23-členný káder. Pre kartový trest bude totiž v Zlatých Moravciach chýbať špílmacher Ondrej Duda z Legie Varšava, v odvete už bude môcť nastúpiť. Mladých Slovákov bude hnať vpred vypredaný štadión.

Platiť bude dôraz a nasadenie

Na favorizovaných Talianov by mohla platiť tvrdosť a dôraz v osobných súbojoch, to bola základná téza mladých Slovákov a útočník Tomáš Malec s ňou súhlasí: "Zdravá tvrdosť bude potrebná, Taliani na ňu nie sú zvyknutí. Ale tieto reči musíme pretaviť do výkonu na ihrisku. Tam to bude o našich hlavách, srdciach a nohách. Čaká nás najdôležitejší zápas kariéry. Už to, že hrá futbalista za reprezentáciu, je skvelý pocit a keby sa nám podarilo postúpiť na majstrovstvá Európy, bolo by to splnenie krásneho sna."

Finálový turnaj ME sa uskutoční 17. až 30. júna budúceho roka v Česku, ktoré má ako organizátor na šampionáte istú miestenku. Hrať sa bude na štadiónoch v Prahe (Letná, Eden), v Olomouci a v Uherskom Hradišti. Žreb finálového turnaja je na programe 6. novembra v Prahe. Štyria semifinalisti zo šampionátu sa prebojujú na OH 2016 v Rio de Janeiro. Slovensko naposledy hralo na finálovom turnaji ME tejto vekovej kategórie v roku 2000 v domácom prostredí. Obsadilo na ňom štvrté miesto a prebojovalo sa na OH v Sydney.

Baráž ME 2015 hráčov do 21 rokov - prvý zápas:

piatok 10. októbra, 17.00 h - Zlaté Moravce:

Slovensko - Taliansko

Rozhodujú: Dias - Tavares, Rodrigues (všetci Port.)

predpokladaná zostava SR 21: Rusov - Pauschek, Niňaj, Hudák, Mazáň - Lásik, Hrošovský - Mészáros, Škvarka, Schranz - Zreľák