Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Suarez si na MS už nezahryzne, od FIFA dostal trest

Luis Suarez po incidente s Talianskom na MS Foto: TASR/AP

Viceprezident uruguajskej futbalovovej asociácie Jorge Barrera informoval médiá, že sa voči trestu odvolajú.

Rio de Janeiro 26. júna (TASR) - Uruguajský útočník Luis Suarez dostal od disciplinárnej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA za uhryznutie talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho trest na deväť zápasov, suspendáciu na 4 mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalovou činnosťou a pokutu 100.000 švajčiarskych frankov (cca (82.210 eur). Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Suarez sa previnil tesne pred víťazným gólom svojho krajana Diega Godina v 81. minúte rozhodujúceho stretnutia základnej D-skupiny na MS v Brazílii. V priamom súboji o postup Uruguaj zdolal Taliansko 1:0 a postúpil do osemfinále. Incident si hlavný rozhodca nevšimol, ale uruguajského strelca usvedčili televízne kamery.

Potrestaný futbalový útočník Luis Suarez odletí ešte vo štvrtok domov do Uruguaja. "Hráčovi a jeho rodine chystajú privítanie v hlavnom meste Montevideu," informovala agentúra Reuters.

"Takéto správanie nemôžeme na futbalovom ihrisku jednoducho tolerovať. A zvlášť na majstrovstvách sveta FIFA, kde sú na hviezdy na ihriskách upreté milióny očí ľudí. Disciplinárna komisia FIFA vzala do úvahy všetky faktory prípadu a Suareza potrestala podľa zodpovedajúcich regúl disciplinárneho poriadku. Rozhodnutie nadobudlo okamžitú platnosť hneď, ako bolo oznámené," citoval Reuters šéfa disciplinárky FIFA Claudia Sulsera.

Liverpool nechce Suarezov trest zatiaľ komentovať
Anglický klub FC Liverpool nechce zatiaľ bližšie komentovať verdikt Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v kauze útočníka Luisa Suareza.

"Počkáme na správu disciplinárnej komisie, ktorú vyhodnotíme a potom zaujmeme stanovisko," cituje klubové vyhlásenie predsedu predstavenstva "The Reds" Iana Ayreho.
Uruguajská futbalová asociácia sa k trestu ešte nevyjadrila, ale informovala uruguajské médiá, že sa v horizonte niekoľkých hodín rozhodne, ako bude postupovať, resp. či sa voči trestu od FIFA odvolá. Napokon viceprezident Jorge Barrera potvrdil, že sa odvolajú.

Trest začne 27-ročnému hráčovi, ktorý bol v minulej sezóne s 31 gólmi najlepším strelcom anglickej Premier League, plynúť osemfinálovým súbojom s Kolumbiou 28. júna. Na rokovaní disciplinárky Suarez nevypovedal osobne, Uruguaj tam zastupoval prezident národnej asociácie Wilmar Valdez.

"Trest je to za faul príliš tvrdý. Odvolanie zašleme ešte v priebehu štvrtka. Uruguaj sa ale necíti perzekuovaný a Suarez nie je obeť," displomaticky povedal pre médiá Valdez.

Kanonier "The Reds" zmeškal na šampionáte prvý zápas proti Kostarike (1:3), lebo sa ešte nezotavil po operácii kolena. V druhom ale jeho dva góly rozhodli o vyradení Anglicka (2:1). Za jeho Liverpool nebude môcť hrať, ani trénovať až do konca októbra, vymešká prvých 9 zápasov v lige a nebude môcť hrať do novembra ani v Lige majstrov 2014/2015.

V minulosti už Suarez dvakrát pohrýzol súpera. V roku 2013 sa v zápase Premier League "zakusol" do obrancu Chelsea Londýn Branislava Ivanoviča, za čo dostal desaťzápasový dištanc. V roku 2010 počas pôsobenia v Ajaxe Amsterdam pohrýzol protihráča z PSV Eindhoven Otmana Bakkala a odsedel si za to sedem zápasov.

Uruguajské médiá šokoval Suarezov trest
Uruguajské médiá šokoval deväťzápasový dištanc, ktorým potrestala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) útočníka Luisa Suareza za uhryznutie súpera na MS 2014. Je to údajne výsledok "honu na čarodejnice" a "krvnej pomsty" zo strany silných tímov, sumarizovala ich reakcie agentúra AP.

"FIFA ustúpila tlaku rivalov," tvrdí televízna stanica Tenfield. "Honu na čarodejnice" sa zúčastnili medzinárodné médiá, ktoré nepochybovali o vine dávno predtým, ako bol vynesený verdikt. Ministerka športu Liliam Kechichianová nazvala trest neprimeraným a vyjadrila obavu o Suarezov stav. „Neprimeraný trest bolí. Uvidíme, ako mu budeme vedieť pomôcť,“ reagovala politička.
Suarez obvinenia z uhryznutia súpera odmietal. "Takéto situácie sú v zápase úplne bežné. Dostali sme sa do kontaktu, on ma udrel ramenom a v tom momente moje zuby zasiahli jeho ruku," bránil sa.

Maximálna výška trestu, ktorá mu hrozila, bola podľa noriem FIFA suspendácia na 24 zápasov alebo dvojročný zákaz činnosti. Na MS 1994 Talian Mauro Tassotti zlomil nos Španielovi Luisovi Enriquemu, za čo dostal osemzápasový dištanc, čo je doteraz najprísnejší trest od FIFA v histórii svetových šampionátov.

Uruguaj v osemfinále čaká v juhoamerickom derby Kolumbia, zápas je na programe v sobotu v Rio de Janeiru.

Na rozhodnutie futbalových funkcionárov čakajú aj sponzori Suareza. Spoločnosť 888, ktorá prevádzuje internetové kasína a tzv. online poker, už vyhlásila, že zvažuje ďalšie pokračovanie spolupráce s uruguajským hráčom. Nemecký výrobca športového oblečenia Adidas uviedol, že si počká na verdikt FIFA. Rovnaké stanovisko zaujala aj firma Beats, ktorá vyrába známe audio slúchadlá.

Uruguajský prezident Jose Mujica zvolá ešte vo štvrtok stretnutie, aby prediskutoval možnosti po deväťzápasovom dištance, ktorý dostal futbalový útočník Luis Suarez za uhryznutie súpera na MS 2014.

"Stretne sa s ministerkou športu Liliam Kechichianovou, ktorá trest považuje za príliš tvrdý," informovala agentúra Reuters. Mujica už hovoril s trénerom reprezentácie Oscarom Tabarezom a vyjadril mu svoju "solidaritu".

Reakcie na potrestanie uruguajského útočníka Luisa Suareza deväťzápasovým dištancom za uhryznutie súpera na MS 2014:

Uruguajská futbalová asociácia: "Buď silný Luis! Viac, ako kedykoľvek predtým. Uruguaj do toho!"
Jim Boyce, viceprezident FIFA: "Myslím, že trest je oprávnený. Dúfame, že si uvedomí, že takéto správanie nebudeme tolerovať."
Adidas, výrobca športových potrieb a Suarezov sponzor: "Adidas podporuje rozhodnutie FIFA. Určite mu neodpustíme jeho správanie a pripomenieme vysoké štandardy, ktoré žiadame. Nemáme v pláne ho využívať na ďalšie marketingové aktivity."
Ronaldo, bývalý útočník Brazílie: "Nikdy by som nikoho nepohrýzol. Viem, že to bolí. Ak ma moje deti pohryzú, potrestám ich."
El Pais, uruguajský denník: "Najhorší trest."
Andres Ramirez, uruguajský právnik: "Nechcem sa zapliesť do konšpiračných teórií, ale zdá sa mi, že FIFA nepodporuje malé krajiny."


Trest ako Suarez si už vypočuli Pinto a Šimunič

Uruguajský útočník Luis Suarez dostal za uhryznutie talianskeho súpera od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) tvrdý trest. Je najtvrdší od FIFA, čo sa týka samotných finálových turnajov. Ale v minulosti bolo už na svetových šampionátoch, alebo pred nimi tiež potrestaných niekoľko hráčov a aj reprezentácií:

1989výber Chile vylúčili z MS 1990 a z kvalifikácie MS 1994, keď jeho brankár Roberto Rojas v súboji s Brazíliou porezal žiletkou, aby nasimuloval zranenie a zapríčinil prerušenie zápasu.

1990Frank Rijkaard (Hol.) 3 zápasy za opľutie Rudiho Völlera

1994Ion Vladoiu (Rum.) 3 za zápasy faul na Christophera Ohrela, Leonardo (Braz.) 4 zápasy úder lakťom do tváre Taba Ramosa, Mauro Tassotti (Tal.) 8 zápasov úder lakťom Luisa Enriqueho

2002Joao Pinto (Port.) 4 mesiace za úder päsťou do žalúdka rozhodcu Angela Sancheza

2006Leandro Cufre (Arg.) 4 zápasy šliapnutie na Pera Mertesackera, Zinedine Zidane (Fr.) 3 zápasy za úder hlavou do hrude Marca Materazziho

2014Josip Šimunič (Chorv.) 10 zápasov za fašistický pozdrav, na MS Alex Song (Kam.) 3 zápasy za úder rukou Maria Madžukiča