Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Hokej

Aho strelil 5. víťazný gól v play off, Stamkos sa opäť presadil

Sebastian Aho z Caroliny Hurricanes oslavuje so svojimi spoluhráčmi po strelení gólu proti New York Islanders počas druhej tretiny zápasu 3 série prvého kola play off hokejovej NHL o Stanleyho pohár vo štvrtok 25. apríla 2024 v Elmont, New York. Foto: TASR/AP

Aho sa presadil v 28. minúte, keď strelou spoza brániaceho hráča prekonal Iľju Sorokina.

New York 26. apríla (TASR) - Fínsky hokejista Sebastian Aho bol hrdinom Caroliny v nočnom zápase 1. kola play off NHL, keď rozhodol o triumfe Hurricanes nad New Yorkom Islanders 3:2. Aho zaznamenal piaty víťazný gól vo vyraďovacej časti a prekonal klubové zápisy Jordana Staala a Kevina Dineena. Steven Stamkos z Tampy Bay sa presadil aj v treťom strenutí série proti Floride a stal sa deviatym hráčom v histórii ligy, ktory to dokázal vo veku 34 a viac rokov. Ani gól kapitána Lightning však tímu nepomohlo k triumfu (prehra 3:5) a sú na pokraji vypadnutia, keď stav série je 0:3.

Aho sa presadil v 28. minúte, keď strelou spoza brániaceho hráča prekonal Iľju Sorokina. Aj vďaka nemu Carolina vedie v sérii už 3:0 a je jedno víťazstvo od postupu do 2. kola play off. Fínskemu útočníkovi patrí s piatimi víťaznými gólmi vo vyraďovacej časti druhé miesto v klubovej histórii. Lídrom v tejto štatistike je ho súčasný tréner Rod Brind'Amour, ktorý dosiahol o jeden presný zásah viac. Útočník prvej formácii Caroliny strelil svoj 25. gól v kariére v play off a medzi hráčmi z Fínska vyrovnal Valtteriho Filppulu na šiestom mieste. Pred ním sú Jere Lehtinen (27), Mikko Rantanen (30), Teemu Selänne (44), Esa Tikkanen (72) a Jari Kurri (106).

Na treťom víťazstve Caroliny má výrazný podiel brankár Frederik Andersen, ktorý zneškodnil 29 striel súpera. V klubovej histórii Hurricanes/Whalers je len druhým, ktorý uspel v prvých troch zápasoch svojho tímu vo vyraďovacej časti (Mike Liut, Hartford Whalers, 1986). Dánsky brankár pritom v základnej časti odchytal len 16 duelov, pretože absentoval pre problémy so zrážanlivosťou krvi. "Znova mám radosť z hokeja. Som zdravý a cítim sa výborne. Chlapci mi veľmi pomáhajú," uviedol Andersen. "Freddie (Andersen) predviedol niekoľko obrovských zákrokov a to rozhodlo o výsledku zápasu," skonštatoval tréner Rod Brind'Amour podľa nhl.com. Pochválil ho aj obranca Jordan Martinook: "Frederik predvádza v každom zápase skvelý výkon. Myslím si, že nie je veľa brankárov, ktorí by v bránke pôsobili tak pokojne." Andersen podržal tím kľúčovým zákrokom necelých šesť minút pred koncom tretej časti. Najprv spadol po súboji so súperovým hráčom na ľad, ale strelu Alexandra Romanova napriek tomu zneškodnil lapačkou. V sérii si drží úspešnosť zákrokov na čísle 92,2 percenta.

Stamkos po 44 sekundách druhej časti strelil vyrovnávajúci gól na 1:1. Kapitán Tampy je deviatym hráčom v histórii play off vo veku 34 rokov alebo starším, ktorý skóroval v každom z prvých troch zápasov svojho tímu vo vyraďovacej časti a prvý od Patricka Marleaua v roku 2014 so Sharks (3 stretnutia). Po stretnutí ho však mrzeli štyri nevyužité presilové hry. "Mali sme niekoľko presiloviek, v ktorých sme toho veľa neurobili. Nepredviedli sme takú realizáciu, na akú sme zvyknutí. Snaha tam bola v určitých aspektoch, ale chýbalo lepšie prevedenie."