Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Hokejisti B. Bystrice sa v G-skupine LM stretnú s týmito súpermi

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Trojnásobný slovenský majster sa pred žrebom - rovnako ako v uplynulých dvoch rokoch - ocitol vo štvrtom koši.

/div>Bratislava 22. mája (TASR) - Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica sa v základnej G-skupine Ligy majstrov 2019/2020 stretnú so švédskym Färjestadom, nemeckým klubom a vlaňajším finalistom EHC Red Bull Mníchov a švajčiarskym HC Ambri-Piotta. Rozhodol o tom stredajší žreb na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Trojnásobný slovenský majster sa pred žrebom - rovnako ako v uplynulých dvoch rokoch - ocitol vo štvrtom koši. Bolo tak jasné, že sa nemôže v jednej skupine stretnú s bieloruským Junosťom Minsk, nórskym Friskom Asker, francúzskym Grenoble, dánskym Rungsted Seier Capital, waleským Cardiffom Devils, poľským GKS Tychy či víťazom Kontinentálneho pohára Belfastom Giants. V prvom koši boli hneď tri švédske a jeden fínsky tím. V jednej skupine sa nemohli stretnúť dva tímy z jednej krajiny.

Banskobystričania už dvakrát účinkovali v LM, ani raz nepostúpili zo základnej skupiny. V minulej sezóne obsadili v skupine v konkurencii českého extraligistu Plzeň, švajčiarskeho Lugana a fínskeho JYP Jyväskylä so ziskom 4 bodov štvrté miesto.

"So zložením skupiny sme veľmi spokojní. Čakajú nás vynikajúce mužstvá, tešíme sa na kvalitnú medzinárodnú konfrontáciu," uviedol športový manažér banskobystrického klubu Július Koval a k súperom v skupine dodal: "Človek si tu veľmi nenavyberá. Chceli sme českého súpera, ale nemohli sme to ovplyvniť. Budeme sa musieť pripraviť na týchto súperov. Ich kvalita je skutočne obrovská. Myslím si však, že každý náš fanúšik musí byť so žrebom spokojný. Skupina ja určite ťažká. Mníchov je milionársky veľkoklub, účastníka švédskej SHL Färjestad tiež netreba veľmi predstavovať, Ambri-Piotta pochádza síce z dedinky, ale takisto je podporovaná veľmi silnou skupinou."

Na stredajšom žrebe bola v akcii aj bývalá slovenská biatlonistka a trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová či niekdajší fínsky reprezentant a strieborný medailista zo ZOH 2006 v Turíne Ville Nieminen. Kuzminová ťahala tímy z 3. koša, "baranom" vyžrebovala Ambri-Piotta. "Hokej aj biatlon sú vo svete veľmi populárne športy a oba spájajú ľudí. Hokej sledujem odmalička, tento šport sa mi páči od detstva, dobre si pamätám finále MS 2002, keď Slováci vo finále zdolali Rusko," povedala Kuzminová, ktorá v Tipsport Lige drží palce Banskobystričanom. "Fandila som im a bola som nesmierne rada, keď trikrát za sebou získali majstrovský titul. Ak mi to čas dovoľoval, snažila som sa ich prísť osobne povzbudiť aj na štadión." Teraz ich ako slovenská reprezentantka nemohla žrebovať zo 4. koša: "Podľa pravidiel to nebolo možné. Mala som pred žrebom trochu času, aby som sa naučila správne vyslovovať názvy klubov a aj z ktorých krajín pochádzajú. Môžem potvrdiť, že som mala trochu trému."

Vedenie "baranov" sa pôvodne nechcelo do nového ročníka LM prihlásiť, keďže doterajšia účasť v nej bol pre klub finančne stratová. Banskobystričania však napokon, aj po sérii rokovaní so zástupcami Ligy majstrov, SZĽH a Tipsport Ligy, svoj úmysel prehodnotili. "Na Slovensku nie je ľahké robiť šport. Ak sme z niečoho v mínuse, tak musíme veľmi dobre zvážiť, či do toho ísť. Počítame každé euro, nemôžeme sa rozhadzovať, nie sme milionársky klub. Našťastie sme dospeli k záveru, pri ktorom boli všetky strany spokojné. Detaily rokovaní by som nerád špecifikoval, nejde o žiadnu finančnú injekciu zo zväzu, skôr je to postavené na tom, aby sme nešli do nejakého mínusu," prezradil Koval.

Náklady na účinkovanie mužstva v LM by sa mali pohybovať v rovnakých sumách ako v minulej sezóne. Rozpis zápasov určí vedenie súťaže, ktorá však prihliada aj na požiadavky jednotlivých klubov. Banskobystričania sa budú snažiť, aby pri jednom výjazde spojili zápasy na ľadoch dvoch súperov, napríklad v Mníchove a Ambri-Piotta. "Minimálne do Švédska letieť musíme a do Švajčiarska asi tiež. Bude záležať, v ktorých dátumoch narazíme na ktorých súperov, na základe toho sa bude dať cestovanie uľahčiť." "Baranov" naďalej povedie Dan Ceman, ktorý má podpísanú dvojročnú zmluvu, vedenie klubu pomaly skladá aj káder na novú sezónu. "Chceli by sme trochu zľahčiť klubový rozpočet, stabilizovať klub a odľahčiť si plecia, pretože uplynulé sezóny boli pre nás veľmi náročné," dodal Koval.

V nasledujúcej sezóne sa predstaví v súťaži 32 tímov, pričom Slovensko má k dispozícii jednu miestenku. Titul obhajuje švédska Frölunda, ktorá vlani vo finále zdolala Mníchov 3:1 a získala už tretiu trofej v LM.

Zloženie košov pred žrebom skupín:


1. kôš: Frölunda, Färjestad, SC Bern, HPK Hämeenlinna, HC Oceláři Třinec, Adler Mannheim, KAC Klagenfurt, Lulea HF

2. kôš: EV Zug, Kärpät Oulu, Bílí Tygři Liberec, Red Bull Mníchov, Graz 99ers, Djurgarden, Lausanne, Tappara Tampere

3. kôš: HC Plzeň, Augsburger Panther, Viedeň Capitals, Skelleftea, EHC Biel-Bienne, Pelicans Lahti, Mountfield Hradec Králové, HC Ambri-Piotta

4. kôš: Junosť Minsk, Frisk Asker, HC '05 iClinic Banská Bystrica, Grenoble, Rungsted Seier Capital, Cardiff Devils, GKS Tychy, Belfast Giants


Zloženie skupín:


A-skupina: KAC Klagenfurt, Tappara Tampere, EHC Biel-Bienne, Frisk Asker

B-skupina: HPK Hämeenlinna, EV Zug, HC Plzeň, Rungsted Seier Capital

C-skupina: Bílí Tygři Liberec, Augsburger Panther, Belfast Giants

D-skupina: Lulea HF, HC Oceláři Třinec, Lausanne, Pelicans Lahti, Junosť Minsk

E-skupina: SC Bern, Kärpät Oulu, Skelleftea, Grenoble

F-skupina: Adler Mannheim, Djurgarden, Viedeň Capitals, GKS Tychy

G-skupina: Färjestad, Red Bull Mníchov, HC Ambri-Piotta, HC '05 iClinic Banská Bystrica

H-skupina: Frölunda, Graz 99ers, Mountfield Hradec Králové, Cardiff Devils