Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Lotyši porazili v prestrelke USA 6:5

Americký hokejista Jacob Trouba (vľavo) v súboji s lotyšským obrancom Kristapsom Sotnieksom na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v zápase B-skupiny medzi Lotyšskom a USA v Minsku 15. mája 2014. Foto: TASR/AP

Hokejisti Lotyšska majú už v B-skupine na konte 9 bodov.

Minsk 15. mája (TASR) - Hokejisti Lotyšska v gólovo úrodnom zápase zdolali na MS v Minsku reprezentáciu USA 6:5 a na konte majú už 9 bodov. Američania nastúpia v piatok o 15.45 SELČ proti Kazachstanu, Lotyši sa v sobotu o 11.45 stretnú s Ruskom.

V prvej polovici úvodnej časti obe mužstvá nevyužili po jednej presilovke, no potom už diváci videli aj góly. V 16. minúte pri signalizovanom vylúčení Mejia otvoril skóre. Náskok Lotyšov však trval len minútu, keďže po ideálnej prihrávke Gardinera premenil krátky únik Smith - 1:1. Ešte do prvej prestávky však Lotyši získali svoj náskok späť. Po chybe v rozohrávke Američanov najskôr brankár Thomas zneškodnil strelu Keninša, no na dorážku Redlisha už nedosiahol - 1:2. Zaskočeným Američanom pridal v 29. minúte tretí gólový úder Niživijs, ktorý využil nedôrazné bránenie súpera. Favorit stretnutia sa však nevzdal.

Američania rýchlo vyrovnali skóre. V 29. minúte využil presilovku Nelson a o dve minúty neskôr sa takisto v početnej výhode presadil Johnson a bolo 3:3. Gólovo úrodný zápas pokračoval aj v tretej tretine. Lotyši získali vedenie po individuálnej akcii Daugavinša v 52. minúte, no na jeho zásah odpovedal v 54. minúte strelou bez prípravy Seth Jones - 4:4. Gólová prestrelka vyvrcholila v záverečných minútach, keď Lotyšom vrátil vedenie Girgensons a krátko po ňom sa presadil aj Vasiljevs - 4:6. Američania skúsili hru bez brankára, počas ktorej Nelson skorigoval na konečných 5:6.

B-skupina:

USA - Lotyšsko 5:6 (1:2, 2:1, 2:3)
Góly:
17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. K. Hayes (Jones, Abdelkader), 59. Nelson (Gaudreau, Jones) – 16. Meija (Berzins), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs.), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis). Rozhodcovia: Bulanov, Olenin (obaja Rus.) – Leermakers (Hol), Valach (SR), vylúčení na 2 min.: 5:8, navyše DeKeyser (USA) 10 min za úder do hlavy a krku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 11.814 divákov.

Zostavy:
USA:
Thomas – Trouba, DeKeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan – Johnson, Nelson, Smith – K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader – Stapleton, Wingels, Mueller – McDonald, Trocheck, Shore – J. Hayes

Lotyšsko: Gudlevskis – Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, M. Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Stals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.