Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Daňo dosiahol prvé body, k víťazstvu prispel gólom aj asistenciou

Marko Daňo (napravo) so svojimi spoluhráčmi po asistovanom góle počas poslednej tretiny zápasu Foto: TASR/AP

Slovenského talentovaného nováčika vyhlásili za druhú hviezdu zápasu.

New York 12. októbra (TASR) - V noci na nedeľu bolo v zámorskej NHL v akcii všetkých 30 klubov. V pätnástich zápasoch sa dokopy predstavilo desať slovenských hokejistov, z ktorých sa bodovo presadili traja. Marko Daňo dosiahol už vo svojom druhom zápase v profilige prvé kanadské body. Devätnásťročný nováčik prispel gólom a asistenciou k víťazstvu Columbusu nad New Yorkom Rangers 5:2 a vyhlásili ho za druhú hviezdu duelu.



Daňo zaznamenal prvý bod v najlepšej lige sveta v 7. minúte, keď asistoval na gól Arťoma Anisimova. Presnému zásahu predchádzal jeho vyhratý osobný súboj pri mantineli. Premiérový gól pridal mladý slovenský útočník v 14. minúte tretej tretiny, keď pohotovo dorazil do siete strelu Daltona Prouta. Po góle na diaľku poslal bozk priateľke Miriam, ktorá sledovala duel v hľadisku. "Bol to pre mňa špeciálny moment. Jednoducho niečo úžasné. Som šťastný, že som skóroval už v druhom zápase v NHL a navyše pred domácim hľadiskom. Fanúšikovia boli neskutoční, musím sa im poďakovať za podporu," vyznal sa Daňo pre zámorské médiá. V prvom tíme Blue Jackets dostal príležitosť na základe mimoriadne vydareného prípravného kempu, pomohli mu aj zranenia útočníkov Nathana Hortona, Boonea Jennera a Brandona Dubinského, pri ktorých sa otvorili okienka v zostave. "Môj otec sledoval zápas na tribúne, bola tu aj moja priateľka. Som skutočne šťastný, že otec videl naživo môj prvý gól v NHL," tešil sa bývalý hráč Dukly Trenčín či Slovana Bratislava, ktorý v zápase naskakoval v druhom, treťom i štvrtom útoku "modrokabátnikov". Opäť sa prezentoval fyzickou hrou, keď okrem dvoch bodov a dvoch plusiek zaznamenal počas 12 odohratých minút aj tri bodyčeky. Tím z Ohia zažíva zatiaľ úspešný štart, prvé dva zápasy sezóny vyhral prvýkrát od roku 2009.

Premiérový gól v ročníku strelil aj Marián Hossa, ktorý pomohol Chicagu k triumfu 6:2 nad Buffalom. Sabres sa držali proti favoritovi až do tretej tretiny, potom Blackhawks nasúkali súperovi štyri góly. Skúsený slovenský krídelník sa presadil za stavu 3:2, keď sa v oslabení dostal spolu s Jonathanom Toewsom do prečíslenia 2 na 1 a situáciu zakončil presnou strelou zápästím. Pre Hossu to bol jubilejný 30. gól v oslabení v profiligovej kariére a v tejto štatistike vedie medzi aktívnymi hráčmi. Už iba štyri body mu tak chýbajú k dosiahnutiu magickej 1000-bodovej hranice. "Chceli sme mať zápas pod kontrolou už skôr, ale je cenné, že sme dokázali nájsť cestu k víťazstvu. Ak chceme v budúcnosti uspieť proti top tímom súťaže, musíme hrať v druhej tretine 'ostrejšie'," zdôraznil Hossa, ktorý sa mohol pochváliť honorom prvá hviezda zápasu. Skórovať mohol už v druhej tretine, no rozhodcovia jeho gól neuznali - videozáznam odhalil, že slovenský útočník pomohol puku do bránky kopnutím. Jednu asistenciu si do štatistík pripísal Andrej Meszároš, pre obrancu Sabres to bol prvý bod na novom pôsobisku. Okrem toho zaznamenal aj dve strely, dve trestné minúty a až štyri mínusky.

Premiéru v novom drese absolvoval Richard Pánik, no jeho Toronto prehralo s Pittsburghom 2:5. Dvadsaťtriročný krídelník nastupoval v štvrtej útočnej formácii Maple Leafs s Petrom Hollandom a Brandonom Kozunom, na ľade strávil 8:17 minút a do štatistík si pripísal jeden mínusový bod. V drese Penguins zabrali tradičné opory Jevgenij Malkin a Sidney Crosby, ktorí zaznamenali zhodne gól a dve asistencie. Presun z Nashvillu do Pittsburghu viditeľne prospel švédskemu útočníkovi Patricovi Hörnqvistovi, ktorý proti Torontu nazbieral po boku Crosbyho gól a asistenciu a v prvých dvoch vystúpeniach v sezóne nazbieral štyri body (2+2). "Je skvelé hrať so Sidom, je to najlepší hráč na svete. Nemôžem si žiadať lepšieho centra," uviedol Hörnqvist.

Bodovo naprázdno vyšli Tomášovia Tatar a Jurčo, ich Detroit nestačil na Anaheim (2:3). Tatar bol blízko k prvému gólu v ročníku, ale jeho strelu v prvej tretine v presilovke zastavila horná žŕdka. Obaja slovenskí útočníci nastúpili opäť v jednom útoku. Dvoma gólmi sa pod triumf Ducks podpísal ich kapitán Ryan Getzlaf, víťazný strelil 24 sekúnd pred koncom tretej tretiny, keď už oba tímy pomaly mysleli na predĺženie. Situácia rozhnevala trénera Red Wings Mikea Babcocka, podľa ktorého Getzlaf pred svojím gólom podrazil domáceho obrancu Niklasa Kronwalla. "Rozhodcovia sa určite nesnažia robiť chyby zámerne, no dnes jednu spravili. Mali sme hrať v predĺžení presilovku, namiesto toho sme prehrali. Zaslúžili sme si minimálne bod, ak nie dva. Cítime sklamanie," povedal kouč Detroitu.

Nedarilo sa ani obrancovi Andrejovi Sekerovi, ktorého Carolina podľahla New Yorku Islanders 3:4. Slovenský bek bol s takmer 27 odohratými minútami najvyťaženejším hráčom duelu a zaznamenal jednu mínusku. Caroline nepomohol ani hetrik Čecha Jiřího Tlustého. Vynikajúcu fazónu v úvode sezóny potvrdil mladý útočník newyorského tímu Brock Nelson, ktorý sa blysol gólom a asistenciou a po dvoch zápasoch má na konte už šesť bodov (3+3). V bránke Islanders dostal príležitosť Chad Johnson, Jaroslav Halák bol na striedačke. Hurricanes tak nezvládli ani druhú vzájomnú konfrontáciu s "ostrovanmi", v noci na piatok s nimi prehrali doma 3:5.

Strelecký účet si v novej sezóne otvoril ruský "bohatier" Alexander Ovečkin, ktorý dvoma gólmi pomohol k triumfu Washingtonu 4:0 na ľade Bostonu. Brankár Capitals Braden Holtby zlikvidoval 29 striel súpera a po dvanásty raz v profiligovej kariére si udržal čisté konto. Kapitán Bruins Zdeno Chára bol najvyťažovanejším hráčom domáceho tímu, na ľade strávil 22 minút s bilanciou mínusový bod a dve trestné minúty. Florida v zostave s Tomášom Kopeckým sa v úvode ročníka trápi, s New Jersey prehrala hladko 1:5.

Nevydarený vstup zažíva úradujúci šampión Los Angeles, Kings po úvodnej prehre 0:4 so San Jose nestačili v noci na nedeľu ani na domácu Arizonu, ktorej podľahli 2:3 po predĺžení. Slovenský kanonier Marián Gáborík odohral bezmála 19 a pol minúty, počas ktorých zaznamenal iba mínusový bod. Sharks neinkasovali ani v druhom dueli sezóny, Winnipeg zdolali doma 3:0. Po tom, čo si v úvodnom zápase udržal čistý štít Fín Antti Niemi, ho v druhom vystúpení napodobnila brankárska dvojka Alex Stalock. Ten zaznamenal 30 úspešných zákrokov a oslávil tak iba svoju druhú "nulu" v NHL.

Brankár Minnesoty Darcy Kuemper zneškodnil v Denveri všetkých 30 striel hráčov Avalanche a druhýkrát v rade zaznamenal shutout, a zhodou okolností opäť proti Coloradu. "Divosi" po stopercentnom defenzívnom výkone vyhrali 3:0.

Odkedy hrá v NHL 30 tímov, iba šiestykrát sa stalo, že sa do akcie zapojili v jednu noc všetky kluby. Naposledy sa 15 zápasov hralo 5. októbra 2005, keď otvorili prvý ročník po celosezónnej výluke.

Zostrihy zo zápasov si môžete pozrieť na oficiálnej stránke NHL.

sumáre zápasov NHL:

BOSTON - WASHINGTON 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Góly:
12. Ovečkin (Carlson, Bäckström), 19. Ovečkin (Bäckström, Alzner), 31. Green (Kuznecov, Burakovsky), 59. Ward (Carlson, Burakovsky). Brankári: Rask - Holtby, strely na bránku: 29:21, 17.565 divákov.

COLUMBUS - NY RANGERS 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Góly:
7. Anisimov (Hartnell, DAŇO), 18. Foligno (Johansen, Savard), 30. Atkinson (Foligno, Johansen), 54. DAŇO (Prout, Chaput), 59. Atkinson (Hartnell) - 26. Stempniak (Duclair, Staal), 55. Nash (Duclair). Brankári: Bobrovskij - Talbot, strely na bránku: 24:26, 18.922 divákov.

DETROIT - ANAHEIM 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Góly:
36. Glendening (Abdelkader, Kronwall), 42. Nyquist (Zetterberg, Franzén) - 22. Getzlaf (Perry, Maroon), 44. Beleskey (Kesler), 60. Getzlaf. Brankári: Howard - Andersen, strely na bránku: 29:26, 20.027 divákov.

FLORIDA - NEW JERSEY 1:5 (0:4, 1:1, 0:0)
Góly:
37. MacKenzie (Upshall, Campbell) - 3. Ruutu (Gelinas, Merrill), 9. Havlát (Gelinas, Eliáš), 14. Cammalleri (Židlický, Severson), 20. Severson, 23. Clowe (Ryder, Henrique). Brankári: Luongo (23. Montoya) - Schneider, strely na bránku: 29:24, 11.419 divákov.

NY ISLANDERS - CAROLINA 4:3 (2:2, 2:0, 0:1)
Góly:
4. Tavares (Nelson, Boychuk), 15. Conacher (Tavares, Okposo), 27. Nelson (Boychuk, Okposo), 40. Bailey (Nielsen, Kuľomin) - 15. Tlustý (Liles, Siomin), 20. Tlustý (E. Staal, Siomin), 55. Tlustý. Brankári: Johnson - Chudobin, strely na bránku: 31:24, 16.170 divákov.

PHILADELPHIA - MONTREAL 3:4 pp a sn (2:0, 1:0, 0:3 - 0:0, 0:1)
Góly:
4. Raffl (Giroux, Voráček), 4. Simmonds (B. Schenn, Del Zotto), 21. Simmonds (Lecavalier, Streit) - 48. Markov (Gallagher, Subban), 50. Plekanec (Parenteau, Markov), 55. Galchenyuk (Plekanec, Markov), rozh. samost. nájazd Parenteau. Brankári: Emery - Price, strely na bránku: 32:38, 19.745 divákov.

ST. LOUIS - CALGARY 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Góly:
1. Lindström (Šťastný, Steen), 9. Backes (Shattenkirk, Šťastný), 24. Pietrangelo (Shattenkirk, Šťastný), 28. Tarasenko (Schwartz, Shattenkirk) - 56. Glencross (Giordano, Brodie). Brankári: Elliott - Hiller, strely na bránku: 39:24, 17.120 divákov.

TAMPA BAY - OTTAWA 2:3 pp a sn (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly:
16. Hedman (Stamkos, Filppula), 53. Connolly (Boyle) - 48. Karlsson (Chiasson, Ryan), 50. Stone (Turris), rozh. samost. nájazd Zibanejad. Brankári: Bishop - Lehner, strely na bránku: 40:34, 19.204 divákov.

TORONTO - PITTSBURGH 2:5 (0:3, 1:1, 1:1)
Góly:
25. Lupul (Rielly, Gardiner), 51. Bozak (Percy) - 7. Hörnqvist (Ehrhoff), 8. Crosby (Hörnqvist, Letang), 18. Kunitz (Crosby, Malkin), 34. Malkin (Letang, Crosby), 49. Sutter (Martin, Malkin). Brankári: Bernier - Fleury, strely na bránku: 25:41, 19.039 divákov.

NASHVILLE - DALLAS 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Góly:
40. Weber (Forsberg, Roy), 49. Gaustad (Beck, Nystrom), 50. Nystrom (Gaustad), 60. Josi (Nystrom, Weber) - 8. Roussel (Daley, Garbutt). Brankári: Rinne - Lindbäck, strely na bránku: 33:18, 17.113 divákov.

CHICAGO - BUFFALO 6:2 (2:2, 0:0, 4:0)
Góly:
1. Shaw (Hjalmarsson, Saad), 3. Keith, 46. Kane (Shaw, Saad), 51. HOSSA (Toews, Seabrook), 54. Sharp (Toews, Kane), 58. Carcillo (Saad) - 8. Girgensons (MESZÁROŠ, Stafford), 19. Ennis (Stafford). Brankári: Crawford - Enroth, strely na bránku: 47:23, 22.012 divákov.

ARIZONA - LOS ANGELES 3:2 pp (1:2, 1:0, 0:0 - 1:0)
Góly:
20. Vermette (Yandle), 31. Bödker (Yandle, Stone), 65. Ekman-Larsson (Vermette, Yandle) - 2. Pearson, 13. Carter (Toffoli). Brankári: Dubnyk - Quick, strely na bránku: 40:27, 12.859 divákov.

COLORADO - MINNESOTA 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly:
2. Coyle (Brodin, Suter), 32. Zucker (Vanek, Dumba), 60. Parise (Cooke, Spurgeon). Brankári: Varlamov - Kuemper, strely na bránku: 30:34, 18.139 divákov.

SAN JOSE - WINNIPEG 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Góly:
4. Vlasic (Couture, Marleau), 6. Hertl (Thornton, Pavelski), 40. Marleau (Nieto, Burns). Brankári: Stalock - Pavelec, strely na bránku: 26:30, 17.562 divákov.

VANCOUVER - EDMONTON 5:4 pp a sn (1:2, 2:2, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
20. H. Sedin (D. Sedin, Edler), 25. Bonino (Hamhuis, Burrows), 31. Vrbata (D. Sedin, H. Sedin), 48. Vey (D. Sedin, Vrbata), rozh. samost. nájazd Higgins - 6. Hunt (Purcell, Perron), 11. Arcobello (Purcell, Perron), 23. Jakupov (Pouliot), 29. Joensuu (Arcobello, Fayne). Brankári: Miller - Fasth, strely na bránku: 43:29, 18.870 divákov.



Slováci v akcii:
Marko Daňo (Columbus) 12:08 1 1 2 +2 2 0
Marián Hossa (Chicago) 17:29 1 0 1 +1 5 0
Andrej Meszároš (Buffalo) 17:20 0 1 1 -4 2 2
Tomáš Kopecký (Florida) 10:55 0 0 0 -2 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 14:16 0 0 0 0 0 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 12:50 0 0 0 0 2 0
Zdeno Chára (Boston) 21:56 0 0 0 -1 0 2
Marián Gáborík (Los Angeles) 19:22 0 0 0 -1 0 0
Andrej Sekera (Carolina) 26:57 0 0 0 -1 0 0
Richard Pánik (Toronto) 8:17 0 0 0 -1 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/