Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Hokej

Favoriti nezaváhali, Hischier odvrátil zakopnutie Švajčiarov

Švajčiarsky hokejista Nico Hischier a rakúsky hokejista Benjamin Nissner (vľavo) počas zápasu A-skupiny Rakúsko - Švajčiarsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe v nedeľu 12. mája 2024. Foto: TASR/AP

Najbližšie k prekvapivému zisku bodov boli Rakúšania proti Švajčiarsku, no 51 sekúnd pred koncom rozhodol o víťazstve Helvétov útočník Nico Hischier, ktorý skompletizoval hetrik.

Praha/Ostrava 13. mája (TASR) - Tretí deň hokejových majstrovstiev sveta v Česku nepriniesol žiadne zaváhania favoritov. Najbližšie k prekvapivému zisku bodov boli Rakúšania proti Švajčiarsku, no 51 sekúnd pred záverečnou sirénou rozhodol o víťazstve hráčov s helvétskym krížom na hrudi útočník Nico Hischier, ktorý skompletizoval hetrik. Rovnakým zápisom sa blysol aj fínsky útočník Oliver Kapanen, ktorý sa podieľal na deklasovaní Veľkej Británie 8:0.

Švajčiari v stretnutí prehrávali 0:2 aj 1:3, no zabrala im prvá formácia. Okrem hetrikového hrdinu Hischiera sa prezentoval štyrmi bodmi (2+2) elitný obranca Roman Josi. Tri body za asistencie nazbieral aj veterán MS Andres Ambühl. Rakúšania boli mimoriadne efektívni, keď na gól premenili päť z 18 striel. V závere prostrednej časti hry dokázal outsider vyrovnať na 4:4 zásluhou Lukasa Hauduma, no v úvode tretieho dejstva opäť Švajčiari odskočili po góle Hischiera. Zdalo sa, že duel dospeje až do predĺženia po vyrovnávajúcom presnom zásahu Benjamina Baumgartnera. Rakúšania napokon doplatili na faul Bernda Wolfa, ktorý ponúkol 95 sekúnd pred koncom tretej časti Švajčiarom početnú výhodu a v nej rozhodol Hischier. "Myslím si, že tri body za víťazstvo sú najdôležitejšie. Máme sa však z čoho poučiť, o čom hovoriť, pretože to nebol spôsob, akým sme chceli hrať v tomto stretnutí," uviedol švajčiarsky obranca Christian Martin pre oficiálny web Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Fíni sa rozbiehali ťažšie proti Veľkej Británii. "Suomi" v úvodnej tretine poslal do vedenia Kapanen a severania odštartovali gólostroj až v prostrednej časti hry, v ktorej skórovali päťkrát. Okrem Kapanenovho hetriku sa prezentoval štyrmi asistenciami kapitán Mikael Granlund a aspoň tri body nazbierali aj Jesse Puljujärvi (1+2) a Ahti Oksanen (0+3). "Je to dobrý pocit získať prvé víťazstvo. Myslím si, že sme hrali dobre celých 60 minút a nespustili sme nohu z plynu," povedal fínsky bek Juuso Riikola, ktorý strelil vo veku 30 rokov svoj premiérový gól na MS. Briti nedokázali nadviazať na výkon s Kanadou, ktorej solídne vzdorovali a podľahli iba 2:4. Mužstvo škótskeho kouča Petra Russella nedokázalo streliť Fínom gól už v tretej konfrontácii v 21. storočí. Na šampionáte v Košiciach sa vrátili Briti medzi elitu po 25 rokoch a podľahli Fínsku 0:5, o gól viac inkasovali pred dvoma rokmi v Tampere. Do štatistík sa na turnaji v Česku zapísal pri svojom debute talentovaný útočník Konsta Helenius. Ten v sobotu oslávil svoje 18. narodeniny a po boku Granlunda a Valtteriho Puustinena zaznamenal v elitnom útoku Fínska asistenciu. "Hrám s ním už niekoľko týždňov. Mám pocit, že sa každým dňom zlepšuje. Hrá s veľkým sebavedomím, nemôžete povedať, že má 18 rokov. Hrá tvrdo, tvorí hru a je radosť na neho pozerať," povedal na adresu Heleniusa jeho spoluhráč Oliwer Kaski.

Kanaďania rozhodli proti Britom v druhej tretine, v stretnutí s Dánmi živil ich súper nádej na body až do tretej časti. Napokon však zámorský tím pridal na obrátkach a zvíťazil 5:1. Dvoma gólmi a asistenciou sa na tom podieľal 18-ročný supertalent Connor Bedard. Premiéru na turnaji absolvoval s kapitánskym "céčkom" útočník Toronta John Tavares. Tridsaťtriročný center nastúpil v štvrtej formácii Kanady a pripísal si asistenciu.

Nezakopli ani favorizovaní Švédi, ktorí zdolali Poliakov 5:1. Výraznú pečať na tom mala prvá obranná dvojica "troch koruniek". Kapitán Erik Karlsson strelil dva góly a pridal jednu asistenciu, jeho spoluhráč Victor Hedman zaznamenal dve gólové prihrávky. "Keď sa povie Poľsko a hokej, nie vždy to ide ruka v ruke, ale je to dobrý tím. Sťažili nám to a vytvorili si niekoľko dobrých šancí. Využili niektoré veci, ktoré sme nerobili tak dobre, no sme spokojní s víťazstvom," vyjadril sa Karlsson.