Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Slováci oplatili v príprave Francúzom prehru, v Grenobli zvíťazili 3:1

Na snímke Miroslav Šatan Foto: TASR/ Martin Baumann

O výhru Slovákov sa postaral kapitán Miroslav Šatan, ktorý strelil dva góly.

Grenoble 19. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti vybojovali druhé víťazstvo v záverečnej príprave na MS. V sobotňajšom zápase v Grenobli vyhrali nad domácimi Francúzmi 3:1 a odplatili im tak prehru 2:4 zo štvrtkového prvého vzájomného duelu v rámci Euro Hockey Challenge v Gape. Výrazný podiel na triumfe hostí mal Miroslav Šatan, kapitán SR strelil 83. a 84. gól v národnom drese a osamostatnil sa na čele historickej tabuľky reprezentačných kanonierov, ktorú doteraz viedol spoločne s legendárnym Jozefom Golonkom (82).


Časté vylúčenia

V stretnutí, ktoré ovplyvnili časté vylúčenia, sa zverenci trénera Vladimíra Vůjteka ujali vedenia v 23. minúte zásluhou presilovkového gólu Šatana. Náskok hostí poistil o päť minút svojím tretím reprezentačným zásahom Radoslav Tybor. Francúzov vrátil v tretej tretine do hry Teddy Da Costa, no v 53. minúte im zobral všetky nádeje Šatan, ktorý svojím druhým gólom v zápase definitívne rozhodol o triumfe Slovákov. Okrem neho podal v slovenskom drese výborný výkon aj brankár Ján Laco.

Slováci si tak v 21. vzájomnom zápase s výberom "galského kohúta" pripísali 16. víťazstvo. V záverečnej príprave pred MS v Minsku majú zatiaľ vyrovnajú bilanciu - zaznamenali dve výhry a dve prehry. Vůjtekovci sa najbližšie zídu po veľkonočných sviatkoch v Poprade, na východe Slovenska odohrajú dva zápasy v rámci Euro Hockey Challenge s Fínskom (vo štvrtok 24. apríla v Košiciach a v sobotu 26. apríla v Poprade). Generálkou na MS bude potom turnaj Slovakia Cup v Bratislave (1.-3. mája), kde sa stretnú s Lotyšskom a Nórskom.

Rozpačitá prvá tretina

Zápas sa síce začal svižne, v hre oboch tímov však absentovala presnosť a kreativita, takže diváci veľa vyložených šancí nevideli. Oproti štvrtkovému duelu sa Slováci vyhli hrubým defenzívnym chybám, Laco musel byť v pozore iba pri akciách Guttiga, ktorý sa už-už uvoľňoval na útočnej modrej, no nespracoval puk, a Da Costu, ktorého strela obtrela žŕdku. Prvú sľubnú šancu hostí mal v 10. minúte Šťastný, ktorý v páde pálil mimo. V 15. min pri vlastnom oslabení prečíslili domácu obranu Šatan s Nagyom, prvý menovaný ale preváhal správny moment na prihrávku. Hru v prvej tretine často kúskovali vylúčenia, až trikrát bol terčom faulov francúzskych hráčov Nagy. V 15. minúte po nešetrnom ataku Manaviana zostal otrasený ležať na ľade, z ktorého sa iba ťažko dvíhal, zápas však dohral. Francúzsky obranca dostal trest na 5 min + DKZ, z dlhej presilovky však Slováci vyťažili iba hornú žŕdku po delovke Stehlíka. V prvej tretine boli mierne aktívnejší domáci, ktorí vyhrali na strely 7:4.

Na snímke vľavo tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek a jeho asistent Peter Oremus
Foto: TASR/Martin Baumann
.

Nagy terčom faulov

V druhej časti rozhodcovia naďalej rozdávali tresty. Vylúčenie Auvitua potrestal v presilovke Šatan, ktorý spoza bránky šikovne zasunul puk za Hardyho chrbát a 83. gólom v národnom drese prekonal v historickej tabuľke Golonku. V 28. minúte viedli hostia už 2:0, keď zvýšil ich náskok Tybor. Vzápätí ale putovali na trestnú Štajnoch a Ďaloga, Slováci sa v trojici ubránili. V oslabení 4 na 5 dokonca korčuľoval Štajnoch sám na domáceho brankára, tiesnený napálil iba do Hardyho.

Na snímke útočník Ladislav Nagy
Foto: TASR/Dušan Hein
.

Famózny Laco

Francúzi potom zvýšili útočné úsilie a pred bránkou hostí začalo byť poriadne rušno. V 32. min predviedol Laco superzákrok, Treille zakončoval do prakticky prázdnej bránky, no slovenský brankár sa stihol vrhnúť do jeho strely a koncom čepele hokejky vytlačil puk nad bránku. Vzápätí zneškodnil aj pokusy Berona a Guttiga. Na druhej strane Skokan našiel pred bránkou Lušňáka, ktorý namieril iba do betónov Hardyho. V závere tretiny opäť ukázal svoje majstrovstvo Laco, ktorý kryl pokus Hendersona a potom zlikvidoval aj obrovskú šancu Lamperiera. Na opačnom konci klziska Tybor nepremenil svoju dobrú príležitosť.

Na snímke brankár Ján Laco
Foto: TASR/Martin Baumann
.

Šatan prekonal Golonku

V tretej časti Slováci úspešne držali súpera na dištanc a iba ojedinele ho púšťali cez stredné pásmo. V 48. minúte však "Les Bleus" rýchlo zakombinovali a Da Costa strelou z prvej pod hornú žŕdku znížil na 1:2. Následne mohlo byť vyrovnané, keď po kikse Stehlíka na útočnej modrej unikol Ritz, vyznamenala sa ale Lacova lapačka. Pre vývoj stretnutia bola dôležitá situácia z 53. minúty, keď Šatan zblízka dorazil do siete Nagyovu strelu a zmaril tak nádeje domáceho tímu. Tréner Francúzov Henderson si v závere zobral oddychový čas, skúsil hru bez brankára, no Slováci si už dvojgólový náskok ustrážili.

Na snímke fanúšik s dresom útočníka Slovana Bratislava Miroslava Šatana
Foto: TASR/Martin Baumann


Euro Hockey Challenge
Francúzsko - Slovensko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Góly:
48. Da Costa (Fleury, Amar) - 23. Šatan (Nagy, Mikúš), 28. Tybor (Miklík, Mihálik), 53. Šatan (Nagy, Mikúš). Vylúčenia: 6:9 na 2 min, navyše 15. Manavian 5+DKZ za narazenie zozadu - 29. Nagy 10 min osobný trest za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Zostavy:
Francúzsko:
Hardy - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Baazi, Dusseau - Treille, Meunier, Ritz - Fleury, Da Costa, Guttig - Lamperier, Henderson, Raux - Beron, Berthon, Tardif
Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Stehlík, Mihálik, Valach Švarný, Brejčák, Štajnoch – Šatan, Mikúš, Nagy - Miklík, Špirko, Tybor - Haščák, Lušňák, Skokan - Réway, Šťastný, Zuzin

Hlasy po zápase:
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Oproti štvrtkovému zápasu sme mali dnes na ľade skúsenejšie mužstvo a zachytili sme úvod stretnutia. I keď hra bola v prvej tretine neurovnaná, skončila sa 0:0. Od druhej tretiny sme začali hrať lepšie, kolektívnejšie, presadzovali sme sa kombinačne, dali sme dva góly a zápas sme si strážili až do konca. Potešila ma aktivita hráčov, bojovnosť a ich dôraz pri napádaní. Som spokojný, keďže nám vyšli aj oslabenia, hrali sme v nich obetavo. Výborne zachytal Ján Laco. Výkon debutanta Martina Réwaya ťažko hodnotiť, tým, že nehral presilovky s oslabenia, sa na ľad dostával iba sporadicky. Sme radi, že to Šatanovi s Mikúšom a Nagyom sype, na ich výkonoch budeme stavať aj v ďalších fázach prípravy a boli by sme radi, keby im to išlo spolu aj naďalej a my s nimi mohli počítať ako jedným definitívnym útokom na šampionáte."

Miroslav Šatan, kapitán SR a reprezentačný strelecký rekordér (zdroj: hockeyslovakia.sk): "Začali sme oveľa lepšie ako stretnutie vo štvrtok. Počas väčšiny času sme mali hru pod svojou kontrolou a tým pádom sa zrodilo pre nás zaslúžené víťazstvo. Som rád, že som strelil ďalšie dva góly. Nečakal som na to a ani nemyslel. Teraz som rád, že to vyšlo a aspoň sa už tým nemusím viac zaoberať. Určite to nie je najdôležitejšia vec. Som spokojný s tým, že som stále schopný pomôcť tímu svojimi gólmi. Francúzi veľmi dobre korčuľovali, ale my sme si vypracovali viacero šancí. Máme čo zlepšovať v obrane, ale našťastie sme mali v bránke výborného Jána Laca, ktorý nás viacerými zákrokmi výrazne podržal."

Ján Laco, brankár SR (zdroj: hockeyslovakia.sk): "Duel sa hral v dobrom tempe z jednej strany na druhú. Zbytočne veľa vylúčených hráčov kúskovalo hru, ale dôležité je, že sme zápas mali pod kontrolou a vyhrali ho. Treba vždy zvládnuť prvú tretinu a to sa nám podarilo. Stav po nej bol vyrovnaný, takže nám to pomohlo. Hrali sme dobre a obetavo. Mali sme aj kúsok šťastia, takže sme stretnutie zvládli veľmi dobre. Bolo to aj vďaka výbornej príprave naň. Pri mojom zákroku koncom čepele hokejky v druhej tretine som konal podvedome, hokejku som len nastrčil a dúfal, že ju puk trafí. Tešíme sa už domov, aby sme si užili trošku sviatky, lebo z hľadiska organizácie o nás vo Francúzsku nebolo postarané až tak, ako by sa žiadalo. Hlavne strava bola žalostná."