Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Halák vychytal Islanders výhru v Caroline, Sekera dvakrát asistoval

Jaroslav Halák inkasuje z hokejky Nathana Gerbeho. Foto: TASR/AP

Jaroslav Halák mal pri 21 zásahoch, 87,5-percentnú úspešnosť. Inkasoval tri góly.

New York 11. októbra (TASR) - Hokejisti New Yorku Islanders zvíťazili v jedinom piatkovom stretnutí zámorskej NHL na ľade Caroliny Hurricanes 5:3. Pomohol im k tomu aj slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý zaznamenal 21 úspešných zásahov a dosiahol premiérový triumf v drese "ostrovanov". Domácim na úspech nestačili ani dve asistencie Halákovho krajana, obrancu Andreja Sekeru.

Halákov víťazný debut

Halák vo svojej súťažnej premiére v drese "ostrovanov" držal takmer 42 minút čisté konto. Až na začiatku tretej časti ho za stavu 0:3 prekonal tečom Nathan Gerbe, keď jeho gól ešte musel potvrdiť videorozhodca. Dvadsaťdeväťročný Halák bol oporou vynoveného tímu Islanders a výraznou mierou sa zaslúžil o triumf hneď v prvom zápase sezóny. Na druhej strane klziska sa zaskvel útočník Brock Nelson, ktorý strelil dva góly a zaznamenal dve asistencie. Výborne mu sekundoval obranca Johnny Boychuk (1+2), ktorý prišiel v lete z Bostonu a skóroval aj ďalší nový muž Michail Grabovskij. "Noví hráči sa uviedli výborne a ukázali, prečo sú tu. Keď sa v ďalších zápasoch presadí strelecky ešte viac hráčov, tak budeme silný tím," povedal Nelson, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Kapitán Islanders John Tavares potvrdil, že sa mu s Carolinou darí a vďaka trom asistenciám si vylepšil bilanciu s týmto súperom na 13 gólov a 25 bodov v 19 zápasoch.

Kľúčový záver prvej tretiny

Kľúčový pred duel bol záver prvej tretiny, keď Islanders zásluhou Boychuka využili 13 sekundovú presilovku o dvoch hráčov a potom sekundu po skončení početnej výhody o jedného muža zvýšil na 2:0 pre hostí Nelson. Ten istý hráč potom strelil aj tretí gól svojho tímu, keď šťastne tečoval strelu Boychuka tiež v presilovke. K úspechu pomohol newyorskému tímu Halák, ktorý v prvej tretine zneškodnil šesť a v druhej desať striel Hurricanes. Výborný zákrok predviedol po strele Brada Malonea, ale ten najlepší vytiahol proti krajanovi Andrejovi Sekerovi, keď v závere druhej časti pokryl pri žrdi tečovaný pokus slovenského obrancu. "Hrali otvárací zápas pred domácimi fanúšikmi, ktorí ich hnali vpred a chceli od nich dva body. Všetci čakali na začiatok súťaže celé leto a možno im to trochu zviazalo nohy. Mrzí ma akurát to, že sme dostali tri góly v tretej tretine, z toho sa musíme poučiť. Prvý zápas máme úspešne za sebou a čaká nás ďalších 81," povedal pre zámorské médiá Halák, ktorého Islanders získali výmenou z Washingtonu.

Tréner nováčik Bill Peters mal neúspešný debut

Závar pred bránkou Jara Haláka v zápase New York Islanders vs. Carolina Hurcanes.
Foto: TASR/AP
Na lavičke Caroliny tak absolvoval neúspešný debut tréner nováčik Bill Peters, ktorý bol v posledných troch sezónach asistentom v Detroite Red Wings. Hurricanes citeľne chýbali pre zranenia opory Jordan Staal (zlomená noha) a Jeff Skinner (otras mozgu). Debuty v NHL absolvovali Victor Rask a Patrick Brown. Islanders chýbal slovenský obranca Ľubomír Višňovský, ktorého vedenie klubu zaradilo pre zranenie chrbta na listinu zranených hráčov. Chýbal aj rakúsky útočník Michael Grabner, ktorý je po operácii slabín.



Sumár:

CAROLINA - NEW YORK ISLANDERS 3:5 (0:2, 0:1, 3:2)



Góly: 42. Gerbe (Faulk, SEKERA), 55. Terry (SEKERA, Nash), 59. E. Staal (Lindholm, Tlustý) - 18. Boychuk (Okposo, Tavares), 19. Nelson (Tavares, Boychuk), 28. Nelson (Boychuk, Tavares), 46. Grabovskij (Strome, Nelson), 53. Hamonic (Nelson, Strome). Brankári: Ward - HALÁK, strely na bránku: 24:26, 18.680 divákov.



Slováci v akcii:

Andrej Sekera (Carolina) 22:08 0 2 2 0 2 0

Jaroslav Halák (Islanders) 59:59 3/24 87,5

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/