Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Dominik Hašek je prvým Čechom v Sieni slávy NHL

Hokejová legenda NHL a brankárska ikona v drese Buffala Sabers Dominik Hašek v akcii. Sabres ho uvedú ešte v marci do klubovej Siene slávy Foto: TASR/AP
Dominik Hašek saso spoluhráčmi teší zo zisku olympijského zlata na ZOH v Nagane Foto: TASR/AP

Pocty sa dočkali aj ďalší skvelí hokejisti, tréner a rozhodca - Mike Modano, Peter Forsberg, Rob Blake, tréner Pat Burns a rozhodca Bill McCreary.

Toronto 24. júna (TASR) - Brankár Dominik Hašek sa v novembri stane prvým českým hokejistom v Sieni slávy NHL. Okrem neho sa v Toronte dočkajú prestížneho ocenenia aj Mike Modano, Peter Forsberg, Rob Blake, tréner Pat Burns a rozhodca Bill McCreary.

"Mojim hlavným cieľom bolo dostať sa do NHL a toto uznanie ďaleko prevyšuje to, čo som si kedy vedel predstaviť," povedal Hašek, ktorý je šesťnásobným držiteľom Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára zámorskej profiligy. "Dominátora" dvakrát v rokoch 1997 a 1998 ocenili v drese Buffala aj Hartovou trofejou pre najužitočnejšieho hráča súťaže (MVP). S Detroitom sa dvakrát tešil zo zisku Stanleyho pohára (2002 a 2008), Čechov priviedol k olympijskému zlatu 1998 v Nagane.

Forsberg a jeho Triple Gold Clubu

Peter Forsberg
Foto: TASR/AP
Švédsky útočník Forsberg sa počas svojej kariéry zaradil do tzv. Triple Gold Clubu, keď nazbieral dve zlaté medaily zo ZOH, dvakrát vyhral Stenleyho pohár a rovnako dvakrát sa stal majstrom sveta. Počas štrnástich sezón patril k najvýraznejším oporám Colorada, Philadelphie i Nashvillu. Draftovali ho Flyers v roku 1991 a o štyri roky neskôr sa stal najlepším nováčikom NHL. S "lavínami" si vychutnal zisk najcennejšej trofeje v rokoch 1996 a 2001, Hartova trofej mu patrila v roku 2003. "Stať sa po Börje Salmingovi a Matsovi Sundinovi tretím Švédom v Sieni slávy je pre mňa extra príjemný pocit," povedal Forsberg.






Opora kanadských zadných radov Blake

Brankár Los Angeles Kings Jason LaBarbera (vľavo) a kapitán tímu Rob Blake sa tešia z víťazstva. Archívne foto.
Foto: TASR/AP
"Zlatú trojkorunu" má na konte aj kanadský obranca Blake, v drese javorových listov vyhral ZOH 2002, MS 1994 a 1997 a Stanley Cup získal v roku 2001 s Coloradom. V NHL pôsobil aj v Colorade a San Jose. Až v dvanástich z 20 odohratých sezón nazbieral viac ako 40 bodov.










Najproduktívnejší Američan v NHL

Mike Modano sleduje ako jeho dres s číslom 9 stúpa k stropu v hale v Dallase.
Foto: TASR/AP
Produktívny americký útočník Modano nazbieral spolu 1374 bodov a 561 gólov, čo je v oboch ukazovateľoch aktuálny rekord medzi hráčmi narodenými v USA. Hrával za Minnesotu North Stars, neskôr získal Stanleyho pohár s Dallasom a kariéru ukončil doma v Detroite. Naštartoval ju vo WHL v tíme Prince Albert Raiders, v roku 1988 sa potom stal draftovou jednotkou: "Milujem túto hru a som veľkým dlžníkom ľuďom v Prince Albert, ktorí mi pomohli dostať moju hru na ďalšiu úroveň."







Burns sa žiaľ pocty nedočkal

Tréner New Jersey Devils Pat Burns (hore) kričí na rozhodcov počas druhej tretiny zápasu s Atlantou Trashers. Archívne foto.
Foto: TASR/AP
Kouč Burns priviedol v roku 2003 k víťazstvu v play off NHL New Jersey a až trikrát ho vyhlásili za najlepšieho trénera súťaže - s Torontom, Montrealom i Bostonom. V roku 2010 zomrel vo veku 58 rokov po nerovnom boji s rakovinou a do Siene slávy ho tak uvedú in memoriam.











Najlepší a najvyťaženejší rozhodca profiligy

Hráč New York Rangers Darius Kasparitis (vľavo) v kolízii s Patrickom Marleauom zo San José Sharks 16. decembra v prvej tretine zápasu NHL v Madison Square Garden v New Yorku. Na snímke vpravo je rozhodca Bill McCreary. Archívne foto.
Foto: TASR/AP
Až 1737 duelov v NHL má v období rokov 1984 až 2011 na konte rozhodca McCreary, ktorý dlhé roky patril k nalepším a najvyťažovanejším v profilige. Drží rekord súťaže s 282 zápasmi vo vyraďovačke, okrem toho sa zúčastnil aj na ZOH či Kanadskom pohári.















Všetkých šiestich uvedú do Siene slávy na slávnostnej ceremónii 17. novembra v Toronte.


Famózny Dominátor v obrazovej retrospektíve