Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

HK Nitra je pred sériou s majstrom štatisticky v pozícii favorita

Kapitán Nitry Jozef Stümpel (vpravo) a útočník Banskej Bystrice Patrick White (vľavo) počas zápasu 42. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy medzi HC 05 Banská Bystrica a HK Nitra v Banskej Bystrici v utorok 21. januára 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Hoci je Zvolen úradujúcim extraligovým majstrom, favoritom série s Nitrou je tím spod Zobora.

Bratislava 7. marca (TASR) - Hoci je Zvolen úradujúcim extraligovým majstrom, favoritom série s Nitrou je tím spod Zobora. Výsledky oboch tímov v základnej časti boli diametrálne odlišné a druhú Nitru (113) delilo od siedmeho Zvolena (70) 43 bodov.

Do pozície favorita nekladie Nitru iba postavenie v tabuľke základnej časti, ale aj bilancia zo vzájomných zápasov. Zverenci Antonína Stavjaňu zvíťazili v štyroch zo šiestich zápasov. Mužstvo Zvolena navyše v štyroch predchádzajúcich zápasoch proti Nitre dokázalo streliť iba jediný gól. Nitre sa menšia kríza nevyhla už v začiatku základnej časti, odvtedy však jej hráči pravidelne bodovali a dlho dýchali na chrbát vedúcim Košiciam. Napokon sa umiestnili na druhej priečke.

Zvolen, majster z minulej sezóny, sa herne trápil od úvodu ročníka. Už po 11. kole bol odvolaný tréner Ladislav Oslizlo, no ani jeho nástupca Július Šupler nedokončil základnú časť. Skúsený kormidelník odišiel z klubu pred záverom základnej časti a v play off povedie Zvolenčanov Josef Turek. Po slabšom úvode sezóny sa Zvolenčania predsa len vzchopili, no o lepšiu pozíciu pred play off ich pripravila aj séria deviatich prehier tesne pred koncom základnej časti. Nepriaznivú sériu ukončili až víťazstvom nad Košicami v poslednom kole. Zaujímavosťou je, že Nitra sa so Zvolenom stretla v prvom kole základnej časti a títo dvaja súperi spoločne začnú aj play off.

V histórii slovenskej extraligy sa v play off stretli zatiaľ iba raz. Pred siedmimi rokmi bol vo štvrťfinále úspešnejší Zvolen, hoci Nitra vtedy viedla už 2:0 na zápasy.

Nitra - Zvolen v play off: 2006/07, štvrťfinále: Zvolen - Nitra 4:2 na zápasy

Vzájomná bilancia z tejto sezóny z pohľadu Nitry: 0:2 (v), 4:1(d), 0:4 (v), 4:1 (d), 3:0 (v), 1:0 (d)

Program štvrťfinálovej série Nitra - Zvolen: 1. zápas: 8. marca, sobota: Nitra - Zvolen 2. zápas: 9. marca, nedeľa: Nitra - Zvolen 3. zápas: 12. marca, streda: Zvolen - Nitra 4. zápas: 13. marca, štvrtok: Zvolen - Nitra 5. zápas: 16. marca, nedeľa: Nitra - Zvolen 6. zápas: 18. marca, utorok: Zvolen - Nitra 7. zápas: 20. marca, štvrtok: Nitra - Zvolen

Zvolen sa spolieha na obrodu, rolu poddaného proti Nitre odmieta


Hokejisti Zvolena vsádzajú na obrodu, rolu poddaného proti Nitre vo štvrťfinále extraligovej play off odmietajú. Určili si ju sami povrchnými výkonmi. Lesk a pád Zvolena by mohol vojsť do učebníc, z vlaňajšieho majstra zostal tieň, menili sa tréneri, bezradnosti podľahol tesne pred koncom základnej časti aj mnohými rešpektovaný Július Šupler.

Z bahna by mal vytiahnuť 'rytierov' spod Pustého hradu Josef Turek. Bez obáv si vyhrnul rukávy a zavelil do mobilizácie, pretože bič vraj plieska až na konci. "Ja tomu verím, že uspejeme, inak by som vo Zvolene nebol," zaznel jeho presvedčivý hlas. "V hokeji je možné všetko, odpočet sezóny sa vždy zostavuje po úplne poslednom zápase. Problémy sa síce nakopili, no ja sa v nich nevŕtam, hodnotiť môžem len dni, keď som pri mužstve."

Krok za krokom, bez zbytočného plánovania a veľkých rečí sprevádza prácu, doslova 'rýchlovku ' Josefa Tureka. "Posúvať sa budeme od zápasu k zápasu, hneď ten prvý niečo napovie. Chýbajú nám niektorí hráči, rátam s Obšutom, už naplno korčuľoval, i Bortňákom, ktorého zabrzdilo veľké tréningové manko."

Nitra skončila v základnej časti druhá a Josef Turek tento fakt rešpektuje. "Nepochybujem o jej obrovskej sile a role favorita, Zvolen nazbieral bodov podstatne menej. Momentálna forma, aj vynútené absencie budú jednými z faktorov úspešnosti. Ak posudzujem snahu, asi väčšie rozdiely nenájdem, naši hráči v tréningu odovzdávajú všetko, v kabíne som problémy nespozoroval. Nerád by som predbiehal, jedno je isté, čaká na nás poriadna šichta, na nič sa nehráme, len verím, že prekvapíme."

Zvolenčania sa spoľahnú na už osvedčené opory, jednou z nich bude Michal Chovan. Po zápase s Košicami si dovolil aj skromný úsmev, zároveň však dodal: "Košiciam o nič nešlo, my sme zohrali dobrý zápas, ktorý nás môže povzbudiť. Pokúsime sa prekvapiť, Nitru zaskočiť, hrať ako tím, bojovať, dobre brániť, z brejkov udierať. Treba si len veriť, že môžeme niečo uhrať."

Začína sa z bodu nula, tak zvyčajne znie okrídlená prvá veta outsidera v zápasoch proti favoritovi. Aj Michal Chovan ju použil, no inými slovami: "Všetko sa ruší, začína sa nová súťaž, hocikto môže zdolať hocikoho. Každé mužstvo má svoje kvality, kto zvládne nápor v hlavách, zapojí do hry srdce, ten vyhrá."

Ostrieľaný, všetkými masťami mazaný Andrej Podkonický hľadá svetlo na konci tmavého tunela a čiastočne ho aj objavil. "My sme vo výhode, Nitra musí a my nie sme favorit. Dúfam, že naša hra sa zlepší a nezostaneme len pri takej, aká nás sprevádzala predchádzajúce dva mesiace. Zodpovednosť bude mať každý z nás, hlavne sa musíme úplne na ľade vyžmýkať a Nitru potrápiť."

Záverečný zápas základnej časti zvládli Zvolenčania tak, ako si želali a konečne po predchádzajúcich deviatich prehrách za sebou zvíťazili. Skalp Košičanov si mimoriadne cenia, aj keď by niekto mohol tvrdiť, že o nič nešlo. "Aspoň prídeme na iné myšlienky, pretože na psychiku naše prehry nepríjemne doliehali," zaháňal pochmúrnosť Andrej Podkonický. "Ťažko sa nám chodilo na štadión, márne sme hľadali formu a zamýšľali sa, prečo z nás v sezóne všetko to dobré vyprchalo. V podstate sme sa dokonale vytrápili, až na samé dno."

O Nitre len dobré, v podaní Andreja Podkonického aj nádejné. "Odohrali sme s ňou dobré zápasy. Začíname vonku, to môže byť pre nás aj výhoda. Narážať budeme asi na dobrého brankára, šikovných útočníkov, treba mať oči na stopkách, čo najviac strieľať, dobre brániť. Často zabúdame na útočníkov súpera pred našou bránkou, a to by sa nám v play off nemalo stávať."

Hľadať recept by mohol Andrej Podkonický v samotnom víťaznom zápase s Košicami, s ktorým sa lúčili doma so základnou časťou. Aj v ňom zle začali, nevyhli sa mikrospánku. "Postupom času sme viac napádali, chodili do bránky, strieľali, otočili skóre a ubránili sa. Takýto scenár, umocnený primeranou dávkou pozitívnej energie by sme určite uvítali."

Favoritom je Zvolen, tvrdí Stavjaňa


Hokejisti HK Nitra otvoria štvrťfinálovú sériu extraligovej play off proti HKM Zvolen v sobotu a nedeľu na svojom ľade. Hoci sa po základnej časti umiestnili v tabuľke o päť priečok vyššie, pozíciu favorita prisudzujú práve obhajcovi majstrovského titulu.

Nitrania podávali v priebehu sezóny vcelku vyrovnané výkony, čoho výsledkom bolo druhé miesto za lídrom z Košíc. Tabuľka im vo štvrťfinále prisúdila siedmy Zvolen, pred ktorým majú pod Zoborom rešpekt. "V žiadnom prípade nie sme favorit. Hráčom prízvukujem, že ním je Zvolen, ktorý, dá sa povedať, prespal celú sezónu," povedal tréner Nitry Antonín Stavjaňa.

Jeho zverenci sa prezentovali v 52 kolách základnej časti najlepšou ofenzívou, do dosiahnutia 200-gólovej hranice im chýbalo len osem presných zásahov. "Môže to zavážiť v náš prospech, základná časť je však iná. V play off sa musia hráči viac koncentrovať a práve tí kľúčoví a vysoko produktívni sú tesnejšie bránení," priznáva Stavjaňa. Nitra sa pred svojimi fanúšikmi prezentovala útočným poňatím hry, podľa slov 51-ročného kormidelníka sa však teraz herný prejav tímu trošku zmení. "Budem musieť hráčov krotiť. Doma sme boli zvyknutí hrať nátlakový hokej a teraz už môže každé malé zaváhanie rozhodnúť aj v náš neprospech. Myslím, že výsledky budú tesnejšie vzhľadom na nižší počet gólov v zápasoch," dodal český kouč.

Nitrania sa v nasledujúcich dueloch nebudú môcť spoliehať len na produktívnu ofenzívu. Silné obsadený majú aj brankársky post, ktorý v pozícii jednotky zastáva slovinský olympijský reprezentant Robert Kristan. Tomu bude kryť chrbát skúsený gólman z extraligového play off Vlastimil Lakosil. "Spoliehame sa na oboch. Na druhej strane ani Zvolen v tomto nezaostáva. Som presvedčený, že Šimko má tiež svoje kvality a neraz to ukázal v priebehu tejto, ale aj minulej majstrovskej sezóny. Brankári síce vždy rozhodovali o výsledkoch, ale nestrieľali góly," nechal sa počuť šéf nitrianskej striedačky.

Nestarnúci veterán Jozef Stümpel bol v základnej časti lídrom extraligovej produktivity. Štyridsaťjedenročný center nazbieral v 54 zápasoch 67 bodov za 16 gólov a 51 asistencií, v počte finálnych prihrávok bol takisto najlepší v celej súťaži. Na jeho kvality a skúsenosti sa budú Nitrania spoliehať aj v play off.

"Zvolen určite nebude ľahkým súperom. Samozrejme, každý hráč musí podať čo najlepší výkon. Určite sa pokúsime využiť slabú formu súpera z posledných zápasov základnej časti. V play off sa však štartuje od začiatku. Nehrá sa tak útočne, skôr opatrne a zodpovedne," zhodnotil vyhliadky svojho klubu pred začiatkom nadstavbovej časti kapitán "modro-bielych".

Divácka atmosféra v Nitre bola počas celej sezóny na vysokej úrovni. Hráči sa tak budú môcť oprieť o podporu publika aj v sérii proti Zvolenu. "Ľudia v Nitre žijú hokejom, po celý rok boli skvelí. Vždy vytvoria výbornú atmosféru. Určite je to záväzok, nechceme ich sklamať. Celý tím sa bude musieť snažiť podať stopercentný výkon, myslím, že nič iné ako postup od nás fanúšikovia ani nečakajú," dodal Jozef Stümpel.

Štvrťfinálová séria hraná na štyri víťazstvá štartuje v sobotu úvodným zápasom na ľade Nitry, druhé stretnutie je na programe v nedeľu. Tretí a štvrtý duel sa uskutoční vo Zvolene v stredu, resp. vo štvrtok. Všetky stretnutia sa hrajú so začiatkom o 17.00 h.