Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Hokej

V 4. semifinálovom zápase Nitra vyhrala nad Banskou Bystricou

Brankár Banskej Bystrice Zane Kalemba. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obe mužstvá vsadili na pevnú defenzívu, prerátali sa však v jednom, vo fauloch

Banská Bystrica 31. marca (TASR) - Štvrtý semifinálový zápas play off hokejovej extraligy zvládli na banskobystrickom ľade lepšie hostia z Nitry, zvíťazili 5:2, na zápasy vedú 3:1 a v domácom prostredí budú mať v stredu príležitosť rozhodnúť o svojom historickom postupe do finále.

Prvá tretina štvrtého semifinále sa síce skončila rovnako ako deň predtým, no vyzerala úplne inak. Obe mužstvá vsadili na pevnú defenzívu, prerátali sa však v jednom, vo fauloch. Nitrania ich vyrobili dvakrát a dva razy v oslabení aj inkasovali. O prvý gól domácich sa postaral opäť Kafka, deň predtým si pripísal štyri góly a v pondelok si otvoril v 14. min ďalší účet, v presilovke a so svojím typickým švihom z uhla do ľavého rohu bránky. V nitrianskom drese žiaril aktivitou Tománek, dva razy nastrelil aj žŕdku, keď najmä tá v 4. min po ukážkovom prieniku si pýtala gól. Dočkal sa ho až v 17. min a s dosť veľkou dávkou šťastia, keď puku do bránky v konečnom dôsledku pomohla v tlačenici korčuľa domáceho Luntera. V 18. min sa radoval z gólu Heizer, tesne predtým reklamoval po faule od Baču vyšší ako dvojminútový trest, nedočkal sa, zdravo sa nasrdil a dotlačil puk zblízka do siete.

Vstup do druhej tretiny bol v znamení rýchleho gólu L. Nováka po 26 sekundách hry, keď Kalembu v bránke prekvapil perfektnou strelou ponad vyrážačku. V 22. min sa domáci mohli dostať opäť do vedenia, keby Rapáč v prečíslení trafil vyprázdnenú bránku. Hosťom vietor z plachiet zobrali dve oslabenia za sebou, no potom si vytvorili tlak a aj dobré príležitosti, v 32. min s prienikom Lelkeša, v 34. so šancou L. Nováka a v 36. s Tománkovým pokusom mimo. Tománek v 40. min mal na hokejke aj najväčšiu šancu, no Kalembov skvelý reflex lapačkou zabránil gólu. V tretej tretine obe mužstvá zväzovala zodpovednosť, hlavne neurobiť chybu a žŕdka Segľu v 45. min pri všetkej opatrnosti zazvonila o to výraznejšie.

Aj domáci spálili šancu, v 47. min si skvele pred bránku nakorčuľoval Matoušek, Lakosil v bránke však bol pozorný. Ako blesk z jasného neba zapôsobil v 50. min gól L. Nováka, až príliš jednoduchý, v pohode si nakorčuľoval medzi kruhy a trafil presne k žŕdke. Tlak 'baranov' vyplynul onedlho aj z presilovky, zahratej však vlažne, a tak prišiel definitívny úder, po chybe Saracina v 56. min premenil L. Novák samostatný nájazd na hetrik a manko dvoch gólov už bolo pre 'baranov' príliš veľké sústo. Navyše 28 sekúnd pred koncom inkasovali počas power play do prázdnej bránky piatykrát, keď výsledok spečatil Lelkeš.

HC'05 B. Bystrica - HK Nitra 2:5 (2:1, 0:1, 0:3)
Góly:
14. Kafka (Macháček), 18. Heizer (Rapáč, Kafka) - 17. Tománek (Stümpel), 21. L. Novák (Ordzovenský), 50. L. Novák (Stümpel, Ordzovenský), 56. L. Novák, 60. Lelkeš (Ordzovenský). Rozhodcovia Baluška, Jonák - Holienka, M. Valach, vylúčení 2:5, presilovky 2:0, v oslabení 0:0, 2280 divákov. Stav série 1:3.

HC'05 B. Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, Kania, Macháček, Rosandič, Bambúch - Lamper, White, Lunter - Kafka, Heizer, Rapáč - Veilleux, Zigo, Handlovský - Kadura, Matoušek, Konečný

HK Nitra:
Lakosil - König, Ordzovenský, M. Novák, Kuzma, Milo, Nádašdi, Bača - L. Novák, Stümpel, Tománek - Segľa, Chrenko, Hrazdíra - J. Ručkay, Kováčik, Lelkeš - Piačka, Bajtek, Mráz

Hlasy po zápase
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice:
"Po celkom dobrom začiatku a ďalšom góle, s ktorým sme išli do vedenia, nám vietor z plachiet zobral druhý inkasovaný gól na začiatku druhej tretiny. Nitra dobre bránila, zavrela stredné pásmo, jej prvá formácia ukázala najväčšiu kvalitu. Do ničoho nás nepúšťali, nám chýbala ľahkosť a väčšia energia. V niektorých fázach si naše mladé mužstvo neverilo, vyhadzovalo puky, urobíme však všetko pre to, aby sme sa pred našich skvelých fanúšikov vrátili. Nitra je veľmi silná doma, no my sme na jej ľade uhrali počas sezóny dobré výsledky."
Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "Prišli sme so snahou dobrou defenzívou držať domácich na dištanc. Rýchlo sme inkasovali, potom vyrovnali, v presilovke zasa pykali. Od stavu 2:2 sa kvalita pomaly preniesla na našu stranu, vytvorili sme si šance a nesmiernou bojovnosťou sa nám po dlhšom čase podarilo v Banskej Bystrici zvíťaziť. Hráči sú dobre trénovaní, aj oddýchnutí po sérii so Zvolenom, problém s kondíciou nemáme. V bránke sme urobili výmenu, prednosť dostal Lakosil a príležitosti sa chytil dobre."
Lukáš Novák, autor hetriku Nitry: "Dobre sme sa vyspali, inak pripravili. Zodpovedne sme pristúpili na zápas, aj chyby sme mali, no našťastie sme to uhrali. Darilo sa mi, mal som svoj deň, tri góly potešili. Bol to iný zápas, za stavu 2:2 bolo dôležité, kto strelí gól. Podarilo sa to nám a výsledok sme si už potom postrážili. Máme skúsené mužstvo, dokážeme hrať aj pod tlakom. Posledný krok býva najťažší, máme domáce prostredie, skvelých fanúšikov, dúfam, že sériu v stredu rozhodneme."
Radomír Heizer, kapitán B. Bystrice: "Ešte nie je koniec série, Nitra musí pridať jedno víťazstvo, a to je niekedy veľmi ťažké. Zápas sme dobre začali, viedli sme, škoda toho druhého gólu Nitry na začiatku druhej tretiny. Hra sa vyrovnala a viacmenej to už bolo o jednom góle. Zlomil nás Lukáš Novák, včera Nitranov zasa Kafka, na to sa však už netreba pozerať. Prehrávame v sérii 1:3, v kabíne zavládlo sklamanie, no ešte zabojujeme."