Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Košice zdolali domáci Martin vysoko 6:1, Zvolen prehral s Nitrou

Na snímke brankár Martina Michal Dzubina inkasuje prvý gól od Petra Bartoša z Košíc v prvom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - MHC Mountfield Martin v Košiciach 8. marca 2014. Foto: TASR/František Iván

Úvodné štvrťfinálové zápasy play off dnes vyšli viac tímom hostí.

Košice 8. marca (TASR) - Hokejisti slovenského vicemajstra HC Košice zvíťazili v úvodnom štvrťfinálovom zápase play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad MHC Mountfield Martin 6:1. O víťazný gól stretnutia sa postaral v 25. minúte Jiří Bicek. V sérii hranej na štyri víťazstvá vyhrávajú 1:0.

V košickej Steel aréne začali aktívnejšie domáci hráči a už po niekoľkých sekundách preveril pozornosť Dzubinu Jenčík. Martinčania v 4. minúte prišli o svojho najproduktívnejšieho hráča Markoviča, ktorý po súboji s Deylom odišiel do šatne s bolestivou grimasou na tvári. Domáci pokračovali v útočnej aktivite a skóre duelu otvoril v 8. minúte Bartoš, po Kolbovom priťuknutí prešiel stredom hosťujúcej defenzívy a bekhendom prekonal Dzubinu - 1:0. Vzápätí mal obrovskú šancu i Češík, stav sa nezmenil. Hostia pohrozili v 12. minúte po nevýraznej strele Suju, ktorý nedokázal dobre trafiť skackajúci puk. "Oceliari" naďalej pokračovali v ofenzívnej hre, po góle volali predovšetkým príležitosti Biceka v 14. minúte a Češíka v oslabení zo záverečnej minúty úvodného dejstva.

V 23. minúte mali počas presilovej hry obrovskú šancu hráči z Turca, ale Galamboš nedostal puk do košickej siete. Z následného protiútoku mal gól na hokejke Jenčík, Dzubina puk neudržal, no ten putoval iba vedľa pravej žŕdky. O dve minúty neskôr sa v oslabení ocitol pred Staňom osamotený Cíger, ale nedokázal sa presadiť. Na opačnej strane sa nepomýlil Bicek a strelou pomedzi Dzubinove betóny zvýšil na 2:0. Martin sa vrátil do zápasu v 27. minúte, keď v oslabení potrestal chybu Kloučeka Galamboš a znížil na 1:2 z pohľadu hostí. V ďalšom priebehu obidve družstvá dobre korčuľovali, napádali sa vysoko pri rozohrávke a nepúšťali sa do vyložených šancí. Tri minúty pred koncom druhej tretiny sa "preštrikoval" pred martinského brankára Svatoš, no mieril iba do jeho výstroja.

Na začiatku tretej dvadsaťminútovky našiel Češík prihrávkou spoza bránky voľného Jokeľa a ten strelou bez prípravy upravil na 3:1. V 45. minúte využil početnú výhodu o jedného hráča Deyl, ktorý šikovne tečoval nahodený puk Jenčíka - 4:1. Ďalšiu početnú výhodu 5 proti 4 zužitkoval o tri minúty neskôr Bartánus, ktorému ideálne naservíroval puk Bartoš - 5:1. Bodku za stretnutím dal v oslabení v 58. minúte po peknej individuálnej akcii Jokeľ - 6:1.

HC Košice - MHC Mountfield Martin 6:1 (1:0, 1:1, 4:0)
Góly:
8. Bartoš (Kolba, Klouček), 25. Bicek (Svatoš), 43. Jokeľ (Češík, Hinďoš), 45. Deyl (Jenčík, Bartoš), 48. Bartánus (Bartoš, Jenčík), 58. Jokeľ (Štrbák) - 27. Galamboš. Rozhodcovia: D. Konc, Novák - Bednár, Snášel, vylúčení: 2:5 na 2 min, navyše: Hrnka 5 minút za napadnutie hlavy a krku - Ďatelinka 10 minút za napadnutie zozadu, presilovky: 3:0, oslabenia: 1:1, 2957 divákov.

Košice: Staňa - Kolba, Klouček, Černák, Štrbák, Cebák, Deyl - Bicek, Hrnka, Bartánus - Svatoš, Bartoš, Jenčík - Skalický, Češík, Sojčík - Hiňďoš, Chovan, Jokeľ

Martin: Dzubina - Brcko, Matejka, Ďatelinka, Rusina, Novotný, Perniš, Popela, Tupý - Themár, Kolena, Klíma - Markovič, Galamboš, Važan - Finsterle, Pokrivčák, Suja - Rožník, Dírer, Cíger
/Stav série: 1:0/

Hlasy po zápase
Anton Tomko, tréner Košíc:
"Od začiatku sme hrali s nasadením. Za stavu 2:0 sme potrebovali streliť gól na upokojenie, ale ten neprišiel. Práve naopak, Martin vo vlastnom oslabení znížil. Po našom treťom góle sme už kontrolovali hru. Vedieme 1:0 v sérii a musíme sa dobre pripraviť na ďalší zápas."
Daniel Babka, tréner Martina: "Už vo štvrtej minúte sme prišli o nášho najproduktívnejšieho hráča, čo poznačilo našu hru. Košice boli v prvej tretine silnejší v osobných súbojoch. Za stavu 2:1 sme mohli vyrovnať a možno by sa potom zápas vyvíjal inak. Gól na 3:1 bol zlomový. Potom sme dostali aj ďalšie a zápas bol rozhodnutý. Dve tretiny to z našej strany nebolo zlé. Hra v play off je však o niečom inom. Musíme sa rýchlo prispôsobiť, aby sme boli Košiciam dôstojným súperom."


Zvolen doma podľahol Nitre

Nitra 8. marca (TASR) - Hokejisti HK Nitra zdolali v úvodnom zápase štvrťfinále play off Tipsport extraligy na domácom ľade HKM Zvolen 3:1 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0.

Jozef Stümpel z Nitry (vľavo) v šanci pred brankárom Zvolena Marekom Šimkom v prvom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen v Nitre 8. marca 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Už po 40-tich sekundách hry sa ocitol pred brankárom Zvolena Stümpel, no tesne minul bránu. Potom domáci prečkali za pomoci niekoľkých skvelých zákrokov brankára Kristana presilovku hostí a v 7. minúte zápasu mohol otvoriť skóre Lukáš Novák, no v presilovej hre domácich netrafil odkrytú bránu hostí. V polovici prvej tretiny dostal puk do brejku Segľa, no blafák na brankára Zvolena Šimka úspešný nebol. V 15. minúte využili hostia presilovú hru, keď dve sekundy pred jej koncom strelou od modrej čiary skóroval Obšut - 0:1.

Rovnako v 40. sekunde druhej tretiny prišla Stümpelova chvíľa, za asistencie Tománeka sa dobre zorientoval pred bránkou Zvolena a vyrovnal. Počas celej strednej časti zápasu sa hralo pred brankárom hostí a 38. minúte zaspolupracovali bratia Ručkayovci, po akcii Henricha dostal Nitru do vedenia Jakub - 2:1.

V 48. minúte si dobrú streleckú pozíciu vypracovala Stümpelova formácia, no nitriansky veterán Šimka neprekonal. V ďalšom priebehu bola hra rozbitá viacerými vylúčeniami a v 54. minúte využili domáci presilovú hru, keď sa pred bránkou hostí presadil Henrich Ručkay a Nitra viedla dvojgólovým rozdielom. Vzápätí nitriansky štadión ovládli mexické vlny. Nitra si náskok do konca stretnutia udržala a zvíťazila 3:1.
HK Nitra - HKM Zvolen 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Góly:
21. Stümpel, 38. J. Ručkay, 54. H. Ručkay - 15. Obšut. Rozhodovali: Baluška, Stano - Holienka, Valach, vylúčení: 10:8, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 3289 divákov.

Hlasy po zápase
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:
"Nehrali sme prvú tretinu zle, ale nedokázali sme premeniť šance. V druhej tretine sme si vytvorili tlak a preklopili to na našu stranu. Rozhodla bojovnosť v oslabení." Josef Turek, tréner Zvolena: "Mali sme dobrý vstup do zápasu, ale hneď na začiatku druhej tretiny sme si nechali streliť gól. Nedarili sa nám presilové hry, čo napokon rozhodlo."