Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Hokej

Mimoriadny kongres SZĽH: Prezident neznámy, voľba pokračuje 2. kolom

Na snímke zľava kandidát na člena dozornej rady výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Ľubomír Vaic, kandidát na člena výkonného výboru SZĽH Viliam Čacho a šéf ProHokej Richard Lintner počas mimoriadneho kongresu SZĽH v Bratislave 16. júna 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Účastníci kongresu možnosť zvoliť si nové vedenie zväzu na ďalšie tri roky. Pôvodne navrhnutých 3500 eur pre nového šéfa zväzu neprešlo, no po diskusii ju delegáti schválili 216 hlasmi.

Bratislava 16. júna (TASR) - Mimoriadny kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa vo štvrtok neskončí a bude pokračovať aj cez noc. Predseda Volebnej komisie Ladislav Szuťányi po vyše troch hodinách od konca prvého hlasovania oznámil, že voľba bude pokračovať druhým kolom, pretože delegáti nezvolili nadpolovičnou väčšinou podpredsedu Súťažnej komisie ani podpredsedu Komisie rozhodcov. Z toho vyplynulo, že volebná komisia už pozná meno nového zväzového šéfa, no oznámi až po definitívnom ukončení volieb.

Na najdôležitejšej fáze štvrtkového kongresu sa zúčastnilo 69 delegátov z celkového počtu 71 a mali dokopy k dispozícii 278 hlasov z 280. Tajná voľba sa začala po 17-tej zostupne od delegátov s najvyšším potom hlasov. Novému prezidentovi, ktorý vzíde z dua Tibor Turan - Martin Kohút, stačila na zvolenie do funkcie nadpolovičná väčšina všetkých hlasov. Po 22-tej hodine bolo známe, že delegáti si zväzového šéfa zvolili, jeho meno však oznámi volebná komisia až po úspešnom 2. kole. Delegátom sa prihovoril Szuťányi takto: "Mám pre vás zlú správu, musíme uskutočniť druhé kolo. Nepodarilo sa nám zvoliť podpredsedu Súťažnej komisie a známy nie je ani podpredseda Komisie rozhodcov. Voľba pokračuje, ale hlasovacie lístky budú už len dva."

Kongres vo štvrtok o 10.00 formálne otvoril odchádzajúci prezident SZĽH Igor Nemeček: "Som veľmi rád, že tak ako som to povedal pred tromi týždňami, tak sme aj dospeli k tomuto kroku a kongres sme zvolali. Dnes máte možnosť zvoliť si nové vedenie SZĽH na ďalšie tri roky."

Následne delegáti schválili pracovné komisie a bez výhrad odobrili program rokovania s hlavným menu voľby nového šéfa hnutia a novej 11-člennej exekutívy zväzu. Mimoriadnemu kongresu predchádzalo zasadnutie Rady SZĽH, jej legislatívna komisia spracovala všetky požiadavky, pozmeňujúce i doplňujúce návrhy do nových Stanov SZĽH a tie po takmer desaťhodinovom maratóne delegáti rady schválili. Výsostné hlasovacie právo dostali všetky registrované domáce kluby. Z nich mal najvyšší počet hlasov - päť - každý tipsportligový účastník, tromi hlasmi disponoval prvoligista a jedným účastník druhej ligy, ženský klub, ale aj každá mládežnícka kategória akéhokoľvek klubu - mladší žiaci, starší žiaci, kadeti, dorast a juniori. Po jednom hlase pridelili 20-člennej skupine športových odborníkov, spoločenstvu päťdesiatich hokejistov ako aj novovytvorenej Slovenskej asociácii hráčov ľadového hokeja (SIHPA).

Mandátová komisia SZĽH minulý týždeň oficiálne potvrdila dvoch prezidentských kandidátov. Nástupcom Igora Nemečka sa mohol stať len jeden z dvojice Turan - Kohút. O miesta vo Výkonnom výbore SZĽH (10 + prezident) prejavilo záujem 19 členov hnutia.

Delegáti kongresu schválili prvé body rokovania, medzi nimi aj štatút Stáleho rozhodcovského súdu. K rozporu prišlo až pri návrhu registračného poriadku. Ten mal zaviesť elektronickú registráciu hráčov, pričom systém už bol pripravený, na čo svojím apelom upozornil člen Výkonného výboru Lukáš Machala. Plénum však na jeho naliehanie nereflektovalo a z 277 platných hlasov návrh dostal len 84.

Búrlivú diskusiu vyvolal návrh o odmenách pre členov orgánov SZĽH, ktorých volí kongres. Rozhorčil sa najmä generálny manažér bardejovského hokeja Andrej Gmitter, ktorý viackrát porovnal súčasnú výšku platu pre prezidenta SZĽH (3400 eur) s približne 1,5-násobným platom šéfa Tipsport Ligy Richarda Lintnera a vyjadril nesúhlas s týmto rozdielom. Pôvodne navrhnutých 3500 eur pre nového zväzového šéfa neprešlo, no na základe ďalších príspevkov v diskusii sa opätovne hlasovalo o rovnakej maximálnej sume a delegáti ju schválili 216 hlasmi. Odmenu sto eur pre každého člena VV za jeden deň zasadnutia však odmietli a keďže pozmeňujúci návrh nepadol, práca v exekutíve bude bezplatná. Predseda Dozornej rady bude dostávať 1400 eur mesačne.

Po 14-tej sa atmosféra na kongrese vyhrotila. Nielen rozohneným diskusným príspekom Andreja Gmittera, ktorý vyjadril svoju podporu Tiborovi Turanovi a zároveň rozhorčenie nad jeho protikanditátom Martinom Kohútom ako aj vystupovaním Richarda Lintnera, ale neskôr i hotelovým alarmom. Podľa hlásenia mali všetci návštevníci ihneď opustiť hotelové priestory, generálny sekretár SZĽH Róbert Pukalovič ich však požiadal, aby zostali na svojich miestach v diskusii sa pokračovalo. Hotelová zamestnankyňa sa následne ospravedlnila za falošný poplach.