Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Hokejisti B. Bystrice zavŕšili účinkovanie v Lige majstrov víťazstvom

Ilustračný záber. Foto: TASR/Branislav Račko

V poslednom zápase zdolali fínsky tím o tri góly.

Banská Bystrica 11. októbra (TASR) - Hokejisti HC'05 B. Bystrica zavŕšili svoje účinkovanie v A-skupine Ligy majstrov stredajším víťazstvom nad fínskym tímom Tappara Tampere 5:2. V domácom zápase, ktorý už na poslednom štvrtom mieste slovenského majstra i prvom fínskeho nič nezmenil, vyťažil HC'05 najmä z druhej tretiny a v tretej dokonca zvýraznil nečakaný triumf.

Slovenský majster sa usiloval dôstojne rozlúčiť so súťažou, v ktorej si síce veľa radosti neužil, no nabral ďalšie skúsenosti. Po prehre 0:3 na ľade fínskeho súpera sa skóre vyvíjalo podstatne priaznivejšie. V 3. minúte ho po dorážke otvoril Ojamäki, no v 15. minúte Lunter vyrovnal. Práve jeho gól len potvrdil, že Fíni sa tiež chýb nevyvarovali a prečíslenie domácim po hrúbke v strednom pásme doslova darovali. Úvod zápasu bol v znamení veľkej snahy Banskobystričanov a Fínom napriek gólu dosť dlho trvalo, kým roztočili útočné obrátky naplno. V 14. minúte po dlhom obliehaní bránky domácich spálil šancu Rauhala, a keď onedlho faulovaný Lunter strelou ponad vyrážačku brankára Heljanka vyrovnal, Fíni začali hrať dosť rozpačito. "Barani" si vypracovali aj ďalšie príležitosti, z nich najväčšie v 18. minúte Bubela a Mihálik a v 19. Lamper.

V druhej tretine mal najskôr v 25. minúte gól na hokejke slovenský útočník v službách Tampere Záborský, no z protiútoku Bartánus zaskočil Heljanka druhýkrát a tento prekvapujúci stav vydržal ešte v krajšej podobe až do prestávky. Fíni si občas vynútili veľký tlak, no strelecky príliš nezažiarili a sprevádzalo ich aj veľa nepresností. V 38. minúte dokonca Faille mohol po prieniku pridať ďalší gól, čo však dlho nemrzelo, pretože o minútu neskôr v presilovke Surový zvýšil.

Fíni v Lige majstrov nestratili až do posledného zápasu v Banskej Bystrici ani bod a v tretej tretine sa snažili svoju prestíž zachrániť. Príliš sa im to nedarilo a v 43. minúte ponúkli v oslabení šancu so žrďou prenikajúcemu Gélinasovi. Fínom v 46. minúte nezabral ani Kärki pri samostatnom nájazde, na druhej strane v 48. minúte minul bránku Kubka, v 49. minúte trafil Sedlák bombou od modrej žrď a v 50. Kubka pridal zblízka ďalší gól, ktorý už hostí nadobro zlomil. V 56. minúte ešte Nurmi netrafil bránku pri ďalšom samostatnom nájazde a výborného brankára Lukáša k zásahu neprinútil. Fínom sa podarilo v 55. minúte v presilovke znížiť na rozdiel dvoch gólov vďaka dorážke Kärkiho, od 57. minúty si zahrali presilovku, odvolali aj brankára, no po pár sekundách Češík trafil prázdnu bránku a spečatil výsledok.



HC'05 B. Bystrica - Tappara Tampere 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 15. Lunter (Lamper), 25. Bartánus (Bubela, Gélinas), 39. Surový (Bartánus, Faille), 50. Kubka (Lamper, Lunter), 58. Češík - 3. Ojamäki (Záborský, Lehtonen), 55. Kärki (Karjalainen). Rozhodcovia: Hradil (ČR), Kubuš - Korba, Šefčík, vylúčení: 3:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 1915 divákov.

Zostavy

HC'05 B. Bystrica: Lukáš - Kubka, Ďatelinka, Brejčák, Sedlák, Gélinas, Mihálik, Damme-Malka - Faille, Surový, Brittain - Hohmann, Bubela, Bartánus - Lamper, Češík, Lunter - Gabor, Belluš, Andrisík

Tappara: Heljanko - Mikkola, Lehtonen, Rantakari, Vittasmäki, Kemiläinen, Elorinne, Salonen, Utunen, - Ojamäki, Jasu, Záborský - Repo, M. Järvinen, Kärki - Karjalainen, Rauhala, Luoto - Alanen, Mäkinen, Nurmi


Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Videli sme veľmi dobrý zápas z oboch strán, súper bol vynikajúci, aj keď niektorých hráčov nechal doma a skúšal mladých. To však jeho kvalitu neznížilo, my sme hrali veľmi dobre od začiatku, boli sme aktívni a to, čo nám nefungovalo v Tampere, teraz naopak. Išli sme víťazstvu oproti a pre nás je veľmi cenné a poučné. Hráči sa presvedčili, že ak správne robia veci, blokujú strely, povzbudzujú sa, môžu hrať proti každému súperovi."

Tomáš Surový, kapitán B. Bystrice: "Sme radi, že sme víťazne toto stretnutie zvládli, proti jednému z najlepších tímov v Európe. Toto víťazstvo nás určite povzbudí do ďalšej práce. Ináč sme dopadli v Lige majstrov tak, ako sme reálne aj mali, podľa sily a porovnaní líg. Mohlo to byť aj lepšie, no proti takým silným tímom sa len ťažko viackrát presadiť. Zápasová prax nepustí, ak sa chceme zlepšovať, takéto skúsenosti musíme naberať."

Tomáš Záborský, slovenský útočník Tampere: "My sme už predtým mali istý postup z prvého miesta, takže prístup k tomuto zápasu bol iný. Pár hráčov sme nechali doma, ja sám som minulý zápas nehral. Žiaľ, mladí dostali šancu a bolo vidieť, že nestačia. Rozhodli individuálne chyby, chýbalo srdiečko, mnohí akoby sem prišli na výlet."