Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slovenské hokejistky si z turnaja Monthey vezú skalp Švajčiarska

Na snímke slovenské hokejistki. Foto: TASR/Martin Baumann

Na turnaji obsadili celkové tretie miesto, keď v tabuľke predstihli práve Švajčiarky.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Husársky kúsok sa podaril v nedeľu slovenským hokejovým reprezentantkám, ktoré na turnaji v Monthey zdolali držiteľky bronzových olympijských medailí zo Soči domáce Švajčiarky 4:2. Tréner Gian-Marco Crameri mal k dispozícii až desať hráčok zo ZOH 2014, no slovenské hokejistky dokázali nad jeho družstvom zvíťaziť a vďaka cennému triumfu obsadili na podujatí celkové tretie miesto, keď v tabuľke predstihli práve Švajčiarky.

"Nestáva sa každý deň, že zdoláte olympijské medailistky," uviedol pre oficiálnu webstránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) tréner slovenských reprezentantiek Andrej Schöber. "Dôležité bolo, že sme ustáli úvodný nápor. Prišiel náš gól z náhodnej akcie, o dve minúty ďalší a domáce hráčky znervózneli. Ťažko sa presadzovali, lebo naše dievčatá držali s nimi korčuliarsky krok, nerobili taktické chyby, neuzavierali sa do defenzívy, ale neustále sa usilovali o aktívnu hru. Hrali sme s minimom faulov a navyše v bránke si výborne počínala Romana Kiapešová."

Švajčiarky dva razy znížili vedenie Sloveniek na jediný gól. "Aj tieto momenty potvrdili bojového ducha celého družstva. Na prvý gól domácich dokázalo hráčky naše odpovedať o necelú minútu Nikolou Gápovou, keď využili presilovku za 12 sekúnd. Po druhom góle na 2:3 nespanikárili a v samotnom závere za necelú polminútu sme využili ďalšiu presilovku Lenkou Srokovou na konečných 4:2. Každá hráčka odviedla maximum, vo veľmi dobrom svetle sa ukázali aj mladé adeptky, vlani ešte členky osemnástky. Výsledok z Monthey v žiadnom prípade nepreceňujeme, je však povzbudením do ďalšej práce," doplnil Schöber.

"Tento výsledok ide do sveta," vyslovila sa pre hockeyslovakia.sk manažérka SR Ľubomíra Kožanová. Tá prirovnala tento výsledok k víťazstvu v Bad Tölzi, kde si Slovenky po heroickom výkone vybojovali postup na ZOH 2010 vo Vancouveri. "V nedeľu naše hráčky konečne ukázali, na čo majú, keď k hernej disciplíne pridajú odvážne a bojovné srdiečko. Nešetrili pohybom, keď bolo treba, vrhali sa do striel a čo prešlo, zastavila Romana Kiapešová, ktorá podala vynikajúci výkon. Vyše 800 objektívnych divákov vytvorilo skvelú atmosféru. Neustále povzbudzovali svoje reprezentantky, ale vytlieskali po zápase aj víťazné Slovenky, ktorej kapitánku Miriam Mikeskovú vyhlásili za najlepšiu z nášho družstva," dodala Kožanová. "Už dlho som nevidela podobný kompaktný výkon celého družstva, v ktorom o svoje trvalé miesto bojujú viaceré mladé hráčky. Istou symbolikou bolo, že duel so Švajčiarkami gólovo otvorila najmladšia – Lucia Záborská. Ukazuje sa, že projekt centralizovanej prípravy reprezentácie pod hlavičkou HC ŠKP Bratislava má svoje opodstatnenie. Výkon z pamätného duelu v Monthey by mal motivovať hráčky v každodennom tréningu."

Konečná tabuľka na turnaji:

1. Nemecko 3 2 0 1 0 11:4 7
2. Francúzsko 3 2 0 0 1 9:5 6
3. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:13 3
4. Švajčiarsko 3 0 1 0 2 5:9 2