Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Hossa, Tatar a Kopecký si v NHL vylepšili štatistiky

Marián Hossa (81) v súboj o puk s pravým krídlom Dallas Stars Alešom Hemským v zápase Dallas - Chicago Foto: TASR/AP

Marián Hossa asistoval pri štvrtom a šiestom presnom zásahu svojho tímu. Počas viac ako 16-minútového pobytu na ľade zaznamenal aj dve plusky a sedem streleckých pokusov.

New York 17. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa prispel dvomi asistenciami k vysokému víťazstvu Chicaga nad Dallasom 6:2 v zápase zámorskej NHL v noci na pondelok. Blackhawks rozhodli o svojom triumfe v záverečnej tretine, počas ktorej strelili štyri góly. Hossa asistoval pri štvrtom a šiestom presnom zásahu svojho tímu. Počas viac ako 16-minútového pobytu na ľade zaznamenal aj dve plusky a sedem streleckých pokusov. Svoju bodovú zbierku v tejto sezóne rozšíril na 2+8 v 18 zápasoch.

Šesť gólov Chicaga si podelilo šesť rôznych strelcov. Najviac sa darilo dvojici Patrick Kane a Kris Versteeg, obaja zhodne strelili gól a pridali dve asistencie. Ešte pred úvodným buly domáci klub ocenil centra "jastrabov" Brada Richardsa, ktorý nastúpil na jubilejný tisíci zápas v NHL. Na krátkej ceremónii ho sprevádzali rodičia, žena i syn, od klubu dostal obraz mapujúci jeho profiligovú púť a od generálneho manažéra Stana Bowmana striebornú hokejku. Na videokocke premietali pamätné momenty z jeho kariéry. "Bolo to niečo výnimočné. Nie som v tomto tíme dlho, no musím vychváliť túto organizáciu. Je prvotriedna, fantasticky sa stará o svojich hráčov," uviedol pre zámorské médiá 34-ročný útočník, ktorý sa na výhre podieľal dvomi asistenciami. Richards prišiel do Chicaga pred sezónou po tom, čo ho NY Rangers vykúpili zo zmluvy. Okrem toho hral v minulosti aj za Dallas a Tampu Bay, s ktorou dobyl Stanleyho pohár. Stars neprežívajú práve úspešné obdobie, pripísali si už ôsmu prehru z ostatných desiatich zápasov (2-2-6).

Asistencia Tomáša Kopeckého

Rovnako 6:2 Florida zdolala Anaheim, pod čo sa jednou asistenciou podpísal aj Tomáš Kopecký. Tridsaťdvaročný útočník mal prsty v úvodnom góle stretnutia, keď v prečíslení 2 na 1 prihral Vincentovi Trocheckovi a ten si otvoril strelecký účet v ročníku. Pre slovenského krídelníka to bola tretia asistencia v sezóne. Kopecký si v dueli odsedel aj dve trestné minúty a vyslal dve strely na súperovu bránku. Panthers rozhodli svojom triumfe v prostrednom dejstve, v ktorom nasúkali domácim "káčerom" štyri góly. Víťazný putoval na konto stredného útočníka Nicka Bjugstada, ktorý k dvom zásahom pridal dve asistencie a oslávil tak prvý štvorbodový zápas v zatiaľ krátkej profiligovej kariére. Jeho útok s Bradom Boyesom a Jonathanom Huberdeauom sa postaral o päť gólov hostí a zaznamenal spolu deväť bodov (5+4). "Posledný zápas našej formácii nevyšiel, tak sme si spolu sadli a porozprávali, čo treba zlepšiť. Tvrdo sme pracovali, dali si záležať na každom detaile. Bol to jeden z tých duelov, v ktorom vám všetko vychádza," povedal Bjugstad. Panthers vyhrali nad Ducks prvýkrát od 9. novembra 2008, domácim nepomohol ani návrat najlepšieho strelca Coreyho Perryho, ktorý sa zotavil po mumpse.

Štatistiky si vylepšil aj Tomáš Tatar
Detroit síce podľahol Montrealu 1:4, no na jedinom presnom zásahu Red Wings sa podieľal asistenciou aj slovenský reprezentant. Montreal sa stále drží na víťaznej vlne, keď triumfoval v šiestich dueloch v rade. Na triumfe Canadiens mal výrazný podiel brankár Dustin Tokarski, ktorý kryl 28 z 29 striel súpera. Tatar ho ohrozil trikrát, jeho spoluhráč Tomáš Jurčo dvakrát, obaja však nenašli na neho recept a zapísali si zhodne dve mínusky.

"Divosi" z Minnesoty si poriadne skomplikovali cestu za víťazstvom v zápase s Winnipegom. Nad Jets viedli po prvej tretine aj vďaka dvom gólom Zacha Pariseho suverénne 3:0 a vyhnali z bránky Čecha Ondřeja Pavelca. Sľubný náskok však trestuhodne premárnili v záverečnej tretine, v nej hostia strelili v priebehu 46.-51. minúty tri góly a zrovnali skóre. V predĺžení strhol víťazstvo na stranu Wild obranca Marco Scandella, ktorý sa presadil presnou strelou od modrej čiary. Ten sa rovnako ako Parise vrátil do hry po zdravotných problémoch. "Do zostavy sa nám vrátili dve dôležité opory a obe mali výrazný podiel na našom triumfe. O Marcovi by som povedal, že odohral veľmi kvalitný zápas, aj keby nedal víťazný gól. Ten bol už iba čerešničkou na jeho výkone," pochválil svojho zverenca tréner Minnesoty Mike Yeo, ktorého tím zvíťazil tretíkrát v rade. Jets prišli o centra Marka Scheifeleho, ktorý opustil ľad v úvode tretej tretiny pre zranenie dolnej časti tela.

Na svoj premiérový zápas v NHL nikdy nezabudne Troy Grosenick

Dvadsaťdvaročný brankár San Jose zastavil na ľade Caroliny 45 striel domácich a doviedol svoje mužstvo k víťazstvu 2:0. V záverečnej minúte, keď Hurricanes za stavu 0:1 v snahe vyrovnať pritlačili hostí, zneškodnil pokus Erica Staala, nebezpečnú strelu slovenského obrancu Andreja Sekeru i šancu Jeffa Skinnera. "Celý zápas som mal dobrý výhľad na súperove strely, aj keď sa mi ho snažili zacloniť. Nemal som veľmi čas rozmýšľať nad čistým kontom, pretože som bol pod neustálou paľbou," vyznal sa Grosenick. Ten dostal šancu pri zranení brankárskej dvojky Alexa Stalocka, jednotka Antti Niemi dostala od trénerov voľno. Dosiaľ neznámy Američan začal sezónu na farme vo Worcesteri, v tíme "žralokov" bol od 12. novembra. "Neuveriteľné, čo predvádzal. V našom mužstve je tuším iba tri dni, odchytal prvý zápas a hneď to bol shutout. Čo k tomu povedať? Sme z neho nadšení," povedal o mladom brankárovi kapitán Sharks Joe Thornton, ktorý osem sekúnd pred koncom duelu pridal do prázdnej bránky gólovú poistku na 2:0. Hurricanes tak prehrali tretí zápas v sérii. Sekera bol s časom 27:07 najvyťažovanejším hráčom stretnutia, s piatimi pokusmi patril aj k najusilovnejším strelcom, na ľade bol pri prvom góle Sharks z hokejky Tomáša Hertla a pripísal si tak mínusku.

Edmonton podľahol doma Arizone tesne 1:2 a potvrdil, že to na tohto súpera nevie. Nad Coyotes v riadnom hracom čase nevyhral od 25. januára 2011, hoci sa tímy odvtedy stretali pomerne často. Brankár hostí Devan Dubnyk zlikvidoval 34 striel Oilers, za ktorých kedysi chytával. Víťazný gól strelil Dán Mikkel Bödker, ktorý rozhodol aj druhý vzájomný duel v tejto sezóne. Slovenský obranca Martin Marinčin sledoval zápas opäť iba z tribúny ako zdravý náhradník, do zostavy Edmontonu sa nezmestil už v piatom z ostatných šiestich zápasov.


výsledky:

Carolina - San Jose 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)


Góly: 19. Hertl (Goodrow), 60. Thornton (Pavelski, Vlasic). Brankári: Chudobin - Grosenick, strely na bránku: 45:19, 12.784 divákov.


Minnesota - Winnipeg 4:3 pp (3:0, 0:0, 0:3 - 1:0)


Góly: 3. Niederreiter (Vanek, Fontaine), 5. Parise (Koivu, Pominville), 19. Parise (Spurgeon, Pominville), 62. Scandella (Pominville, Granlund) - 46. Frolík (Halischuk), 49. E. Kane (Byfuglien), 51. Ladd (Pardy, Postma). Brankári: Bäckström (51. Kuemper) - Pavelec (21. Hutchinson), strely na bránku: 27:25, 18.808 divákov.


Detroit - Montreal 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)


Góly: 45. Sheahan (DeKeyser, TATAR) - 24. Prust (Subban), 29. Subban (Markov, Pacioretty), 42. Plekanec (Gallagher, Beaulieu), 49. Gallagher (Galchenyuk, Plekanec). Brankári: Howard - Tokarski, strely na bránku: 29:19, 20.027 divákov.


Chicago - Dallas 6:2 (2:2, 0:0, 4:0)


Góly: 2. Keith (P. Kane, Versteeg), 12. Seabrook (P. Kane, Keith), 45. P. Kane (Richards, Versteeg), 53. Toews (HOSSA), 55. Versteeg (Richards, Rozsíval), 56. Saad (Toews, HOSSA) - 5. McKenzie (Cole, Spezza), 6. Horcoff (Fiddler, Klingberg). Brankári: Crawford - Lehtonen, strely na bránku: 47:24, 21.671 divákov.


Anaheim - Florida 2:6 (1:1, 0:4, 1:1))


Góly: 13. Lindholm (Etem), 59. Cogliano (Manson, Etem) - 5. Trocheck (KOPECKÝ, Upshall), 22. Boyes (Huberdeau, Bjugstad), 25. Bjugstad (Jokinen, Campbell), 31. Huberdeau (Ekblad, Bjugstad), 38. Boyes (Jokinen, Campbell), 45. Bjugstad (Boyes, Olsen). Brankári: Andersen (25. - 41. LaBarbera) - Montoya, strely na bránku: 35:29, 16.128 divákov.


Edmonton - Arizona 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)


Góly: 55. Hall (Eberle, Schultz) - 15. Gormley, 53. Bödker (Vermette, Korpikoski). Brankári: Scrivens - Dubnyk, strely na bránku: 34:28, 16.839 divákov.


Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 16:03 0 2 2 +2 7 0
Tomáš Kopecký (Florida) 14:20 0 1 1 0 2 2
Tomáš Tatar (Detroit) 13:22 0 1 1 -2 3 0
Tomáš Jurčo (Detroit)' 13:45 0 0 0 -2 2 0
Andrej Sekera (Carolina) 27:07 0 0 0 -1 5 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/