Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Najlepší na postoch - Slovensko má v tíme dvoch ocenených

Slovenský brankár Ján Laco Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šatan a Laco už majú za sebou individuálne pocty - ocenili ich ako najlepších na oboch strieborných šampionátoch.

Bratislava 4. mája (TASR) - Na nastávajúcich MS bude mať slovenský hokej mužstvo bez radu v súčasnosti najvýkonnejších hokejistov. Mladý kolektív - a úplne jasne to demonštrovali aj prípravné zápasy - sa však bude môcť oprieť o trojicu skúsených hráčov, ktorí už v reprezentácii čosi dokázali. Teda brankár Ján Laco a majstri sveta z 2002 Miroslav Šatan s Ladislavom Nagyom.

Stojí za zmienku, že Šatan a Laco už majú za sebou aj individuálne pocty - ocenili ich ako najlepších na oboch "strieborných" šampionátoch. Útočníka v roku 2000, brankára o 12 rokov neskôr. Od roku 1954 Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v spolupráci s direktoriátmi turnajov udeľuje na MS ocenenia pre najlepších hráčov na jednotlivých postoch. V roku 1965 sa tejto pocty ako prvému Slovákovi (vo federálnom drese) dostalo brankárovi Vladimírovi Dzurillovi. Obranca Róbert Švehla ako druhý federálny Slovák túto kapitolu aj uzavrel.

Tretím Slovákom s cenou za post bol Miroslav Šatan a ako útočník skompletizoval túto "postovú" zbierku v samostatnej histórii. V roku 2000 bol bez debaty najvýraznejším úkazom MS a napriek prehre vo finále s Českom sa stal hokejovým hrdinom národa. Podceňovaný a menoslovom priemerný tím doviedol do finále nielen fantastickými gólmi, ale aj celkovou charizmou lídra kolektívu. Je zaujímavé, že pri zisku titulu v roku 2002 sa ani jeden "zlatý chlapec" nedočkal ocenenia a aj s takmer dekádovým odstupom znie čudne, že ako brankár dostal pred Jánom Lašákom prednosť Rus Sokolov, či pred kanonierom Petrom Bondrom Fín Hagman...

Najviac ale slovenský hokej zabodoval v tejto bilancii pred dvoma rokmkik. Spoločnosť až obludne suverénnemu útočníkovi, ruskému šampiónovi Jevgenijovi Malkinovi, robili brankár Ján Laco a obranca Zdeno Chára.