Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Švajčiari chystajú odplatu, Grönborg má pred súperom rešpekt

Foto: TASR/AP

Duel bude reprízou vlaňajšieho finále MS v Kodani, v ktorom Švajčiari po dramatickom priebehu podľahli trom korunkám 2:3 až po samostatných nájazdoch.

Bratislava 17. mája (TASR) - Švajčiarski hokejisti si štyrmi víťazstvami nad renkingovo nižšie postavenými tímami splnili cieľ a jednou nohou sú vo štvrťfinále MS. Vo zvyšných troch dueloch v bratislavskej B-skupine by však radi obrali o body favoritov a vybudovali si lepšiu pozíciu pred vyraďovacou fázou. V sobotu o 20.15 h ich čakajú Švédi, ktorým majú čo vracať.

Duel bude reprízou vlaňajšieho finále MS v Kodani, v ktorom Švajčiari po dramatickom priebehu podľahli "trom korunkám" 2:3 až po samostatných nájazdoch. Obhajcovia striebra by radi pridali ďalší úspech k doterajším triumfom nad Talianskom (9:0), Lotyšskom (3:1), Rakúskom (4:0) a Nórskom (4:1), uvedomujú si však, že severania budú oveľa ťažšie sústo. "Chceli sme začať šampionát týmito štyrmi víťazstvami. Teraz sa môžeme koncentrovať na sobotu a zápas proti Švédom, ktorým máme čo vracať. Stále máme čo zdokonaľovať v našej hre. Naša presilovka určite môže byť lepšia, vieme v nej vniknúť do útočného pásma a nájsť sa prihrávkami, no potrebujeme častejšie strieľať a zhustiť priestor pred súperovou bránkou. Na tom musíme hlavne popracovať," povedal švajčiarsky krídelník Gregory Hofmann.

Helvéti už pre zranenie zápästia nemôžu na turnaji počítať s mladým obrancom Janisom Moserom, zato mužstvo posilní Nino Niederreiter. Útočník Caroliny však sobotňajší súboj ešte nestihne, do Bratislavy by mohol priletieť v pondelok.

Úradujúci majstri sveta sa z úvodnej prehry 2:5 s Českom rýchlo otriasli a ďalším trom súperom nižšieho rangu uštedrili debakle - Talianov deklasovali 8:0, Nórov a Rakúšanov zhodne 9:1. Švédsky stroj sa rozbehol a hráči veria, že prevalcuje aj Švajčiarov. "Máme tu skvelú skupinu chalanov. Väčšina z nás sa dobre pozná z predošlých reprezentačných akcií. V ofenzíve nám to klape, čo je fajn. Dúfame, že budeme sa naďalej viezť na víťaznej vlne," povedal pre iihf.com útočník Mario Kempe.

Duel bude mať pikantnú príchuť pre trénera Švédska Rikarda Grönborga. Ten od novej sezóny povedie švajčiarsky klub SC Zürich Lions. "Vlaňajšie finále na MS bolo neuveriteľne tesné, v nájazdoch sa usmiala šťastena na nás. Švajčiari sa však dokázali dostať veľmi ďaleko, mám pred ich prácou obrovský rešpekt. Dokázali ako krajina vychovať množstvo špičkových hráčov, ktorých máme možnosť vidieť aj v Bratislave - Josiho, Hischiera či Fialu. Verím, že Švajčiari môžu aj na tomto šampionáte niečo veľké dokázať. Ešte raz opakujem - mám pred nimi veľký rešpekt," uviedol Grönborg pre Tages Anzeiger.

predpokladané zostavy:


Švédsko: Lundqvist - Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Ekholm, Gustafsson, M. Pettersson, Hägg – Hörnqvist, Wennberg, Nylander – Lindholm, E. Petersson, Landeskog – Eriksson, Lander, A. Kempe – Rasmussen, Krüger, Lindblom - M. Kempe

Švajčiarsko: Berra – Josi, Weber, Genazzi, Loeffel, Diaz, Frick, Fora – Fiala, Hischier, Praplan – Hofmann, Kurashev, Martschini – Andrighetto, Haas, Scherwey - S. Moser, Bertschy, Ambühl