Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Chicago zdolalo Minnesotu, Hossa asistoval pri troch góloch

Bryan Bickell oslavuje s Mariánom Hossom gól v tretej tretine zápasu Chicago - Minnesota Foto: TASR/AP

Slovenského reprezentanta vyhlásili za druhú hviezdu večera v hale United Center.

New York 5. mája (TASR) - Hokejisti Chicaga Blackhawks zvíťazili aj v druhom zápase semifinále Západnej konferencie zámorskej NHL nad Minnesotou Wild 4:1 a v sérii vedú 2:0. Slovenský reprezentant Marián Hossa prispel k triumfu "čiernych jastrabov" tentoraz tromi asistenciami a v hale United Center ho vyhlásili za druhú hviezdu večera.

Tridsaťpäťročný krídelník, ktorý si zapísal do štatistiky aj štyri plusové body, tak v posledných piatich dueloch play off zaznamenal dva góly a šesť asistencií. Celkovo má vo ôsmich zápasoch na konte rovnaký počet bodov, čo ho radí na 10. priečku produktivity NHL. Ďalší Slovák v drese obhajcu trofeje Michal Handzuš strávil na ľade necelých desať minút, ale bodovo sa nepresadil.

Smrtiaca prvá lajna Hawks

Okrem Hossu bol hrdinom duelu v Chicagu jeho spoluhráč z elitnej formácie Bryan Bickell. Dvadsaťosemročný útočník nemal najlepšiu základnú časť, keď v 59 stretnutiach získal iba 15 bodov (11+4), no prišlo play off a rovnako ako vlani opäť žiari. V nedeľu strelil jeden gól a pridal dve asistencie, celkovo má vo 8 dueloch na konte už päť gólov a tri asistencie. Vlani nazbieral v 23 zápasoch 17 bodov (9+8) a výraznou mierou sa zaslúžil o zisk Stanleyho pohára. "Počas sezóny hral tak obyčajne, ale prišlo play off a rozhoduje zápasy. Vlani sme mu dali vo vyraďovačke oveľa viac zodpovednosti a on sa jej ujal. Tento rok hrá presne tak isto a my sme s ním spokojní. V nedeľu však mal on a celá prvá lajna naozaj špeciálny zápas," uviedol tréner domácich Joel Quenneville.

Bickell si vyslúžil pochvalu najmä za svoju prihrávku z hĺbky vlastného obranného pásma na útočnú modrú čiaru, ktorou vysunul do brejku Hossu. Ten síce Bryzgalova blafákom neprekonal, no celú akciu premenil na úvodný gól duelu kapitán Jonathan Toews. "Vlastne ani neviem, ako som ho našiel. Nie som práve veľký nahrávač. Myslím, že som len zavrel oči a poslal puk na Hossu," opísal moment pred prvým gólom jastrabov. "Je to talentovaný hráč a hrá sebavedome. Má dobrú postavu, skvelú strelu a vie využiť šance," pochválil ho Toews.

Chicago sa tak ujalo vedenia v sérii 2:0. "Do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať. Niekedy sa vám to podarí, niekedy nie. V nasledujúcich zápasoch na ich štadióne to pre nás bude veľká výzva," dodal Toews.

"Bol to dlho jednogólový zápas, mali sme niekoľko dobrých šancí, no nedokázali sme dostať puk do siete. Je to ťažké, keď prehrávate," uviedol tréner "divochov" Mike Yeo, ktorého najviac znepokojuje, že sa opäť odmlčal jeho najproduktívnejší útok Mikael Granlund - Zach Parise - Jason Pominville. "Sú pod tlakom a ten len stúpa, keď musíte v sérii doťahovať," dodal.

Fleury s jubilejným shutoutom

V semifinále Východnej konferencie zvíťazil Pittsburgh Penguins na domácom ľade nad New Yorkom Rangers 3:0 a vyrovnal stav série na 1:1. Obranca "tučniakov" Kris Letang zaznamenal gól a dve asistencie. Hlavnou hviezdou večera však bol brankár domácich Marc-Andre Fleury, ktorý zastavil všetkých 22 striel a vychytal siedme čisté konto v play off v kariére a prvé v tejto sezóne. Fleury súčasne dosiahol jubilejné 50. víťazstvo v play off, pričom túto métu prekonal ako sedemnásty brankár v histórii bojov o Stanleyho pohár. "Proste som sa snažil chytiť každú strelu, držať nás v zápase, aj keď to nebola tá najrušnejšia noc. No myslím, že sme hrali výborne," uviedol pre nhl.com Fleury, ktorý pomohol zlikvidovať aj štyri presilovky súpera.

"Chytal vynikajúco. Myslím, že od začiatku play off chytá naozaj veľmi dobre. Udržal nás v hre a v kľúčových momentoch spravil niekoľko obrovských zákrokov. Dnes bol naším najlepším hráčom v oslabeniach," pochválil brankára obranca Kris Letang, ktorý sa podpísal pod triumf gólom a dvoma asistenciami.

Pre Rangers to bola prvá prehra na nulu v play off presne za rok. Naposledy podľahli 4. mája 2013 Washingtonu 1:0 po predĺžení v 2. zápase štvrťfinále Východnej konferencie. "Presilovky nám mohli dodať sebavedomie a dostať nás do zápasu, no nedokázali sme ich premeniť. Idú na moju zodpovednosť. Je mojou úlohou, aby presilovky fungovali a noc strávim tým, aby som prišiel na to, ako to zariadiť," uviedol tréner "jazdcov" Alain Vigneault.

Momentky zo zápasov NHL





Sumáre - 2. kolo play off NHL:



semifinále Východnej konferencie, 2. zápas

PITTSBURGH - NY RANGERS 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Góly: 31. Letang (Malkin, Kunitz), 57. Jokinen (Neal, Letang), 60. Malkin (Letang). Brankári: Fleury - Lundqvist, strely na bránku: 35:22. Diváci: 18.638.
/stav série: 1:1/



semifinále Západnej konferencie, 2. zápas

CHICAGO - MINNESOTA 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly: 12. Toews (HOSSA, Bickell), 40. Saad (Bickell, Seabrook), 58. Bickell (HOSSA, Hjalmarsson), 59. Saad (HOSSA, Hjalmarsson) - 42. McCormick (Stoner, Haula). Brankári: Crawford - Bryzgalov, strely na bránku: 22:19. Diváci: 22.018.
/stav série: 2:0/



Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 18:39 0 3 3 +4 4 0
Michal Handzuš (Chicago) 9:27 0 0 0 -1 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/