Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

NHL: Fehérváry debutoval, dostal prilbu pre najlepšieho hráča Capitals

Na archívnej snímke Martin Fehérváry. Foto: TASR/Martin Baumann

Fehérváry už dlhšie vedel, že nastúpi v otváracom súboji sezóny na ľade bluesmanov, napriek tomu necítil nervozitu a pred stretnutím mal pokojný spánok.

St. Louis 3. októbra (TASR) - Slovenský hokejový reprezentant Martin Fehérváry má za sebou víťazný debut v NHL. Iba 19-ročný obranca sa po vydarenom prípravnom kempe udržal v prvom tíme Washingtonu a v noci na štvrtok odohral svoj premiérový súťažný zápas v drese Capitals, ktorí vyhrali na ľade obhajcu titulu St. Louis Blues 3:2 po predĺžení. Za svoj výkon dostal po stretnutí v šatni od kapitána Alexandra Ovečkina bejzbalovú prilbu tímu MLB Washington Nationals, ktorú hráči Capitals od tejto sezóny udeľujú najlepšiemu hráčovi zápasu.

Fehérváry už dlhšie vedel, že nastúpi v otváracom súboji sezóny na ľade "bluesmanov", napriek tomu necítil nervozitu a pred stretnutím mal pokojný spánok. Tréner Todd Reirden ho napokon postavil do tretej obrannej dvojice k českému "tvrďasovi" Radkovi Gudasovi. "Tým, že Radko je Čech, môžeme spolu ľahšie komunikovať. Rozumiem mu, je to pre mňa jednoduchšie. Vo všetkom mi veľmi pomáha, som rád, že ho tu mám," povedal Fehérváry pre NBC Sports.



Slovenský obranca debutoval v NHL ako tínedžer, keďže 20. narodeniny oslávi až v nedeľu 6. októbra. Na ľade Blues, ktorí pred zápasom slávnostne vyvesili majstrovskú vlajku, odohral 13:35 minúty. Duel zakončil so ziskom plusového bodu, dve minúty si odsedel na trestnej lavici za vyhodenie puku mimo hracej plochy. Po zápase ho pochválil aj tréner Reirden. "Má iba 19 rokov. Je niečo výnimočné sledovať ho, ako prechádza prvým zápasom a ako ho chalani medzi sebou prijali. Bola to pre neho pekná skúsenosť. Po zápase dokonca dostal cenu pre nášho Hráča zápasu - bejzbalovú prilbu. Odovzdal mu ju kapitán Alex Ovečkin, počas sezóny bude rotovať, teraz ju prvýkrát dostal Martin. Ukazuje to, aké dôležité je, aby k tímovému úspechu prispievali všetci hráči, aj 19-ročný debutant," povedal Reirden pre klubovú televíziu.

Fehérváry sa chopil šance pri zranení Michala Kempného, ak sa mu bude herne dariť, môže zostať v prvom tíme aj dlhšie. "Martin hral skvele - od rozvojového kempu, cez nováčikovský turnaj v Nashville až doteraz. Napriek tomu, že sa náročnosť neustále zvyšovala, on bol schopný ukázať svoje schopnosti a to, že môže hrať v tejto lige," uviedol Reirden na adresu bratislavského rodáka, ktorý už má za sebou 32 štartov v reprezentačnom A-tíme a dve účasti na MS.