Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Premiérový bod Marinčina, Jágr dostihol Lemieuxa, štyri góly Nystroma

Hokejisti Edmontonu Slovák Martin Marinčin (vľavo) a brankár Iľja Bryzgalov stoja pred bránkou po inkasovaní gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Edmonton Oilers - Phoenix Coyotes Foto: TASR/AP

V domácom dueli s Phoenixom asistoval mladý slovenský obranca Edmontonu pri góle Davida Perrona na 2:4.

New York 25. januára (TASR) - Slovenský hokejista Martin Marinčin si vo svojom 15. zápase v NHL zapísal premiérový bod v zámorskej profilige. V domácom dueli s Phoenixom asistoval mladý obranca Edmontonu pri góle Davida Perrona na 2:4. Oilers sa síce podarilo zdramatizovať súboj, v ktorom prehrávali v 33. minúte už štvorgólovým rozdielom, no napokon podľahli "kojotom" 3:4.

Marinčin v 42. minúte rozohral puk na obrannú dvojičku Coreyho Pottera, ten ho nastrelil do útočného pásma, pri mantineli sa ho zmocnil David Perron a po skvelej individuálnej akcii prekonal brankára Phoenixu Mikea Smitha. O šesť minút neskôr znížil na rozdiel jedného gólu Ryan Nugent-Hopkins, vyrovnávajúci zásah však domáci "olejári" nepridali a tak si najhorší tím Západnej konferencie pripísal šiestu prehru v rade. "Za stavu 4:0 sme sa dopustili niekoľkých chýb, ktorými sme posadili súpera na koňa a nechali ho vrátiť sa do zápasu. Tridsať minút sme hrali výborne, zvyšných trisať zle," ohodnotil výkon svojich zverencov tréner Coyotes Dave Tippett, ktorého citoval portál nhl.com. Dvadsaťjedenročný Marinčin odohral na ľade 23:35 min a okrem asistencie zaznamenal aj plusový bod a prezentoval sa dvoma zblokovanými strelami súpera.

Tatar a Jurčo s výhrou

Center Louis Leblanc (vpravo) z Montrealu Canadiens a slovenský hokejista Tomáš Jurčo z Detroitu Red Wings počas zápasu zámorskej NHL 24. januára 2014 v Detroite.
Foto: TASR/AP
Z víťazstva Detroitu 4:1 nad Montrealom sa tešila aj dvojica slovenských Tomášov v službách Red Wings. Tatar s Jurčom nastúpili v jednom útoku a obaja si zhodne pripísali po plusovom bode, keďže boli na ľade pri góle spoluhráča Rileyho Sheahana. Pred Petrom Budajom dostal v bránke Canadiens prednosť Carey Price. Detroit sa mohol oprieť o výkon švédskeho gólmana Jonasa Gustavssona, ktorý zastavil 30 striel súpera. Red Wings si zaknihovali tretiu domácu výhru z posledných štyroch duelov.

Jágr dostihol Lemieuxa

Hokejista New Jersey Devils Jaromír Jágr (68) v zápase zámorskej hokejovej NHL New Jersey Devils - Washington Capitals v Newarku 24. januára 2014. Jágr zaznamenal dve asistencie a prispel k výhre Devils 2:1.
Foto: TASR/ AP
V ďalšom stretnutí Florida podľahla doma Coloradu 2:3, v zostave Floridy absentoval pre zranenie hornej časti tela Slovák Tomáš Kopecký. Hráči New Jersey si poradili s Washingtonom 2:1, pričom pri oboch góloch Devils asistoval Jaromír Jágr. Český veterán si pripísal už svoju 1033. asistenciu v profiligovej kariére a v historickej tabuľke sa vyrovnal desiatemu Mariovi Lemieuxovi, bývalému spoluhráčovi z Pittsburghu. Jágr svoj hokejový vzor nedávno predstihol i v počte gólov. Momentálne má na svojom konte 1730 bodov v základnej časti a iba tri presné zásahy ho delia od magickej hranice 700 gólov. "Že som sa vyrovnal Mariovi v asistenciách? Ani som to nevedel, štatistiky veľmi nesledujem. Veď ja som skôr strelcom," vtipkoval Jágr, ktorý ináč hodnotil zápas kriticky. "Získali sme dva body iba s veľkým šťastím. Nehrali sme dobre, nepremenili sme niekoľko šancí, ktoré nás takmer stáli víťastvo." Hosťom výrazne chýbal útočný líder Alexander Ovečkin, ruský kanonier vynechal druhý duel v rade pre nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela.

Štvorgólový Nystrom

Hokejista Nashville Predators Eric Nystrom (v pozadí) sa teší po strelení svojho druhého gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Calgary Flames - Nashville Predators v Calgary.
Foto: TASR/AP
Životný zápas odohral útočník Nashvillu Eric Nystrom, ktorý sa v stretnutí na ľade Calgary blysol štyrmi gólmi. Ani tento pozoruhodný individuálny počin ale nezabránil prehre "predátorov" 4:5 po nájazdoch. Nystrom, ktorý má v tíme Predators skôr defenzívne úlohy, dosiaľ nikdy nedal v jednom zápase NHL viac ako dva góly. "Mali sme dva body takmer vo vrecku, no pustili sme ich z rúk. V sezóne som mal dlho streleckú smolu a je pre mňa zadosťučinením, že som bol konečne odmenený za tvrdú drinu. Štyri góly však nič neznamenajú, keďže sme prehrali," uviedol Nystrom. Tridsaťročný americký krídelník sa zaskvel paradoxne proti klubu, ktorý ho pred 12 rokmi draftoval a v ktorom strávil prvé štyri sezóny v profisúťaži.

.
Sumáre zápasov NHL:
NEW JERSEY - WASHINGTON 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Góly:
5. Gionta (Jágr), 22. Henrique (Jágr, Zajac) - 51. Chimera (Erskine, Wilson). Brankári: Schneider - Neuvirth, strely na bránku: 30:31.



DETROIT - MONTREAL 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Góly:
13. Zetterberg (Alfredsson, Kronwall), 32. Sheahan, 37. Kronwall (Nyquist, Ericsson), 59. Nyquist (Zetterberg, Abdelkader) - 33. Gallagher (Desharnais, Subban). Brankári: Gustavsson - Price, strely na bránku: 26:31.



FLORIDA - COLORADO 2:3 (0:2, 0:1, 2:0)
Góly:
46. Upshall (Fleischmann, Gilbert), 59. Upshall (Bergenheim, Gilbert) - 2. O'Reilly (Duchene), 17. Šťastný (Landeskog, Tanguay), 33. McGinn (O'Reilly, Duchene). Brankári: Thomas - Varlamov, strely na bránku: 36:25.



CALGARY - NASHVILLE 5:4 pp a sn (1:1, 0:2, 3:1 - 0:0, 1:0)
Góly:
4. Giordano (Russell, Backlund), 42. D. Jones (Stajan), 53. Backlund (Russell, Stempniak), 54. D. Jones (Brodie), rozh. sam. nájazd Monahan - 2. Nystrom (Bourque, Cullen), 22. Nystrom (Josi, Weber), 26. Nystrom (Gaustad, Bartley), 51. Nystrom (Cullen, Josi). Brankári: Rämö (26. Berra) - Dubnyk, strely na bránku: 31:25.



EDMONTON - PHOENIX 3:4 (0:3, 1:1, 2:0)
Góly:
34. Hendricks (R. Jones, Gordon), 42. Perron (Potter, MARINČIN), 48. Nugent-Hopkins (Eberle, Hall) - 15. Bödker (Vermette, Korpikoski), 18. Vrbata (Hanzal, Ribeiro), 19. Morris (Halpern, Klinkhammer), 23. Ribeiro (Moss, Smith). Brankári: Bryzgalov - Smith, strely na bránku: 39:29.



Slováci v akcii:
Tomáš Jurčo (Detroit) 10:03 0 0 0 +1 1 0
Martin Marinčin (Edmonton) 23:53 0 1 1 +1 0 0
Tomáš Tatar (Detroit) 11:31 0 0 0 +1 3 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/