Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Hokej

NHL: Tatar asistoval pri víťazstve Montrealu

Slovenský hokejista v drese Montrealu Canadiens Tomáš Tatar (90). Foto: TASR/AP

Suverénny líder súťaže z Tampy Bay uspel na ľade Dallasu 2:0. V zostave Lightning tentoraz chýbal Erik Černák, slovenský obranca bol iba zdravý náhradník.

New York 16. januára (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v noci na stredu jednou asistenciou k domácemu triumfu Montrealu 5:1 nad Floridou. Canadiens zvíťazili v zámorskej NHL tretíkrát po sebe a šiestykrát z uplynulých deviatich zápasov.

Jednoznačným hrdinom Montrealu bol Antti Niemi. Tridsaťpäťročný brankár zlikvidoval 52 striel "panterov" a len jeden zákrok mu chýbal k vyrovnaniu klubového rekordu, o ktorý sa delia Wayne Thomas a súčasná tímová jednotka Carey Price. Diváci po zápase skandovali jeho meno. "To som asi nikdy nezažil. Bolo to dojímavé," povedal Niemi zámorským médiám a priznal, že o útoku na rekord netušil. "Wayne Thomas? To vážne? Bol mojím trénerom brankárov v San Jose Sharks, musím mu zavolať," smial sa Fín. Tatar zaznamenal 20. asistenciu v sezóne, keď sa podieľal na treťom góle Canadiens, o ktorý sa postaral Max Domi. Ten prerušil dlhé čakanie na presný zásah a skóroval prvýkrát v osemnástich zápasoch. Florida natiahla sériu prehier na sedem duelov. "Vytvorili sme veľa šancí, asi najviac v jednom zápase v tejto sezóne, ale Niemi chytal fantasticky. Klobúk dolu pred jeho výkonom," uviedol kormidelník Panthers Bob Boughner. Tatar bol na ľade 13 a pol minúty, zaznamenal jeden strelecký pokus a plusku.

Suverénny líder súťaže z Tampy Bay uspel na ľade Dallasu 2:0. V zostave Lightning tentoraz chýbal Erik Černák, slovenský obranca bol iba zdravý náhradník. O góly "bleskov" sa postarali Ondřej Palát a Michail Sergačov, tretí shutout v sezóne zaznamenal Andrej Vasilevskij, ktorý chytil všetkých 35 striel Stars. Dallas prehral tretíkrát za sebou. Vasilevskij podržal svoj tím najmä v druhej tretine, v ktorej mali domáci štyri presilovky. "Boli sme frustrovaní z niektorých verdiktov, ale keď sme to ubránili, tak nám to dodalo energiu," povedal pre tsn.ca kouč Lightning Jon Cooper. V drese Dallasu debutoval útočník Andrew Cogliano, ktorý prišiel z Anaheimu výmenou za Devina Shorea.

Winnipeg zdolal na domácom ľade minuloročného finalistu Vegas 4:1, k čomu veľkou mierou prispel brankár Laurent Brossoit. Ten vo svojom siedmom štarte za sebou predviedol 43 úspešných zákrokov, z toho 26 v druhej tretine, čím prekonal klubový rekord českého brankára Ondřeja Pavelca spred dvoch rokov. Jets vyhrali tretí zápas za sebou. Dve asistencie zaznamenal Blake Wheeler a po slovenskom útočníkovi Mariánovi Hossovi sa stal druhým útočníkom v histórii Jets/Atlanta Thrashers, ktorý dosiahol aspoň 50 asistencií v dvoch sezónach za sebou. Hossa to v drese Atlanty dokázal v sezónach 2005/2006 a 2006/2007.

O víťazstve New Yorku Islanders 2:1 nad St. Louis rozhodol v predĺžení Valtteri Filppula. Nováčik v bránke Blues Jordan Binnington tak zaznamenal prvú prehru po troch víťazstvách, odkedy ho vedenie klubu povolalo z farmy."Ostrovania" predviedli opäť dobrý defenzívny výkon, so 115 inkasovanými gólmi sú v tomto smere najlepší tím v NHL. Brankár Robin Lehner zaznamenal 30 zásahov a doviedol svoj tím k deviatemu víťazstvu z posledných desiatich zápasov. Svoj 200. gól v kariére strelil Jordan Eberle, o jediný presný zásah St. Louis sa postaral David Perron, ktorý bodoval v dvanástom zápase za sebou.

Hokejisti New Yorku Rangers zdolali Carolinu 6:2 a natiahli domácu víťaznú sériu s Hurricanes už na 16 zápasov. "Jazdci" s týmto súperom vyhrali všetky domáce stretnutia v Madison Square Garden od 5. januára 2011. Štyrmi bodmi k tomu prispel švédsky útočník Mika Zibanejad (2+2). Po dva góly dali aj Pavel Bučnevič a Tony DeAngelo, ako aj Fín Saku Mäenalanen za hostí. Švédsky veterán Rangers Henrik Lundqvist nastúpil na svoj 838. zápas NHL, čím prekonal Jacquesa Plantea a dostal sa na 12. miesto historických tabuliek spomedzi brankárov.

V biednych výkonoch pokračuje Anaheim, ktorý prehral 12. zápas v rade a postaral sa o najhoršiu sériu v klubovej histórii. Ducks tentokrát ťahali za kratší koniec v Detroite, kde domácim Red Wings podľahli 1:3. "Káčeri" sa naposledy tešili z víťazstva 17. decembra, keď zdolali Pittsburgh. "Chalani tomu dávajú všetko, ale na ich výkone vidno frustráciu. Robíme strašne veľa chýb, ktoré vyplývajú zo zlej psychiky," povedal tréner Anaheimu Randy Carlyle.

Nashville rozdrvil na domácom ľade obhajcu Stanleyho pohára Washington 7:2. Druhým hetrikom v profiligovej kariére sa blysol švédsky krídelník "predátorov" Viktor Arvidsson, dva góly pridal Nick Bonino. "Je to skvelý pocit. Odohrali sme fantastický zápas, výborne sme bránili a trestali sme ich chyby," uviedol Arvidsson pre nhl.com. "Caps" prehrali tretíkrát za sebou. O góly Washingtonu sa postarali Nicklas Bäckström a T.J. Oshie, ktorý nastúpil na svoj jubilejný 700. zápas v kariére.

Výbornú formu potvrdili "žraloci" zo San Jose, keď zdolali Pittsburgh 5:2 a natiahli víťaznú sériu už na sedem zápasov. Druhým hetrikom v profiligovej kariére sa blysol český útočník Tomáš Hertl, ktorý svoj veľký večer uzavrel gólom do prázdnej bránky a dostal sa na métu 100 presných zásahov v NHL. Na svoj prvý hetrik čakal len tri zápasy, na druhý viac ako päť rokov. Vo svojom 1000. zápase v drese Sharks a celkovo 1532. v NHL sa gólovo presadil aj veterán "Jumbo" Joe Thornton. "Jumbo prekonáva rekordy vždy, keď preskočí cez mantinel, v každom striedaní. Už sme z toho chorí," smial sa útočník San Jose Evander Kane. Brankár Martin Jones chytil 22 striel a vyhral ôsmykrát v rade.

Sumáre NHL:


NEW YORK ISLANDERS - ST. LOUIS BLUES 2:1 pp (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Góly: 9. Eberle (Lee), 62. Filppula (Barzal, Beauvillier) - 47. Perron (O'Reilly, Bouwmeester). Brankári: Lehner - Binnington, strely na bránku: 25:31, 10.042 divákov.

NEW YORK RANGERS - CAROLINA HURRICANES 6:2 (3:1, 1:0, 2:1)
Góly: 2. DeAngelo (Vesey, Nieves), 13. Zibanejad (Kreider, Shattenkirk), 15. Zibanejad (Zuccarello, Kreider), 24. Bučnevič (Zibanejad, Zuccarello), 45. Bučnevič (Zibanejad, Zuccarello), 53. DeAngelo (Namestnikov, Nieves) - 10. Mäenalanen, 52. Mäenalanen (Rask, Faulk). Brankári: Lundqvist - McElhinney, strely na bránku: 28:36, 17.636 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS - NEW JERSEY DEVILS 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
Góly: 1. Atkinson (Dubois), 3. Jenner (Anderson), 18. Panarin (Savard, Atkinson), 22. Dubois (Werenski, Panarin) - 39. Coleman (Müller, Lovejoy). Brankári: Korpisalo - Kinkaid, strely na bránku: 34:30, 16.377 divákov.