Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Séria medzi Piešťanmi a Popradom je bez jasného favorita

Radosť hráčov Popradu po strelení gólu v zápase 38. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a HK Poprad 10. januára 2014 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Piešťany účinkujú v najvyššej hokejovej súťaži iba od minulej sezóny a nadchádzajúca séria s Popradom bude prvou vzájomnou konfrontáciou tímov vo vyraďovačke.

Bratislava 9. marca (TASR) - Hokejistov ŠHK 37 Piešťany a HK Poprad delili v tabuľke po základnej časti iba dva body. Ich vzájomná séria vo štvrťfinále play off by tak mala byť podľa predpokladov najviac vyrovnaná.

Piešťany účinkujú v najvyššej hokejovej súťaži iba od minulej sezóny a nadchádzajúca séria s Popradom bude prvou vzájomnou konfrontáciou tímov vo vyraďovačke. V základnej časti sa Piešťanci rozbiehali pomalšie a spočiatku mali veľmi nepriaznivú bilanciu domácich zápasov, zároveň však celkom pravidelne bodovali vonku. Na súperových klziskách dokázali zvíťaziť až sedemnásťkrát, čo bol po Košiciach druhý najlepší výkon. Do konca dlhodobej časti sa však výkonnosť "havranov" výrazne zlepšila a napokon obsadili štvrtú priečku.

Pre Popradčanov bolo domáce prostredie veľkou výhodou, keď z 28 domácich zápasov vyhrali 19. "Kamzíci" patrili od úvodu súťaže do prvej polovice tabuľky a napokon sa umiestnili na 5. priečke. Sériu s Piešťanmi preto začnú dvomi zápasmi na ľade súpera. Po športovej stránke bola základná časť pre "kamzíkov" pomerne úspešná a to aj napriek tomu, že klub mal ešte krátko pred začiatkom extraligy existenčné problémy. Hráčsky káder pod vedením skúseného trénera Milana Jančušku pôsobil konsolidovaným dojmom a vyhli sa mu výrazné krízy. Vedeniu klubu sa navyše podaril zaujímavý hráčsky úlovok, keď v januári priviedlo skúseného lotyšského brankára Edgarsa Masalskisa.

Nielen postavenie tímov v tabuľke, ale aj bilancia zo vzájomných zápasov naznačuje, že by to mohla byť veľmi vyrovnaná séria. Piešťany aj Poprad vyhrali po tri stretnutia, pričom obom tímom sa podarilo zvíťaziť aj na súperovom ľade.

Popradčania do Piešťan plne koncentrovaní, radi by uspeli


Hokejisti HK Poprad sú odhodlaní vstúpiť do štvrťfinálovej série maximálne koncentrovaní a byť na ľade piešťanského družstva viac ako vyrovnaným súperom. Ich vzájomné duely zo základnej časti naznačujú vyrovnanú sériu, keď sa z víťazstva zhodne tešili oba tímy po trikrát.

"Taktiku prezentovať nebudem. Stretli sme sa šesťkrát, trikrát sme vyhrali a rovnako trikrát prehrali, pričom máme o jeden gól lepšie skóre. Všetko nasvedčuje tomu, že pôjde o vyrovnanú sériu. Hru Piešťan máme zmapovanú, rovnako i dostatok času na prípravu. Dôležité pre nás bude koncentrovať sa už na prvý zápas, v ktorom by sme chceli uspieť, a potom uvidíme čo bude ďalej," uviedol pre TASR tréner Milan Jančuška.

Popradského kormidelníka môže tešiť i zdravotný stav jeho zverencov a pred začiatkom play off má až na jednu výnimku k dispozícii všetkých hráčov. "Všetci hráči sú v poriadku okrem dlhodobo zraneného Jáchyma. Z dôvodu zranenia kľúčnej kosti už nezasiahne do bojov v play off. Keďže trénuje po zranení i Paukovček, môžeme povedať, že sme v plnom zložení," povedal Jančuška na margo zloženia tímu pred prvým štvrťfinálovým duelom.

"Kamzíci" práve s Piešťanmi zvádzali súboje o štvrtú priečku až do posledného kola základnej časti. Štyri kolá pred jej koncom zdolali "havranov" v domácom prostredí o tri góly. V konečnom účtovaní však za nimi zaostali o dva body a v prípadnom siedmom štvrťfinálovom dueli nebudú mať výhodu domáceho ľadu. "Piate miesto po základnej časti je odrazom kvality družstva. Do play off ideme s tým, že by sme mohli pokoriť Piešťany a verím, že to zvládneme. Séria sa začína od stavu 0:0, takže sa budeme sústrediť postupne na každý zápas," poznamenal obranca Daniel Brejčák.

Hráči spod Tatier sa budú spoliehať v zadných radoch predovšetkým na svojho gólmana Lotyša Edgarsa Masalskisa, ktorý sa pod piatimi kruhmi v Soči prezentoval dobrými výkonmi. "Myslím si, že obidve družstvá sú na tom rovnako. Keď však brankár podrží svoj tím, tak mužstvo cíti, že si môže i viac dovoliť. Verím, že Edgars potvrdí svoje kvality, je radosť sa na neho pozerať a dúfam, že si pomôžeme navzájom," konštatoval Brejčák a k ofenzíve i defenzíve dodal: "Čo sa týka útoku, tak máme chlapcov, ktorí to vedia smerom dopredu a hádam to budú hrať jednoducho s presnými zakončeniami. Obranu má skúsenejšiu súper, no rozhodne väčšie srdiečko."

Piešťany proti Popradu v plnej sile


Najvyrovnanejšiu dvojicu tímov vo štvrťfinále play off hokejovej extraligy by mali podľa tabuľkového umiestnenia tvoriť ŠHK 37 Piešťany a HK Poprad. Užšie rozmery klziska pod Tatrami prisudzujú výhodu "kamzíkom", Piešťany sa preto budú snažiť uspieť vo všetkých možných prípadoch hlavne na svojom ľade.

Piešťany sa po minuloročnej úspešnej sezóne, v ktorej obsadili štvrtú priečku, prebojovali z rovnakého umiestnenia po základnej časti druhý rok v rade do play off. V ňom ich čakajú minimálne štyri a maximálne sedem vzájomných konfrontácií proti piatemu Popradu. "Hrali sme s nimi v sezóne šesť zápasov, niečo o nich vieme. Samozrejme, ešte si to všetko určite raz prejdeme. Už v poslednom vzájomnom dueli v Poprade hovorili domáci o tom, že niektoré veci v príprave pred play off už urobili. My musíme byť lepšie pripravení," uviedol pred začiatkom série tréner Piešťan Milan Klement.

Ten môže v prvých zápasoch na domácom ľade počítať so všetkými silami, ktoré má k dispozícii. "Dá sa povedať, že všetci hráči sú zdraví. Ak nepríde do mužstva nejaký vírus, mali by sme hrať tak, ako po väčšinu základnej časti," ozrejmil Klement.

Piešťanskí hokejisti otvárali vyraďovacie boje pred svojimi fanúšikmi aj vo vlaňajšej premiérovej sezóne. Séria štvrťfinále proti Skalici sa natiahla až na sedem zápasov, "havrani" ju napokon zvládli a postúpili. Šéf striedačky "žlto-modrých" verí, že mužstvu naďalej vydrží úspešné absolvovanie domácich duelov, ako tomu bolo aj v závere základnej časti. "Neviem, či je domáce prostredie na úvod výhodou. Mali sme obdobie v tejto sezóne, keď sme nedokázali doma dlho zvíťaziť. Neskôr sa to otočilo a verím preto, že prvé dve domáce stretnutia zvládneme tak, ako posledné zápasy základnej časti," zhodnotil 57-ročný český kouč.

Po presune série do Popradu však môžu predstavovať nevýhodu pre jeho zverencov práve užšie rozmery klziska. V dueloch pod Tatrami sa tak misky váh môžu mierne nakloniť na stranu "kamzíkov". "Trénujú na tom malom priestore. Vedia, ako nastreliť puk, aký bude jeho odraz a akým spôsobom hrať. Nemôžeme si dovoliť robiť zásadné chyby v obrane, pretože ich nestihneme napraviť," dodal Milan Klement.

Skúsený útočník Vladimír Nemec bol šiestym najproduktívnejším hráčom Piešťan v základnej časti, keď v 56 dueloch zaznamenal šesť gólov a 18 asistencií. Počas kariéry odohral v play off extraligy 75 zápasov, v čom patrí v tíme medzi najskúsenejších.

"Očakávam veľmi vyrovnanú sériu, o čom svedčí tabuľkové postavenie oboch tímov po základnej časti i šesť vzájomných duelov, ktoré sme s Popradom v tejto sezóne odohrali. Súper má takticky vyspelé mužstvo, skúsených hráčov, dobrého trénera a kvalitných brankárov. Šance pre oba kluby vidím 50 na 50, fanúšikovia sa určite majú na čo tešiť," zhodnotil šance Piešťan pred úvodným zápasom série Nemec.

Špecifické rozmery popradského klziska sú hráčom v extralige dobre známe. Aj Vladimír Nemec vie, že pod Tatrami sa trestá každá chyba. "Myslím, že je pre nás výhoda, že začíname doma. Ak sa dobre naštartujeme, na ďalšie zápasy môžme nastupovať s väčším pokojom. U súpera to však bude iné. Popradské klzisko je skutočne odlišné. Ak vykorčuľujete na rozvičku, prvých pár kolečiek máte problém, aby ste sa vyhli mantinelom. Stredné pásmo je menšie, ťažšie sa kombinuje, trestá sa každá chyba. Doma a najmä v Poprade musíme hrať zo zabezpečenej obrany, nesmieme otvoriť hru, pretože súper má dostatok kvalitných hráčov, ktorí to dokážu využiť," dodal Vladimír Nemec.

Prvý a druhý duel série I. kola play off sa hrá v Piešťanoch v pondelok, resp. utorok. Séria sa potom sťahuje pod Tatry na tretie a štvrté stretnutie, ktoré sú na programe v piatok a sobotu.

Piešťany - Poprad v play off:

V histórii slovenskej extraligy sa v play off doteraz nestretli.

Vzájomná bilancia z tejto sezóny z pohľadu Piešťan:

1:2 (d), 4:6 (v), 3:1 (d), 5:3 (v), 1:0 (d), 3:6 (v)

Program štvrťfinálovej série Piešťany-Poprad:

1. zápas: 10. marca, pondelok: Piešťany - Poprad

2. zápas: 11. marca, utorok: Piešťany - Poprad

3. zápas: 14. marca, piatok: Poprad - Piešťany

4. zápas: 15. marca, sobota: Poprad - Piešťany

5. zápas: 17. marca, pondelok: Piešťany - Poprad

6. zápas: 19. marca, streda: Poprad - Piešťany

7. zápas: 21. marca, piatok: Piešťany - Poprad