Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Šampionátom bude sprevádzať zubor Volat

Foto: minsk2014.com

Dizajn maskota vzišiel zo súťaže, ktorú vyhlásila Bieloruská hokejová federácia a zapojilo sa do nej štyridsať uchádzačov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Oficiálnym maskotom hokejových majstrovstiev sveta v Bielorusku je "Volat", zubor vyobrazený v národných farbách hostiteľskej krajiny - zelenej, červenej a bielej.

Dizajn maskota vzišiel zo súťaže, ktorú vyhlásila Bieloruská hokejová federácia a zapojilo sa do nej štyridsať uchádzačov. Víťazný návrh vypracoval Vitalij Arťuch z Minsku, ktorý sa inšpiroval jedným z národných symbolov Bieloruska - zubrom. Hokejová federácia následne v marci 2013 odštartovala ďalšiu súťaž, v ktorej obyvatelia krajiny mohli vybrať jeho meno. Z nej vzišiel práve "Volat", čo v preklade znamená hrdina. Meno vymysleli Maria Mackevičová a Leonid Kravčenko a v hlasovaní dostalo 859 bodov, druhý "Belovežik" ich nazbieral 619.

Podľa mytológie boli "volati" vysokí, veľmi silní a udatní bojovníci, ktorí podľa legiend žili na území Bieloruska a pochovávali ich v dlhých mohylách zvaných "volotovki". V krajine existujú dediny a mestečká, ktorých mená a história sú priamo spojené s týmito hrdinami. Národný symbol zubor zase demonštruje silu a majestátnosť a podľa organizátorov je preto najvhodnejší pre hokejové majstrovstvá. Sloganom šampionátu v Minsku je "Užite si tieto chvíle spolu!".