Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

VIDEO: Šatan podporuje bojkot 27 hráčov, šéfovať reprezentácii nechce

Z brífingu s bývalým slovenským hokejovým reprezentantom Miroslavom Šatanom k aktuálnej situácii v slovenskom hokeji 10.júla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hoci stál plne na Lintnerovej strane, po voľbe prezidenta dostal ponuku na post generálneho manažéra národného tímu. Túto funkciu sa rozhodol neprijať.

Bratislava 10. júla (TASR) -Miroslav Šatan odmietol ponuku nového vedenia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na post generálneho manažéra reprezentácie. Ako člen tímu Richarda Lintnera bol z nedávnej voľby prezidenta strešnej organizácie sklamaný, tvrdí však, že súčasná vojna medzi oboma stranami vedie len k väčšej skaze v slovenskom hokeji. Hoci jeho meno nefiguruje na listine 27 hráčov, ktorí vyslovili nedôveru zväzu na čele s jeho šéfom Igorom Nemečkom a odmietli s ním spájať svoje mená, skupinu bývalých i súčasných reprezentantov v otázke zmeny legislatívy plne podporuje.

Bývalý úspešný hokejista strávil uplynulé obdobie spoločne s rodinou v USA. Richarda Lintnera tak v boji o prezidentské kreslo podporoval na diaľku a po návrate domov netajil z výsledkov voľby sklamanie. "Dúfali sme v iný výsledok. Kluby si urobili po svojom a rozhodli sa nezohľadniť názory všetkých ostatných hokejistov a ľudí, ktorí stáli za Richardom Lintnerom. Boli medzi nimi víťazi Stanleyho pohára či majstri sveta. Kluby si však vybrali inú cestu, treba to akceptovať," uviedol na piatkovom brífingu s novinármi Šatan.

Hoci stál plne na Lintnerovej strane, po voľbe prezidenta dostal ponuku od konkurencie na uvoľnený post generálneho manažéra národného tímu po Ottovi Sýkorovi. Vzhľadom na prebiehajúce bojkoty a svoje presvedčenie sa rozhodol túto funkciu neprijať. "S Igorom Nemečkom sme sa stretli, ale v tejto situácii, keď hrozia bojkoty, si to vôbec neviem predstaviť. Hlavne to, aby som volal chlapcov do reprezentácie, keď vyhlasujú, že nebudú spolupracovať a nechcú sa spájať so zväzom. Vzhľadom na to bola moja odpoveď nie," ozrejmil Šatan. Napriek tomu by si však vedel predstaviť svoje pôsobenie na tomto poste: "Je to funkcia, v ktorej by som vedel byť prospešným pre slovenský hokej. Je to však otázka budúcnosti."
M. Šatan: Voľba prezidenta bola demokratická, ale nebola férová

Podľa ďalších vyjadrení majstra sveta z roku 2002 je len na škodu veci, že situácia sa medzi oboma stranami každým dňom čoraz viac vyhrocuje. V piatok dokonca dospela až do zrušenia galavečera Hokejista roka. Nový Výkonný výbor SZĽH sa tak rozhodol na základe bojkotu ankety zo strany 27 bývalých i súčasných reprezentantov ako napríklad Marián Hossa, Zdeno Chára, Marián Gáborík či ďalší. "Mám pocit, ako by sa všetko zhoršovalo, kopali sa zákopy a pripravovali sa obe strany na stret. Zrušenie ankety je toho prvým výsledkom. Ak sa táto situácia nebude riešiť, bude to len horšie pre slovenský hokej," dodal Šatan.


Jeho podpis však spoločne s vrchnými predstaviteľmi Lintnerovho tímu na spomínanej listine nefiguroval. "Nie je tam ani meno Riša Lintnera či Peťa Bondru, teda všetkých nás hráčov, ktorí sa už deklarujeme ako bývalí. Je to vyslovene iniciatíva tých, ktorí sú aktívni a ktorí sa k reprezentácii ešte môžu vyjadriť," uviedol Šatan. Dvadsaťsedem hokejistov však môže rátať s jeho podporou, a to najmä v otázke zmeny legislatívy. Šatan si taktiež myslí, že na kongrese SZĽH by mali mať právo hlasovať len kluby a nie členovia odborných komisií či samotní zväzoví funkcionári. "Je to absolútne neakceptovateľné smerom do budúcnosti. Myslím si, že je dobré, že hráči vyzvali zväz k náprave a v tomto ich plne podporujem," dodal.

Bývalý hráč bratislavského Slovana strávil uplynulý čas v USA a celú situáciu ešte nestihol kompletne zmonitorovať. Napriek tomu negatívne vníma vystupovanie nového generálneho sekretára SZĽH Róberta Pukaloviča. "Odštartoval svoju misiu dosť negatívne, nepríjemnými vyjadreniami či kritikou hráčov. Nerád by som to komentoval, ale veľmi rýchlo stratil rešpekt druhej strany za to, čo poslal na našu adresu. Myslím, že negatívne sa predstavil aj verejnosti. Chcú robiť dobrý marketing, ale verejnosť ako keby stála na druhej strane. Myslím, že takáto situácia ešte v slovenskom hokeji nebola. Hoci všetkým na našom hokeji záleží, dôležité bude, či sa nájde spoločné riešenie, ktoré mu prospeje," uviedol dvanásťnásobný účastník elitnej kategórie MS v slovenskom drese.

Bývalý tímový líder na ľade vie, čo znamená nespokojnosť hráčov. Ešte počas profesionálnej kariéry zažil aj výluku v NHL a myslí si, že štrajk nespokojných hokejistov je reálny. "Netreba podceňovať názor hráčov, viem si to predstaviť a hráči tiež," uviedol. Dúfa však, že do tohto štádia už situácia nedospeje. "Myslím, že obom stranám záleží na dobre slovenského hokeja. Určite však príde čas, keď si budú musieť spolu sadnúť, vydiskutovať si to a pokúsiť sa o nápravy. Možno by to nemala byť verejná vec, skôr len interná diskusia, hlavne aby to bolo prospešné pre slovenský hokej."

M. Šatan si vie predstaviť byť generálnym manažérom, ale nie za tejto situácie