Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Nominácie na ZOH prídu o mesiac, Šatan má z niektorých hráčov radosť

Na archívnej snímke generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan. - Slovensko na hokejovom turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 16. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Tréner Ramsay počas turnaja zvýšil na svojich zverencov hlas, stalo sa to po druhej tretine s Ruskom.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zopakovali na turnaji MECA Hockey Games druhé miesto z novembrového Nemeckého pohára. Generálny manažér Miroslav Šatan netajil radosť z toho, ako niektorí hráči chytili šancu za pačesy, potešenie najmä zo zvládania nového štýlu vyslovil aj reprezentačný tréner Craig Ramsay. Kormidelník SR však zároveň upozornil na výkyvy, ktorým sa mužstvo nevyhlo v Augsburgu ani v Hamare.

O tom, že dodržať taktické pokyny vyplývajúce zo štýlu, ktorý hráčom vštepuje kanadský kouč, nie je jednoduché, svedčia aj slová obrancu Dominika Graňáka: "Bude dôležité, aby sme vydržali hrať to, čo potrebujeme, celých 60 minút. Aj keď je to veľmi náročné, takže by sme mali vydržať aspoň čo najväčšiu časť zápasu. Na turnaji sme mali väčšie výkyvy, ale počas nich nás zachránili brankári, takže to nebolo až tak vidieť. Všetci traja chytali veľmi dobre. Potrebujeme zlepšiť výpadky, ktoré sme mali v druhej tretine s Ruskom, alebo v prvej proti Nórsku. Na druhej strane, formujeme nový tím, zvykáme si na nový štýl a to sa nedá naučiť z večera do rána. Takže preto tento turnaj hodnotím ako dobrú prípravu."

Tréner Ramsay počas turnaja zvýšil na svojich zverencov hlas, stalo sa to po druhej tretine s Ruskom: "Pýtal som sa, či je na ľade ten istý tím, aký som videl v úvodnej tretine. Robili sme ešte veci, ktoré nefungujú, ale ináč som s výkonmi mužstva spokojný. Hráči chcú a to je pre mňa podstatné."

Výkyvom sa Slováci nevyhli ani v zápase s Francúzskom, keď súper pomerne ľahko vyrovnal nepriaznivý stav z 0:2. V mužstve však boli viacerí hráči, ktorí pod trénerom Ramsayom absolvovali premiéru. "Pre nás bolo dôležité otestovať ich, aby sme videli, ako zvládajú osvojenie nového štýlu. Niektorí z nich príjemne prekvapili," vyhlásil generálny manažér reprezentácie. Výkony hráčov robia príjemné starosti celému realizačnému tímu. "Myslím si, že do konečnej nominácie budeme vyberať z tímu, ktorý bol na Nemeckom pohári a z tímu, ktorý bol v Nórsku. Zostava bude teda kombinovaná. Neviem to vyjadriť číselne, ale keď som po Nemeckom pohári povedal, že zhruba polovica hráčov má šancu na ZOH, to isté môžem povedať aj teraz," dodal Šatan. Na rozhodovanie bude mať celý trénerský kolektív približne mesiac: "Presný termín sme si nedali, ale predpokladám, že konečnú nomináciu budeme robiť niekedy v polovici januára. Posledný januárový týždeň má Slovenský olympijský výbor (SOV) schvaľovať nominácie, takže vtedy by to už malo byť jasné."

Osobitnou kapitolou budú brankári, ktorí opäť zamotali hlavy trénerom svojimi výkonmi. Denis Godla vychytal víťazstvo s Francúzskom, Július Hudáček predviedol niekoľko excelentných zákrokov v dueli s Ruskom a Branislav Konrád nepustil za svoj chrbát ani jeden puk v zápase s Nórskom. Pri konečnom rozhodovaní, ktorá trojica pocestuje na ZOH, bude mať veľké slovo Ján Lašák. "Bude mať najväčší poradný hlas. Samozrejme, budeme do toho zasahovať viacerí, ale Jano je tu na to, aby ponúkol expertný pohľad a budeme načúvať aj jeho názoru," potvrdil Šatan. Adeptov na štart v Pjongčangu je okrem tejto trojice viac, v Nemecku dostali možnosť presvedčiť Ján Laco, Patrik Rybár a Marek Čiliak. "Neviem, či som si výkonom proti Nórsku vypýtal miesto na ZOH. Dúfam, že áno," povedal Konrád. "Uvidíme, je ešte skoro na také úvahy. Dôležité je, aby slúžilo zdravie, uvidíme, ako to dopadne," dodal 30-ročný brankár.