Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Hokej

SZĽH chce meniť stanovy, možno budú nové voľby

Zľava prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček, nový tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger a generálny manažér národného tímu Róbert Švehla počas tlačovej konferencie SZĽH k aktuálnym hokejovým témam 16. septembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa nového návrhu budú voliť prezidenta výlučne členovia zväzu a kluby.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) plánuje na najbližšej Rade SZĽH v júni 2016 predložiť návrh na zmenu stanov o voľbách prezidenta a ďalších orgánov. Ak návrh prejde, otvorí to cestu k mimoriadnemu kongresu a zároveň novému hlasovaniu o šéfovi. Na stredajšom zasadnutí to odsúhlasil Výkonný výbor SZĽH.

Podľa nového návrhu budú voliť prezidenta výlučne členovia zväzu a kluby. Vo vyhlásení o súčasnej situácii v slovenskom hokeji to uviedol prezident SZĽH Igor Nemeček. "Hlavné body vyhlásenia sú, že na Rade SZĽH, ktorá bude v júni na budúci rok, predložíme zmenu stanov a tie budú pojednávať o systéme voľby prezidenta a orgánov. Budú môcť voliť len členovia a hokejové kluby. K tomu, aby to prešlo na Rade, prispejú všetci členovia VV, generálny manažér a tréner reprezentácie. V prípade, že sa tieto zmeny odsúhlasia, môže byť zvolaný mimoriadny kongres, ktorý bude voliť nové vedenie zväzu na najbližšie tri, či štyri roky," povedal pre TASR Nemeček.
Nemeček: Za vrchol svinstva považujem negatívne narážky a atmosféru

Šéf zväzu verí, že týmto krokom prispeje k upokojeniu napätej situácie. Po posledných voľbách prezidenta sa totiž vyše 50 súčasných i bývalých reprezentantov dištancovalo od akcií zväzu vrátanie národného tímu. Nesúhlasia s priebehom volieb, ktoré boli podľa nich nespravodlivé. Proti staronovému prezidentovi sa vtedy postavil jediný vyzývateľ Richard Lintner.

Vo štvrtok sa stretnú nový generálny manažér Róbert Švehla a tréner národného tímu Zdeno Cíger s lídrom bojkotujúcich hráčov Michalom Handzušom. "Chcú vedieť jeho reakciu na vyhlásenie, keďže pôvodne sme povedali, že zmeníme stanovy, ale nepovedali sme, či potom bude môcť byť kongres a voľby. Dnes sme povedali, že áno. Čakáme na ich reakciu. Verím, že sa situácia upokojí a začneme sa koncentrovať už len na samotný hokej a reprezentáciu," pokračoval Nemeček.
Nemeček: Za Švehlom a Cígerom si pevne stojím

Šéf zväzu priznal, že stredajšia tlačovka mala mať pôvodne úplne iný obsah, no posledné udalosti ho donútili k zmene témy. "Dnešná tlačová konferencia mala byť v úplne inom štýle. Chceli sme predstaviť naše nové projekty a všetky zámery, ktoré má Výkonný výbor do budúcna. Mali to predstaviť jednotliví členovia VV a ja. No dnes som prišiel k rozhodnutiu, že spravíme vyhlásenie k situácii, ktorá panuje v slovenskom hokeji a okolo neho," pokračoval.

O nových projektoch bude zväz informovať priebežne každé dva týždne na tlačovej konferencii. "Vždy tam budú dvaja členovia VV a budú informovať o zmenách vo svojej oblasti, ktorá sa bude ďalej rozvíjať," dodal.

Nemeček: Hokej nie je len automat na medaily