Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Tatar si na turnaj priniesol dobrú formu, do šatne úsmev

Na snímke slovenský hokejový reprezentant a center klubu zámorskej NHL Detroit Red Wings Tomáš Tatar hovorí s novinármi po príchode do dejiska XXII. zimných olympijských hier v Soči v pondelok 10. februára 2014. Foto: TASR/Jakub Súkup

Dvadsaťtriročný olympijský debutant priletel do olympijského strediska v pondelok spolu s ostatnými hráčmi zo zámorskej NHL.

Soči 10. februára (TASR) - Tomáš Tatar si zbalil do kufra na zimnú olympiádu aj výbornú formu. Mladý hokejový útočník, ktorý sa po ťažšom začiatku sezóny naplno udomácnil v prvom tíme Detroitu, verí, že Slovensko môže v Soči prekvapiť a prípadne aj zabojovať o medailu.

Dvadsaťtriročný olympijský debutant priletel do olympijského strediska v pondelok spolu s ostatnými hráčmi zo zámorskej NHL. V Soči ho privítalo krásne slnečné počasie a 15 stupňov. "Som veľmi prekvapený už z tohto prostredia, ako je tu všetko pripravené. Zatiaľ ide všetko ako hodinky. Veľmi sa mi to tu páči a dúfam, že sa nevyskytnú žiadne problémy," uviedol Tatar, ktorý vnímal olympijskú atmosféru už aj počas uplynulých týždňov za oceánom: "Berú to tam ako veľkú udalosť. Je to všade v televízii. Bolo mi to trochu divné, pretože som bol v Amerike a uvedomil som si, že už za chvíľu budem tu v Soči. Malo to na mňa vplyv, čím viac sa o tom hovorilo, tým viac som to vnímal."

Tatar prežíva v Detroite prelomovú sezónu. Do prvého tímu "nakukol" už v predchádzajúcich dvoch, keď odohral deväť (0+1) a 18 zápasov (4+3), no v prebiehajúcom ročníku sa už plne udomácnil v tvrdej konkurencii "červených krídiel". Po pomalšom štarte už pravidelne nastupuje v druhej lajne a v 49 dueloch nazbieral 24 bodov (13+11). "Ako nový hráč som nemohol očakávať, že ma tréner zaradí hneď do prvej lajny. Ale svoju pozíciu som si vybojoval. Tým, že som počúval, čo mi hovorí, som u neho získal dôveru. Takže teraz mám stálu pozíciu a hrám veľa minút. Som spokojný a darí sa mi, isteže by to mohlo byť ešte lepšie, ale nemôže ísť všetko úplne podľa predstáv. Na ľade sa cítim super, všetko je ako má byť a verím, že to bude pokračovať aj tu," uviedol.



Podľa jeho slov nepatrí slovenský výber k najväčším favoritom olympijského turnaja, no určite môže prekvapiť. Podobne ako pred štyrmi rokmi vo Vancouvri. "Je tu viac favoritov, ale aj my sme dobrí hokejisti a vieme vytvoriť super partiu, ktorá to môže dotiahnuť ďaleko. Od štvrťfinále je to o jednom zápase. Asi tam narazíme na ťažkého súpera, nebudeme favoriti, ale vieme sa zomknúť. Netreba mať veľké oči, no verím, že tento tím má na to, aby niečo dokázal." Tatar k tomu chce prispieť nie len svojimi výkonmi v zápasoch: "Vždy sa snažím priniesť úsmev do kabíny. Myslím si, že práve dobrá nálada spája mužstvo a potom sa to môže odzrkadliť aj na ľade."

Tatar by sa po vypadnutí Mariána Gáboríka mohol objaviť na krídle prvého slovenského útoku s Michalom Handzušom a Mariánom Hossom. Aj keď mu táto možnosť lichotila, spoluhráčov si dopredu vyberať nechcel. "Samozrejme, že hrať v prvej formácii by pre mňa bola veľká česť. Marián i Mišo sú veľkí hráči, bolo by to super. Spoluhráčov do päťky si však vyberať nebudem. Je mi jedno, s kým ma tréner postaví, budem si plniť úlohy, o ktoré ma požiadal," dodal.