Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Tréner Vůjtek vyzdvihol Lacov zákrok, prechladnutý Hrivík nedohral

Na snímke striedačka Slovenska, v pozadí vľavo usmiaty tréner tímu Vladimír Vůjtek a vpravo v pozadí jeho prvý asistent Peter Oremus, v popredí vľavo Martin Marinčin a vpravo v popredí Juraj Valach po v zápase Slovensko - Nórsko (5:2) na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v stredu 14. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zverenci Vladimíra Vůjteka zdolali po dobrom výkone Nórsko 5:2 a vykresali iskierku nádeje na postup do štvrťfinále.

Minsk 14. mája (TASR) - V minskej aréne Čižovka znela v stredu prvýkrát slovenská hymna. Zverenci Vladimíra Vůjteka po predošlých troch prehrách na MS konečne zabrali naplno, po solídnom výkone zdolali nórskych hokejistov 5:2 a vykresali iskierku nádeje na postup do štvrťfinále.

"Dnes sme mali poslednú možnosť dostať sa do hry. Na šampionáte sme odohrali dobré zápasy so silnými Čechmi a Kanaďanmi ako i s Francúzskom, ale nedokázali sme udržať náskok a prehrali. Dnes sme museli zvíťaziť a urvať tri body. Myslím si, že chlapci to pochopili, i keď v prvej tretine im ešte nervozita zväzovala ruky. I keď sme viedli, tak sme dostali góly po zbytočných chybách. Nebyť zázračného zákroku Jána Laca za stavu 2:2, keď hokejkou vytiahol puk spred prázdnej bránky, mohli sme inkasovať aj tretí. To bol rozhodujúci moment stretnutia. Od druhej tretiny sme zlepšili výkon a Ladislav Nagy dal v poslednej minúte gól, ktorý nás nakopol aj do tej tretej. Myslím si, že sme zaslúžene zvíťazili," hodnotil stretnutie tréner Vůjtek.

Lacov čarovný zásah



Najmä výkon v druhej a tretej tretine zniesol náročnejšie kritériá. Slováci za týchto 40 minút prestrieľali súpera 25:7, celkovo v zápase 33:20. "Hlavne sme radi, že sa chytila formácia z úspešných MS 2012 v Helsinkách Miklík, Mikúš, Tatar. Dala tri góly a hrala celý zápas veľmi dobre. K prvej lajne sa tak pridal ďalší útok, takže mužstvo je už silnejšie. Ak sa vyvarujeme chýb v obrannom pásme, tak ešte môžeme na šampionáte odohrať veľa dobrých zápasov," tvrdí Vůjtek.

Pre konečný výsledok bolo dôležité, že slovenskí hokejisti aj za stavu 3:2 hrali aktívne smerom dopredu. Prvýkrát na MS dokázali v záverečnej tretine skórovať a ju aj vyhrať. "Museli sme ísť za víťazstvom. Nechceli sme prepadať vzadu, i keď nejaké náznaky súperových brejkov tam aj v tretej tretine boli. Varovali sme hráčov pred zbytočnými vylúčeniami."

V závere duelu už nenastupoval center prvého útoku Marek Hrivík, kouč tak bol nútený upraviť formácie. "Marek je prechladnutý, bojuje s tým už tri dni. Posledný zápas odohral so sebazaprením a dnes to už nešlo," vysvetlil tréner.

Od začiatku zápasu zase nehral Marek Viedenský, ktorý nastúpil až v jeho priebehu namiesto centra štvrtého útoku Andreja Šťastného. "Viedenský v poslednom zápase s Francúzskom spravil veľkú chybu, keď 'zaspal' a dostali sme gól. Keby nebolo toho zaváhania, tak sme mohli mať bod, dva. Hralo to veľkú rolu. Dnes sme vsadili na Andreja Šťastného, ktorý urobil podobnú chybu. Sú to ale mladí hráči a ja im to až tak nevyčítam," povedal Vůjtek.

Slováci po víťazstve nad Nórskom poskočili v tabuľke A-skupiny so štyrmi bodmi na šiestu priečku. Najbližšie sa na turnaji predstavia v piatok o 19.45 SELČ proti Švédsku. "Videl som zápas Švédov s Nórmi a tiež práve neexcelujú. Mohli by sme proti nim odohrať opäť vyrovnanú partiu. Chceli by sme uhrať nejaký ten bod," dodal tréner SR.