Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

V play off AHL traja Slováci, najvyššie ambície má Daňov Springfield

Na snímke Marko Daňo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do vyraďovacej časti prekĺzol vo Východnej konferencii aj Norfolk Admirals s centrom Radoslavom Illom. Postup si na Západe zaistil i tím Oklahoma City Barons s obrancom Martinom Gernátom.

New York 20. apríla (TASR) - Traja slovenskí hokejisti sa predstavia v play off nižšej zámorskej súťaže AHL. Vo veľkom predstihu si postup zaistil Springfield Falcons v zostave s útočníkom Markom Daňom, ktorý vyhral Severovýchodnú divíziu a v bojoch o Calderov pohár má vysoké ambície. Záverečné zápasy základnej časti rozhodli o tom, že do vyraďovacej časti prekĺzol vo Východnej konferencii aj Norfolk Admirals s centrom Radoslavom Illom. Postup si na Západe zaistil i tím Oklahoma City Barons s obrancom Martinom Gernátom.

V základnej časti nastupoval za farmu Edmontonu aj jeho krajan Martin Marinčin, ten sa však po dohode Oilers s vedením reprezentačného tímu zapojí od utorka do prípravy národného mužstva pred MS v Minsku. V neskoršej fáze sa do bojov o Calder Cup môžu zapojiť aj ďalší Slováci, napríklad vedenie Detroitu môže po vypadnutí v 1. kole play off NHL poslať na farmu v Grand Rapids olympionika Tomáša Jurča, ktorý má dvojcestnú zmluvu.


10 Slovákov v základnej časti AHL

Play off AHL odštartuje prvými zápasmi v noci na štvrtok. Z tímov, kde pôsobia Slováci, má najväčšie šance na zisk trofeje Springfield s Daňom. Devätnásťročný útočník, ktorý odišiel do zámoria po skončení tohtosezónneho účinkovania Slovana Bratislava v KHL, stihol za Falcons odohrať desať duelov s bilanciou dva góly a štyri asistencie. V prípade skorého vyradenia jeho klubu by sa Daňo mohol pripojiť k reprezentácii pred MS v Bielorusku. Najlepším tímom po základnej časti sa stal Texas Stars, rezerva Dallasu Stars získala v 76 zápasoch 106 bodov. Obhajca trofeje Grand Rapids Griffins skončil v konferenčnom poradí na štvrtej pozícii, v 1. kole narazí na Abbotsford. Série play off sa hrajú na tri víťazné zápasy.


Najproduktívnejší Tomáš Jurčo

Celkovo sa v základnej časti prebiehajúcej sezóny predstavilo v AHL desať Slovákov. Najproduktívnejším z nich bol s 32 bodmi (13+19) v rovnakom počte zápasov Tomáš Jurčo z Grand Rapids, ktorý od decembra ale hráva pravidelne v NHL. V profilige základnú časť dohrali aj Martin Marinčin (Edmonton) a Richard Pánik (Tampa Bay). AHL opustili v priebehu ročníka aj dvaja iní slovenskí mladíci, ktorí ale zamierili do ešte nižších súťaží – Marek Tvrdoň (Grand Rapids) putoval cez ECHL do juniorskej WHL a Peter Sivák (Abbotsford) si nevybojoval miesto počas trojzápasovej skúšky z ECHL.

Na snímke Tomáš Jurčo.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Sezóna v AHL sa už skončila druhému najproduktívnejšiemu Slovákovi Marekovi Hrivíkovi z Hartfordu ako i tretiemu Marekovi Viedenskému z Worcesteru. Teoreticky by ich mohli ešte povolať do NHL ich profiligoví zamestnávatelia, keďže New York Rangers ako i San Jose Sharks bojujú v zámorí o Stanleyho pohár. Viedenského však trápilo v závere základnej časti zranenie.

Série 1. kola play off AHL:

Západná konferencia
Texas (1) – Oklahoma City (8) /Gernát/
Chicago (2) – Rochester (7)
Toronto (3) – Milwaukee (6)
Grand Rapids (4) – Abbotsford (5)

Východná konferencia
Manchester (1) – Norfolk (8) /Illo/
Springfield (2) /Daňo/ – Providence (7)
Binghamton (3) – Wilkes-Barre/Scranton (6)
St. John’s (4) – Albany (5)


Štatistiky Slovákov v základnej časti AHL:
1. Tomáš Jurčo (Grand Rapids)* 32 13 19 32
2. Marek Hrivík (Hartford) 74 13 14 27
3. Marek Viedenský (Worcester) 54 6 17 23
4. Martin Gernát (Oklahoma City) 57 4 17 21
5. Richard Pánik (Syracuse)* 13 3 8 11
6. Martin Marinčin (Oklahoma)* 24 3 4 7
7. Marko Daňo (Springfield) 10 2 4 6
8. Marek Tvrdoň (Grand Rapids)* 1 0 0 0
9.Radoslav Illo (Norfolk) 3 0 0 0
10.Peter Sivák (Abbotsford)* 3 0 0 0

*- v súčasnosti už nie je členom tímu