Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

V derby nastúpi osem českých útočníkov a 11 Slováci z Helsínk

Na snímke slovenský brankár Ján Laco v zápase A-skupiny turnaja mužov Rusko - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 16. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Celkovo v 56 dueloch sa Slováci tešili z víťazstva len v 13 prípadoch, sedem sa skončilo nerozhodným výsledkom a v 36 dominovali Česi so skóre 198:121.

Soči 18. februára (TASR) - Derby klasickej česko-slovenskej školy už v kvalifikácii o štvrťfinále olympijského turnaja, tak sa vyvinula situácia v Soči. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch podujatí vo Vancouvri a v Turíne bude jeden z tradičnej dvojice medzi najlepšou osmičkou chýbať. Zápas sa hrá v menšej Šajba aréne o 21.00 (18.00 SEČ), víťaz si v stredu v rovnakom čase i priestore zahrá o semifinále s USA.

Tréner Alois Hadamczik priviedol do Soči tím zložený prevažne z hráčov zámorskej NHL s množstvom skúsených veteránov - Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Tomáš Kaberle, Marek Židlický, či najstarší v kádri Petr Nedvěd. Dopĺňa ich však aj silná stredná generácia a talentovaní mladší hráči. Český menoslov má silnú ofenzívu, aj keď v Soči sa ešte naplno neprejavila. Slabinou by mala byť obrana, čo sa prejavilo hneď v ich prvom vystúpení, aj keď tam to bol aj brankársky problém. Prehrali so Švédmi 2:4 a mohli oveľa viac, potom "povinne" zdolali Lotyšov 4:2 a nestačili na Švajčiarov (0:1). "Žiadny súper by nebol jednoduchý. Pokiaľ chceme postúpiť, musíme zdolať každého. Ale je jasné, že tento súboj bude umocnený faktom, že ide o derby," cituje idnes.cz Hadamczika.

Slovenskí hokejisti v historickej bilancii ťahajú za kratší koniec. Aj keď mali na vrcholných turnajoch lepšiu formu, proti svojím západným susedom zápasy nezvládali. Celkovo v 56 dueloch sa tak tešili z víťazstva len v 13 prípadoch, sedem sa skončilo nerozhodným výsledkom a v 36 dominovali Česi so skóre 198:121. Posledné tri stretnutia však Slovákom pod vedením českého trénera Vladimíra Vůjteka. Síce prvé dva vzájomné zápasy v roku 2012 prehrali (Euro Hockey Challenge - Praha 1:3, Bratislava 2:3 pp a sn), no súperom to vrátili aj s úrokmi v semifinále MS vo Fínsku, kde sa tešili z triumfu 3:1 a nakoniec aj zo zisku strieborných medailí. Vůjtekovi zverenci uspeli aj o rok neskôr v príprave na ďalší svetový šampionát v rámci EHCh v Prahe 3:2 a na domácom ľade v Bratislave 3:0.

Podstatne menej sa Slovensku darilo na zimných olympijských hrách. Pri premiére pod piatimi kruhmi v roku 1994 v Lillehammeri prehrali v súboji o 5. miesto vysoko 1:7, v Turíne 2006 podľahli Čechom vo štvrťfinále 1:3 a na predchádzajúcich hrách vo Vancouvri zaknihovali v úvodnom súboji rovnakú prehru 1:3.

Branko Radivojevič verí, že so spoluhráčmi predvedie rovnaký výkon ako v poslednom zápase A-skupiny proti domácemu Rusku: "Ten nám zdvihol sebavedomie. Ak budeme hrať rovnako, môžeme uspieť. Turnaj sa začína až v utorok a my máme šancu odčiniť slabšie výkony z úvodu olympiády. Veríme, že na ľade necháme všetko a skúsime postúpiť ďalej. Musíme si dobre oddýchnuť a pripraviť sa na to. Zápas bude zaujímavý pre celé Česko-Slovensko," povedal.

Tréner slovenskej reprezentácie si počas olympijského turnaja nenechal ujsť duely svojich krajanov: "V poslednom hrali veľmi dobre, no švajčiarsky brankár chytal výborne. Česi dali dve žŕdky, mali niekoľko vynikajúcich príležitostí, ale nedali gól. Tá bránka bola začarovaná a ja dúfam, že ostane ešte jeden zápas."

Pamätné semifinále z Helsínk má svoje paralely aj v zozname účastníkov nastávajúceho zápasy. Z aktérov spred dvoch rokov nastúpia v utorok jedenásti slovenskí hokeji (dvanásty možno) a ôsmi českí útočníci (plus možno náhradný brankár).

Predpokladané zostavy:



Česko: Pavelec – Židlický, Šmíd, Gudas, Kaberle, Barinka, Z. Michálek, Rozsíval – Červenka, Plekanec, Jágr – M. Michálek, Krejčí, Hemský – Hanzal, Voráček, Erat – Nedvěd, Palát, Frolík, Novotný.

Slovensko: Laco - Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Jurčo, Ölvecký, Záborský - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa.