Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Vladimír Vůjtek ostáva trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie

Na snímke tréner reprezentácie Slovenska Vladimír Vůjtek pred dobrovoľným tréningom slovenskej hokejovej reprezentácie na svetovom šampionáte v Minsku Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja schválil predĺženie spolupráce o ďalší rok.

Bratislava 18. júna (TASR) - Tréner Vladimír Vůjtek povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu aj v sezóne 2014/2015. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) na svojom stredajšom zasadnutí schválil predĺženie spolupráce s českým kormidelníkom o ďalší rok.

Pôvodná zmluva vypršala Vůjtekovi na konci mája. Vo funkcii zostávajú aj jeho doterajší asistenti Peter Oremus a Vladimír Országh. Pri reprezentácii pokračuje aj generálny manažér národného tímu a zároveň generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora, ktorý má zmluvu platnú až do konca júna 2015.

Šesťdesiatsedemročný český kormidelník zasadol na striedačku národného tímu v auguste 2011 a viedol ho na troch majstrovstvách sveta i tohtoročných zimných olympijských hrách v Soči. Po májovom šampionáte v bieloruskom Minsku dostal prezident SZĽH Igor Nemeček od členov VV SZĽH mandát na to, aby začal s hlavným trénerom rokovania o predĺžení zmluvy aj na ďalšiu sezónu. Obaja sa dohodli na pokračovaní spolupráce, čo v stredu bez výraznejšej diskusie potvrdili aj členovia exekutívy.

"Pán Vůjtek mal záujem pokračovať v práci. Rokovanie s ním boli pozitívne, mali sme dve spoločné stretnutia a v utorok večer sme sa definitívne dohodli na pokračovaní spolupráce o ďalší rok do konca mája 2015, čo som dnes oznámil výkonnému výboru. Ten jednohlasne prijal tento návrh," uviedol po zasadnutí VV SZĽH na brífingu s médiami prezident Nemeček, podľa ktorého sa o zložení zvyšku realizačného tímu, teda maséroch, fyzioterapeutoch a lekároch, rozhodne v najbližších dňoch. Ich mená schváli výkonný výbor na svojom ďalšom zasadnutí, ktoré je na programe 20. augusta.



Kariéru zavŕši o rok doma v Ostrave na MS

Vůjtek tak povedie národný tím aj na MS 2015 v Česku, kde Slováci odohrajú základnú skupinu v Ostrave, teda v podstate rodnom meste trénera. Ten sa narodil v mestečku Klimkovice ležiacom 7 km od Ostravy. "Celé tri roky som pracoval pri národnom mužstve rád, práca ma napĺňala. Som rád, že mi dal výkonný výbor dôveru na ďalšiu sezónu. Majstrovstvá sveta v Ostrave, v mojom rodnom meste, má veľmi lákajú. Myslím si, že budú dôstojnou rozlúčkou s mojou trénerskou kariérou. Nehovorím, že to bude môj odchod do hokejového dôchodku, ale do trénerského asi áno. Nevylučujem pôsobenie pri hokeji v nejakej inej roli, teda keď bude o mňa záujem," povedal Vůjtek.

Ten chce ďalej pokračovať v generačnej obmene a raziť cestu postupného omladzovania mužstva. "Dojem z našej hry na uplynulých majstrovstvách sveta bol lepší než samotný výsledok. Mal som z toho veľmi dobrý pocit. Chlapci korčuliarsky stačili všetkým tímom i favoritom a možno iba trochu smoly nás pripravilo o postup do štvrťfinále. Mužstvo síce bolo omladené z donútenia, keďže sa nám pred šampionátom ospravedlnilo vyše 20 hráčov vrátane skúsených opôr, dokázalo že je konkurencieschopné a je na čom stavať," pokračoval Vůjtek, ktorý sa radil o svojej budúcnosti aj s rodinou. "Zvyknem si dať poradiť, ale väčšinou sa rozhodujem sám," dodal s úsmevom.



Otázkou jeho nástupcu sa začne prezident a členovia VV SZĽH zaoberať až od septembra. "Naším cieľom je, aby už počas majstrovstiev sveta v Česku bol známy nový tréner, ktorý prevezme reprezentačné mužstvo od sezóny 2015/2016," oznámil Nemeček. O možnosti, či by po MS 2015 mohol post hlavného trénera prebrať jeden z doterajších Vůjtekových asistentov, nechcel prezident SZĽH špekulovať.

Vůjtek priviedol Slovensko na svojich prvých majstrovstvách sveta v Helsinkách v roku 2012 k strieborným medailám. O rok neskôr skončil národný tím po tesnej štvrťfinálovej prehre s Fínskom 3:4 na 8. priečke. Uplynulá sezóna sa skúsenému trénerovi už tak nevydarila. Slováci obsadili na zimných olympijských hrách v Soči až predposledné 11. miesto, keď nezvíťazili ani v jednom zápase a na svetovom šampionáte v Minsku sa neprebojovali do vyraďovacej fázy a skončili na 9. priečke.

Vůjtek v minulosti trénoval aj Lokomotiv Jaroslavľ, s ktorým získal dvakrát po sebe ruský titul a neskôr ho viedol aj v KHL. V Rusku trénoval aj Dinamo Moskva či AK Bars Kazaň a v domácej najvyššej súťaži sa trikrát prebojoval do finále, dvakrát s Vítkovicami a raz so Zlínom, no z titulu sa netešil. Hráčsku kariéru strávil vo Vítkoviciach, Dukle Trenčín a TJ Karviná. V marci si ako prvý cudzinec z radov hráčov či trénerov prevzal Ocenenie legendy ruského hokeja.

Pri reprezentácii pokračuje aj generálny manažér Sýkora. Ten čelil v uplynulých dňoch kritike smerom od fanúšikov i od niektorých slovenských hokejových osobností ohľadne skladby tímu na uplynulých ZOH i MS. "Ak je vznesená nejaká kritika, tak čakám od odborníkov, spolukomentátorov, aby nazvali problémy konkrétne. Ak nás niekto kritizuje, že nám odmietlo 20 hráčov pozvánku na majstrovstvá sveta bez toho, aby konkrétne uviedol, ktorý chlapec sa na to 'vykašľal' a neprišiel kvôli nám, tak je to zavádzanie verejnosti. Treba to konkrétne povedať. My s pánom Vůjtekom sme otvorení rozprávať o všetkých hráčoch a vieme tieto problémy pomenovať," povedal Sýkora. Podľa neho je práca generálneho manažéra národného tímu viac o papierovej robote než o osobnom kontakte s hráčmi: "Generálny manažér v USA má úplne iné kompetencie ako u nás. Tu je skôr v pozícii nejakého administrátora, ktorý doťahuje do konca všetky veci. A to mnohí kritici nevedia."