Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Kuzelník vytiahol z klobúka nie zajaca ale Laca, opäť zažiaril

Na snímke slovenský brankár Ján Laco v zápase A-skupiny turnaja mužov Rusko - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 16. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre Laca bol premiérový štart na olympiáde aj veľkým zadosťučinením, prebiehajúca sezóna mu zatiaľ príliš nevychádza.

Soči 16. februára (TASR) - Vladimír Vůjtek sa opäť zahral na kúzelníka a z klobúka vytiahol nie zajaca, ale Laca. Tridsaťdvaročný brankár vyskočil z pozície tímovej trojky do bránky a predviedol exceletný výkon. S jedinou chybičkou - slovenskí hokejisti v nedeľňajšom záverečnom zápase A-skupiny na ZOH v Soči nakoniec podľahli Rusom 0:1 po nájazdoch. On dva ruské nechytil.

Nič to však nemení na fakte, že obom aktérom dokonale vyšiel trik, ktorý si spolu nacvičili pred dvoma rokmi v Helsinkách a okamžite si ním získali nadšenie fanúšikov. Tréner vtedy vytiahol svoj tromf z pozície dvojky už v druhom zápase a z Jána Laca sa stal hrdina strieborného tímu a najlepší brankár celého turnaja. Teraz v Soči naskočil z pozície trojky do tretieho zápasu a opäť nesklamal. "Chytal tak, ako pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta," pochvaľoval si Vůjtek. "Je to pokojný brankár a dokáže sa výborne pripraviť. Keď dostane šancu, vždy zachytá," dodal.

A mal úplnú pravdu. Laco zažiaril najmä v tretej tretine, keď "zborná" aj vďaka štyrom presilovkám prestrieľala súpera 15:2. V bránke vyžaroval istotu, vždy bol tam, kde bolo treba a keď už naozaj nemohol zasiahnuť, pomohli mu "dobre postavené" žŕdky. "Vždy som trpezlivý a čakám na svoju šancu. Keď príde, snažím sa byť dobre pripravený. O tom, že nastúpim proti Rusom som sa dozvedel včera na tímovej porade. Myslím, že som bol na to dobre pripravený, bol to dobrý zápas, no stále nebol víťazný," povedal brankársky hrdina.

Prvé dva zápasy svojich spoluhráčov sledoval z tribúny a tak ich mohol dobre porovnať s tým nedeľňajším. "Určite sme hrali lepšie v obrane, hlavne sme výborne zvládli stredné pásmo a to bolo rozhodujúce. V prvých dvoch nám chýbala sebadôvera, dnešný výkon nás môže posunúť ďalej," zhodnotil Laco. Vůjtekov tromf sa prezentoval aj nebrankárskym zákrokom, keď v druhej tretine parádnym bodyčekom zložil Tereščenka, za čo si však vyslúžil dve minúty. "Ostal mi tam puk, musel som niečo urobiť. Myslel som si, že je podo mnou, takže som s tým trestom nerátal."

Pre Laca bol premiérový štart na olympiáde aj veľkým zadosťučinením, prebiehajúca sezóna mu zatiaľ príliš nevychádza. Vo svojom klube Donbass Doneck síce dosiahol perfektné štatistiky (1,47 gólu na zápas a 94,2-percentnú úspešnosť zákrokov), ale odohral iba dvanásť duelov a zatiaľ sa musí uspokojiť s pozíciou dvojky. "To je pravda, ale v bránke môže byť vždy iba jeden... Treba si počkať na šancu," dodal so svojou typickou skromnosťou.