Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

17. ročník Štúrovho pera bol pre redakciu Celluly mimoriadne úspešný

Foto: TASR

V dňoch 27. a 28. apríla sa uskutočnil už 17. ročník súťaže Štúrovo pero. Pre redakciu študentského časopisu Cellula bol mimoriadne úspešný. Domov si priniesli hneď dve významné ocenenia.

Trenčín 9. mája (TASR) - Posledný aprílový víkend sa pre našu Cellulu už niekoľko rokov nesie v znamení Štúrovho pera – celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov vo Zvolene. A inak tomu nebolo ani tento rok, kedy sa v dňoch 27. – 28. apríla uskutočnil už 17. ročník tejto súťaže, ktorý bol pre našu redakciu mimoriadne úspešný. Domov si priniesla hneď dve významné ocenenia.
„Do súťaže sa v tomto ročníku zapojilo 87 stredoškolských časopisov, čo bolo o desať viac ako minulý rok,“ zhodnotil predseda poroty Pavol Vítko. Ich úroveň a kvalitu posudzovala odborná porota v zložení: PhDr. Pavol Vítko (Slovenský syndikát novinárov, člen kontrolnej rady, štátny zástupca, Komunikačný odbor MO SR), Patrik Herman (šéfredaktor publicistiky TV Markíza) a Mgr. Lukáš Diko (šéfredaktor spravodajstva TV Markíza). Tá nehodnotila „gramáž“ papiera či lakovanú obálku, ale predovšetkým talent pri tvorbe článkov, fotografií, grafiky, ako aj novinárskych časopiseckých celkov.
Naša Cellula získala osobitné ocenenie Televízie Markíza, ktoré na návrh poroty udeľuje tým študentským periodikám, ktoré sa blížia k špičke stredoškolských časopisov na Slovensku, a už po štvrtýkrát sa stala jedným z laureátov Ceny Televízie Markíza, pričom tento rok si odniesla to najprestížnejšie a najvzácnejšie ocenenie – Cenu Televízie Markíza 1. stupňa. Týmto sa zaradila medzi top časopisy vo svojej kategórii. (pozn. v roku 2008 a 2010 získala Cenu Markízy 3. stupňa a v roku 2009 Cenu Markízy 2. stupňa)
Predseda poroty Pavol Vítko konštatoval, že „najkvalitnejšie časopisy tvoria stredoškoláci v prostredí, ktoré je pre nich zo strany profesorského zboru žičlivé, dáva im čo najširší priestor na vyjadrenie svojich názorov, na rozvoj tvorivosti, talentu a tým aj vlastnej osobnosti. Je to o dôvere a zmysle pre nadhľad zo strany profesorov, ale aj o zodpovednosti zo strany študentov.“ A práve dôveru, o ktorej hovoril, v našej redakcii stelesňuje naša Marcela Matusová, ktorá získala Cenu Katedry žurnalistiky FiF UK v Bratislave „za dlhoročnú ústretovú a kreatívnu spoluprácu pri tvorbe školského časopisu Cellula.“

Mgr. Marcela Matusová, Stredná zdravotnícka škola , Trenčín, J. Braneckého 4