Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

AbbVie prevezme výrobcu onkoliekov Pharmacyclics za 21 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Americká farmaceutická spoločnosť AbbVie prevezme firmu Pharmacyclics približne za 21 miliárd USD (18,97 miliardy eur), čo jej umožní zvýšiť podiel na lukratívnom trhu onkologických liekov.

New York 5. marca (TASR) - Americká farmaceutická spoločnosť AbbVie prevezme firmu Pharmacyclics približne za 21 miliárd USD (18,97 miliardy eur), čo jej umožní zvýšiť podiel na lukratívnom trhu onkologických liekov. Je to prvá veľká akvizícia pre AbbVie od neúspešného pokusu o prevzatie írskej spoločnosti Shire koncom minulého roka. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

AbbVie uviedla, že za jednu akciu spoločnosti Pharmacyclics, ktorá je známa napríklad výrobou lieku Imbruvica na liečbu leukémie, ponúkla 261,25 USD. Akvizíciu uskutoční čiastočne v hotovosti a čiastočne formou výmeny akcií. Suma predstavuje 13-% prémiu oproti stredajšej uzatváracej cene akcií Pharmacyclics. Celý kontrakt by sa mal podľa spoločností uzatvoriť zhruba v polovici tohto roka.

Je to prvá veľká akvizícia zo strany AbbVie od októbra minulého roka, keď americká spoločnosť odstúpila od plánov prevziať firmu Shire so sídlom v Írsku. Škrt cez rozpočet urobila koncernu AbbVie americká vláda. Tá prijala opatrenia, ktoré by mali zabrániť, aby sa americké firmy prostredníctvom fúzie so zahraničnou spoločnosťou vyhýbali plateniu daní v Spojených štátoch. Prevzatie Shire sa tak firme AbbVie už neoplatilo.

(1 EUR = 1,1069 USD)