Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Mali potvrdilo nový prípad eboly a ďalšie podozrivé prípady

Foto: TASR/AP

Vláda dnes vo vyhlásení uviedla, že najnovší pacient bol umiestnený do izolačného centra, kde sa lieči.

Bamako 22. novembra (TASR) - Západoafrický štát Mali dnes potvrdil nový prípad eboly a identifikoval dva ďalšie podozrivé prípady, čo vyvolalo obavy z ďalšieho šírenia choroby, ktorá už v krajine zabila najmenej päť ľudí.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Vláda dnes vo vyhlásení uviedla, že najnovší pacient bol umiestnený do izolačného centra, kde sa lieči. O pacientoch nič bližšieho neprezradila.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok povedal, že súčasná reťaz prenosu vyvoláva "hlboké obavy". Malijská vláda informovala, že monitoruje 310 ľudí, aby obmedzila šírenie eboly.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo v súčasnej epidémii eboly doteraz vyše 5400 ľudí, prevažne v Guinei, Libérii a Sierre Leone.
Kubánsky lekár leží s ebolou na izolačke v Ženeve
Ženeva 22. novembra (TASR) - Zdravotný stav 43-ročného kubánskeho lekára, ktorý sa v africkej Sierre Leone infikoval vírusom eboly a ktorého v noci na piatok prepravili za mimoriadnych bezpečnostných opatrení do špeciálnej miestnosti izolačky infekčného oddelenia Univerzitnej nemocnice v Ženeve, je vážny, ale stabilizovaný.

Vyplýva to z dnešnej informácie nemocničného zariadenia, ktorú sprostredkovala tlačová agentúra AP.

Pacient, ktorý po prílete ešte sám prestúpil z lietadla do pristaveného sanitného vozidla, mal už zo Švajčiarska možnosť telefonicky hovoriť s blízkymi na karibskom ostrove.

Podobne ako všetci jeho krajania, vyslaní do západnej Afriky sužovanej epidémiou eboly, musel pred odchodom z Kuby podpísať vyhlásenie, že sa do krajiny nevráti v prípade infikovania sa nebezpečným vírusom, informovali švajčiarske médiá.

O pomoc švajčiarskych špecialistov požiadala tak vo veci Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá hradí aj náklady na terapiu hospitalizovaného lekára Felixa Baeza Sarriu.