Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Aj Ľubovnianske múzeum sa zapojilo do akcie Noc múzeí a galérií

Foto: Noc múzeí a galérií na Ľubovnianskom hrade

Už piaty rok sa Ľubovnianske múzeum zapojilo do celoslovenského podujatia Noc v múzeách a galériách, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 19.mája

Stará Ľubovňa 24. mája (TASR) - Aj Ľubovnianske múzeum sa zapojilo už piatykrát do celoslovenského podujatia Noc v múzeách a galériách. Hrad bol v rámci podujatia sprístupnený od 20.00 hodiny.
Hlavný program začal prehliadkou expozícií. O 21.30 hodine slávnostne sprístupnili obnovený renesančný palác, ktorý svojho času chcela panovníčka Mária Terézia spolu s celým hradom rozobrať na stavebný materiál. V programe sa predstavili šermiari zo skupiny historického šermu Páni Spiša a tanečná skupina Fatima. „Okrem pekných expozícii v hrade si návštevníci mohli prezrieť aj tie nové v obnovenom paláci – expozíciu pivovarníctva a liehovarníctva, modernú 3D prezentáciu archeologických nálezov - keramiky a mince, ktoré sa našli v paláci počas obnovy, fotoprezentáciu obnovy paláca a veľkoplošného rezu, ktorý dokumentuje spôsob pôvodného použitia paláca v 16. storočí“, povedala pre Školský servis TASR Monika Pavelčíková, etnografka Ľubovnianskeho múzea. Na výstavbu paláca rozmerov 28 x 19 metrov s dvoma podzemnými a troma nadzemnými podlažiami bolo použitých 10 tisíc ton kameňa, čo v danej dobe predstavovalo 5.320 vozov nákladu. Podľa tradície kamene tatranskej žuly, osadené na niektorých miestach obvodových múrov paláca, symbolizujú miesta, kde prišli o život jeho stavitelia.
Pre návštevníkov sú počas celej letnej sezóny pripravené repliky historickej zbroje strážcov hradu, ktoré si môžu pre spomienku vyskúšať a svoju vizáž zvečniť fotoaparátom. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pracovníci múzea pripravili pre svojich malých návštevníkov podujatie Hrad a skanzen deťom - Stretnutie kráľov. Žiakov ZŠ čaká 5. až 7. júna prehliadka hradu a skanzenu plná prekvapení a hier.

Noc múzeí a galérií na Ľubovnianskom hrade





Adam Rohaľ, ZŠ s MŠ Podolínec