Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v apríli opäť klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Situácia sa zhoršila vo Francúzsku a Taliansku, zatiaľ čo v Nemecku sa sektor priblížil k expanzii.

Brusel 2. mája (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v apríli opäť klesla v dôsledku slabého dopytu. Podniky zároveň pokračovali v znižovaní počtu zamestnancov a cien. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnené údaje spoločnosti S&P Global.

Situácia sa zhoršila vo Francúzsku a Taliansku, zatiaľ čo v Nemecku sa sektor priblížil k expanzii. Výnimku predstavovalo Španielsko, kde aktivita rástla najrýchlejším tempom za takmer dva roky vďaka zvýšenému dopytu.

Index nákupných manažérov (PMI) vo výrobnom odvetví eurozóny, ktorý zostavuje S&P Global, podľa konečných údajov v apríli klesol na 45,7 bodu z marcových 46,1 bodu. Pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, zotrval už 22. mesiac v rade, prekonal však prvý odhad na úrovni 45,6 bodu. Index merajúci produkciu sa zvýšil z marcových 47,1 bodu na 47,3 bodu, čo bolo v súlade s rýchlym odhadom.

Aktivita talianskeho výrobného sektora sa minulý mesiac vrátila k poklesu v dôsledku opätovného zníženia produkcie a nových objednávok, zatiaľ čo slabšia produkcia a dopyt stlačili nadol hlavný index PMI vo Francúzsku. Nemecký PMI sa priblížil k rovnováhe, hoci dlhodobý pokles nákupov nabral na intenzite.

Index nových objednávok vo výrobnom sektore eurozóny, ktorý sa od mája 2022 nachádza pod úrovňou 50 bodov, klesol z marcovej hodnoty 46 bodov na štvormesačné minimum 44,1 bodu. Továrne už 11. mesiac po sebe redukovali stavy zásob nakupovaného tovaru aj finálnych produktov a znižovali počty svojich zamestnancov.