Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

Analytici: Prebytku zahraničného obchodu pomohol najmä vývoz áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Prebytok obchodu Slovenska so zahraničím prekročil v júni 817 miliónov eur, čo je medziročný rast o viac ako 927 miliónov eur.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Vývozy v posledných mesiacoch drží najmä silný export v kľúčovom automobilovom odvetví domáceho priemyslu. Dobrý výsledok súvisí aj s dobehom produkcie, ktorá bola pre problémy v dodávateľských reťazcoch v minulom roku pod tlakom. Zhodli sa na tom analytici Marián Kočiš zo Slovenskej sporiteľne a Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank v komentári k údajom o prebytku zahraničného obchodu v júni, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Zlepšenie bilancie zahraničného obchodu v tomto roku podporili tak nižšie dovozy ovplyvnené predovšetkým cenovými vplyvmi, ale aj slabnúcim domácim spotrebným dopytom, ako i vyššie vývozy, ktoré ťažia z podstatného uvoľnenia úzkych hrdiel v kľúčovom odvetví domáceho priemyslu, v automobilovom priemysle. Oba faktory vplývali aj na výsledky zahraničného obchodu v júni," priblížil Koršňák.

Prebytok obchodu Slovenska so zahraničím prekročil v júni 817 miliónov eur, čo je medziročný rast o viac ako 927 miliónov eur. Ako uviedol ŠÚ SR, zároveň ide o tretiu najvyššiu hodnotu od roku 2010.

Podľa Koršňáka podporili zahraničný obchod v júni najmä vývozy, ktoré v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli až o 2,6 %. Ide najmä o kategórie áut, strojov a palív, bez ktorých bol export aj v júni medziročne nižšie o 6,5 %.

"Aj v nasledujúcich mesiacoch by bilancia zahraničného obchodu mala ostať v prebytku. K zlepšeniu bilancie by mohla prispievať nižšia domáca spotreba a slabnúca súkromná investičná aktivita. Horšiaca sa nálada domáceho priemyslu však naznačuje, že v úvode leta by (minimálne) dočasne mohli opäť zoslabnúť aj domáce vývozy, ktoré tak budú spomaľovať ďalšie zlepšovanie bilancie zahraničného obchodu," doplnil Koršňák.

Prebytok podľa Kočiša ukazuje, že aj v druhom štvrťroku pomôže prispieť zahraničný obchod pozitívne k celkovému výsledku slovenského HDP. Zároveň však upozornil na to, že v nasledujúcich mesiacoch tohto roka uvidíme oslabujúcu sa globálnu aktivitu, ktorá bude mať vplyv na našu exportnú výkonnosť. V pozornosti ostávajú hlavné exportné trhy Slovenska na čele s vývojom nemeckej ekonomiky, ktorá je oslabená už tretí štvrťrok za sebou.