Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Anasoft litera vyhlási desať najlepších prozaických kníh roku 2014

Ilustračné foto Foto: anasoftlitera.sk

Doteraz sa finalistami literárnej ceny stalo 53 spisovateľov.

Bratislava 2. februára (TASR) - Literárna cena Anasoft litera vyhlási 18. marca desať najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku. V 10. ročníku bude o nich rozhodovať päťčlenná porota v zložení literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka, literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková.

"V septembri rozhodnú v druhom kole literárnej ceny aj o laureátovi, ktorý získa cenu honorovanú 10.000 eur," TASR informovala Mária Hejtmánková, PR manažérka Anasoft litera. Táto literárna cena sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka boli knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Momentálne je v zozname slovenských próz vydaných v roku 2014 až 179 kníh. "Ich počet sa môže počas hodnotenia poroty zmeniť, ak sa zistí, že niektoré z nich nespĺňajú kritériá štatútu pre zaradenie medzi adeptov na cenu," spresnila. Desať najlepších kníh odprezentuje literárny festival Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať od 20. do 25. apríla v bratislavských kultúrnych centrách, kníhkupectvách a školách. "Už tradičnou súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, filmové projekcie a program pre študentov stredných škôl," dodala Hejtmánková.

Doteraz sa finalistami literárnej ceny stalo 53 spisovateľov. Laureátmi ocenenia sú Pavel Vilikovský (dvojnásobný), Víťo Staviarsky, Balla, Monika Kompaníková, Stanislav Rakús, Alta Vášová, Milan Zelinka, Marek Vadas. Okrem hlavnej ceny bola každoročne udeľovaná Cena čitateľov denníka Sme. Získala ju kniha, ktorá dostala najviac čitateľských hlasov v internetovom hlasovaní. Doteraz boli ocenení autori Pavel Vilikovský, Jaroslava Blažková, Dušan Dušek, Viliam Klimáček, Pavol Rankov, Lucia Piussi, Tomáš Varga a dvakrát Veronika Šikulová.