Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Arcibiskup S. Zvolenský je spokojný s priebehom jubilejného roka

Na snímke predseda KBS Stanislav Zvolenský počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bratislavský arcibiskup ocenil aj prínos vedcov a umelcov, ktorí podľa jeho slov prispeli k dôstojným oslavám jubilejného roka.

Nitra 4. júla (TASR) – Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský je spokojný s doterajším priebehom jubilejného roka, počas ktorého si pripomíname 1150. výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Ako dnes po skončení zasadnutia KBS skonštatoval, jubilejný rok je hlavne silným duchovným zážitkom.

"Mohli sme zažiť predovšetkým putovanie relikvie svätého Cyrila po našich farnostiach, kde bola prijímaná s veľkou úctou. Je dobré, že sa vytvorila možnosť na pripomenutie posolstva svätých bratov zo Solúna," povedal Zvolenský.

Predseda KBS ocenil aj prínos vedcov a umelcov, ktorí podľa jeho slov prispeli k dôstojným oslavám jubilejného roka. "S obdivom sledujeme, ako mnohí odborníci z oblasti vedy, mnohí nadaní ľudia v oblasti umenia a naši veriaci vrúcne toto jubileum a tento rok prežívali a ako si pripomenuli najrozličnejším spôsobom našich vierozvestcov. Uskutočnili sa mnohé kultúrne stretnutia, kde sa prezentovala umelecká tvorba, ktorá sa týka svätých Cyrila a Metoda. Robilo sa množstvo kultúrnych podujatí, výstav... V oblasti vedy boli uskutočnené viaceré aj medzinárodné vedecké konferencie na Slovensku i v Ríme," skonštatoval Zvolenský.

Ako pripomenul, s radosťou očakáva aj príchod osobitného vyslanca Svätého otca kardinála Franca Rodého. Ten sa 5. júla zúčastní na Cyrilo-metodskej národnej púti v Nitre, kde bude hlavným celebrantom na slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí. "Moje očakávania sú v tom, že nám prinesie blízkosť Svätého otca Františka, ktorý si počas svojho doterajšieho krátkeho pontifikátu získal srdcia ľudí. To je prvé očakávanie. A tým druhým sú, samozrejme, aj slová, ktoré prinesie, keď bude hovoriť o našich vierozvestcoch. Myslím, že budeme iste potešení, že nám pripomenie, že mali význam nielen pre naše územie, pre našu kultúrnu identitu, pre našu náboženskú identitu, ale že mali význam vlastne v rámci celej cirkvi," dodal Zvolenský.