Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Na Deň stromu v skanzene pri Čiernom Balogu prišlo tisíce ľudí

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná prichádza na 12. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 15. júna 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Lesnícky skanzen v tomto roku ponúka niekoľko noviniek.

Čierny Balog 9. júla (TASR) – Všetci, ktorí majú radi les, sa dnes zišli v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu na jubilejnom 15. ročníku tradičného podujatia Deň stromu. Najväčšiu akciu štátneho podniku Lesy SR pre verejnosť otvorila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Ministerka vyslovila uznanie všetkým lesníkom a poďakovala za ich prácu. Ako uviedla, lesy majú pre nás nezastupiteľnú úlohu, a preto veľmi rada prijala pozvanie na túto akciu. Počas nej zasadila strom roka 2016 - topoľ osikový. Tisíckam návštevníkov sa prihovorili aj zástupcovia českých, maďarských a poľských lesov, vyznanie o lese predniesol herec Ľubomír Roman.

Ako pre TASR konštatoval hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, odhadujú, že účasť bude vyššia než po minulé roky. Podľa údajov Lesov SR sa zvykne hýbať od 10.000 do 18.000 ľudí. V priestoroch celého areálu Lesníckeho skanzenu mali možnosť vidieť napríklad aj ukážky remesiel spojené s lesníctvom a na Chodníku lesného času si deti i dospelí mohli preveriť svoje vedomosti.

Lesnícky skanzen v tomto roku ponúka niekoľko noviniek. Okrem Stromovej aleje členských štátov EÚ pribudla nová danielia obora, vyhliadková veža pri lesníckom Minilande (časť skanzenu s miniatúrami stavieb a sôch) a viacero nových mostíkov.

Ako pre TASR priblížil vedúci Lesníckeho skanzenu Michal Kofira, skanzen reprezentuje nielen lesníctvo Slovenska, ale tiež región Čierneho Balogu. Jeho výmera je 140 hektárov, z toho 116 hektárov lesa. V súčasnosti je chodník, ktorý ním vedie, dlhý 4,8 kilometra. Má 80 informačných panelov, 20 panelov o lesných drevinách a 13 tabúľ detského náučného chodníka. Popritom 16 strojových exponátov, objekty s expozíciami, Horáreň-múzeum a Lesnú kaplnku, ktorá je zvnútra i zvonka pokrytá jedľovou kôrou. Súčasťou skanzenu sú tiež oddychové miesta a informačná kancelária, kde sa dajú kúpiť suveníry a propagačné materiály.

"Zvláštne čaro skanzenu dodáva jeho zasadenie do prostredia reálnej lesníckej prevádzky so všetkým, čo s tým súvisí. Nie sú tu žiadne oplotenia, nič umelé. Skanzen je dnes taký obsiahly, že pri pozornom a oddychovom tempe v ňom návštevník strávi takmer celý deň. Je však možnosť vybrať si čiastkové kratšie trasy podľa časových možností a záujmu návštevníka o konkrétne zastávky a expozície. Do skanzenu sa dá dostať aj známou Čiernohronskou lesnou železnicou," dodal Kofira.

Lesnícky skanzen sa čoraz viac stáva obľúbeným miestom aj pre svadobné fotografovanie.
BALOG: Na Deň stromu prišli do skanzenu tisíce ľudí, otvorila ho G. Matečná