Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Import

Bankári si pripomínajú 20 rokov bankovníctva v samostatnej SR

Foto: TASR/Tomáš Halász

Ako zdôraznil prezident SBA a generálny riaditeľ Tatra banky Igor Vida, v súčasnosti sú slovenské banky stabilné, majú dostatok likvidity.

Bratislava 12. decembra (TASR - Dvadsiate výročie existencie moderného bankovníctva v samostatnej Slovenskej republike si dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave pripomenuli predstavitelia Slovenskej bankovej asociácie (SBA).

Ako zdôraznil viceprezident SBA a generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár, slovenské banky prešli začiatkom 90. rokov transformáciou a nevyhnutnou modernizáciou najmä investíciami do nových informačných technológií a rozširovania pobočiek, ktorá si podľa Národnej banky Slovenska (NBS) vyžiadala 75 miliárd Sk (2,49 miliardy eur). V tom období sa bankový sektor stal hlavným zdrojom získavania finančných prostriedkov na reštrukturalizáciu hospodárstva, čo posilnilo previazanosť bánk a podnikov. V období kupónovej privatizácie získali banky prostredníctvom svojich investičných privatizačných fondov významný vlastnícky podiel v podnikovej sfére.

Neefektívny model riadenia podnikov a silný štátny vplyv na hospodárstvo, ako zdôraznil Kollár, však zapríčinili postupné zhoršovanie situácie v podnikovom sektore. Podniky neboli schopné plniť svoje úverové záväzky. Hlavné problémy bánk v tomto období boli nedodržiavanie kapitálovej primeranosti a nedostatok dlhodobých finančných zdrojov. Bankám chýbalo až 40 miliárd Sk vlastných zdrojov.

Nedostatok likvidity/peňazí sa prejavil aj vysokým úročením vkladov, ktoré predstavovalo 15 až 25 %. Pri ozdravovaní bankového sektora došlo k rapídnemu poklesu úrokových mier.

V roku 1999 (tesne pred reštrukturalizáciou) dosiahol celkový objem klasifikovaných pohľadávok vyplývajúcich z úverov poskytnutých klientom dovtedajšie maximum, úroveň hrozivých 192,3 miliárd Sk. Význam veľkých štátnych bánk bol však pre ekonomiku príliš zásadný na to, aby bol pripustený ich pád. Vláda teda pristúpila k nákladnej reštrukturalizácii, počas ktorej boli v dvoch etapách z troch najväčších slovenských bánk (IRB, SLSP, VÚB) prevedené nedobytné úvery v celkovej hodnote približne 113 miliárd Sk do špecializovanej finančnej inštitúcie – Slovenskej konsolidačnej agentúry.

Reštrukturalizácia bankového sektora bola úspešne ukončená privatizáciou bánk vstupom strategických zahraničných investorov na slovenský bankový trh. Príjmy z privatizácie bánk predstavovali približne 40 miliárd Sk. Celkové náklady na reštrukturalizáciu dosiahli 124 miliárd Sk, teda približne 12 % HDP.

Ako zdôraznil prezident SBA a generálny riaditeľ Tatra banky Igor Vida, v súčasnosti sú slovenské banky stabilné, majú dostatok likvidity, čo je dobrá správa nielen pre ich klientov, ale aj pre Slovensko. Podľa jeho slov slovenské banky patria medzi európskych lídrov v zavádzaní moderných progresívnych technológií, ako sú napríklad mobile banking, mobilné bezkontaktné platby, P2P bankové platby, bezkontaktné platby či QR kódy, ktoré dnes slovenský bankový klient považuje za samozrejmosť.