Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Básnik a prozaik Rudolf Dobiáš stvárnil aj vlastnú väzenskú skúsenosť

Rudolf Dobiáš pri preberaní Pribinovho kríža II. Foto: TASR/ Martin Baumann

Vo svojich veršoch preukázal cit pre zvukomalebnosť slovenského jazyka a zdôraznil základné hodnoty života.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Básnik a prozaik Rudolf Dobiáš sa narodil v Dobrej pri Trenčíne 29. septembra 1934.

V prvom ročníku vysokej školy (v roku 1953) ho zatkli a na základe vykonštruovaných obvinení odsúdili na dlhoročné väzenie. Po siedmich rokoch strávených v jáchymovských uránových baniach ho v roku 1960 v rámci politickej amnestie prepustili. Po základnej vojenskej službe pracoval v rokoch 1963-1964 ako baník v Novákoch, v rokoch 1965-1975 ako robotník a technik v závode Slovlik Trenčín. Medzitým v rokoch 1966-1969 absolvoval nadstavbové štúdium na Strednej priemyselnej škole chemickej v Bratislave. Až do pádu komunizmu žil s biľagom politického väzňa a triedneho nepriateľa.

Po Nežnej revolúcii v novembri 1989 sa venoval novinárskej práci ako redaktor Slovenského denníka. Už dve desaťročia je aktívnym členom Konfederácie politických väzňov a redaktorom jej časopisu Svedectvo.

Do literatúry vstúpil v polovici 70. rokov 20. storočia ako rozhlasový dramatik a autor kníh pre deti. Pre deti a mládež písal poéziu aj prózu a je autorom vyše 30 rozprávkových hier. Napriek tragickej životnej skúsenosti má jeho tvorba pre deti v sebe veľa hravosti, fantazijnosti a humorne odľahčeného pohľadu na detský svet. Vo veršoch preukázal cit pre zvukomalebnosť slovenského jazyka a zdôraznil základné hodnoty života. V príbehoch zo života súčasných detí sa sústredil na odkrytie vzťahov detí k dospelým.

Po roku 1989 literárne stvárnil vlastnú väzenskú a gulagovskú skúsenosť a príbehy ľudí, ktorí sa rovnako ako on stali obeťami komunistického režimu. V knihách priniesol obrazy politicky motivovaného násilia a tragických osudov ľudí jeho generácie. Je autorom kníh Svedectvo troch krížov, Temná zeleň, Zvony a hroby, Znovuzrodenie. Je aj zostavovateľom antológie Básnici za mrežami a spoluautorom trojdielneho zborníka Triedni nepriatelia.

V roku 2009 dostal Prémiu Literárneho fondu za pôvodnú literárnu tvorbu za básnickú zbierku Litánie k slobode. Fond výtvarných umení, Slovenská sekcia IBBY a medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v novembri 2013 udelili Cenu Trojruža Rudolfovi Dobiášovi za súbor prozaických a rozhlasovo-dramatických diel, v ktorých sugestívnym spôsobom ochraňuje jedinečné citové i mravné hodnoty detského sveta.

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil v januári 2014 Rudolfovi Dobiášovi Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd.