Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

BBC: Pilot havarovaného lietadla Germanwings tajil, že je chorý

Vyšetrovatelia prikrývajú čiernou dekou osobu, ktorá odchádza z domu rodiny Andreasa Lubitza v nemeckom Montabaure, 26. marca 2015. Lubitz bol druhým pilotom dopravného lietadla A320, ktoré havarovalo v utorok 24. marca 2015 vo francúzskych Alpách. Na palube lietadla bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Haváriu nikto neprežil. Foto: TASR/AP

Lekárska správa zabavená v jeho bydlisku potvrdila, že sa liečil, roztrhaná práceneschopenka zas, že to pred zamestnávateľom tajil.

Berlín 27. marca (TASR) - Druhý pilot lietadla spoločnosti Germanwings, ktoré havarovalo vo francúzskych Alpách, Andreas Lubitz skrýval pred zamestnávateľom i kolegami zdravotné problémy, pre ktoré mal práceneschopenku platnú aj pre deň havárie. Povedali to dnes nemeckí vyšetrovatelia.

Lekárska správa zabavená v jeho bydlisku potvrdila, že sa liečil, roztrhaná práceneschopenka zas, že to pred zamestnávateľom tajil.

Unvierzitná nemocnica v Düsseldorfe, kde mal Lubitz byt, potvrdila, že ho uplynulé dva mesiace liečila. Poprela však, že by išlo o depresiu. Podrobnosti o jeho zdravotnom stave však odmietla zverejniť.

Vyšetrovatelia podľa agentúry DPA uviedli, že nenašli žiaden rozlúčkový list, ktorý by naznačoval samovraždu ani správu informujúcu o jeho úmysloch, rovnako ako žiadnu známku silného politického či náboženského presvedčenia.

"Skutočnosť, že sme našli viaceré práceneschopenky - niektoré roztrhané ... podporuje predbežné podozrenie, že zosnulý skrýval svoju chorobu pred zamestnávateľom i kolegami v práci," citovala agentúra DPA prokuratúru.



Francúzski vyšetrovatelia uviedli, že vyzdvihli z neprístupného miesta havárie asi 400 až 600 kusov ľudských pozostatkov, niektoré z nich také maličké ako vlas či zub, a poslali ich na analýzu. Patrick Touron, ktorý vedie práce na mieste, povedal reportérom, že doteraz nenašli žiadne celé telo. Identifikáciu členov posádky im uľahčuje uniforma, napísala agentúra AP.