Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

V Benátkach odhalia pamätnú tabuľu venovanú sv. Cyrilovi a Metodovi

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pamätnú tabuľu vytvoril akademický sochár Marián Polonský.

Bratislava 25. júna (TASR) – Slávnostný ceremoniál odhalenia pamätnej tabule venovanej sv. Cyrilovi a Metodovi prebehne 30. júna o 10.30 h v Bazilike San Pietro di Castello v talianskych Benátkach. Tento projekt sa od ostatných iniciatív odlišuje tým, že jeho záber historických vzťahov slovenského teritória s Európou a zvlášť s Talianskom je omnoho širší, a týka sa obdobia, ktoré o tisíc rokov predchádzalo myšlienke zrodu slovenskej národnosti. TASR o tom informoval Pierluigi Solieri z Občianskeho združenia Allegra.

"V roku 867 cestou do Ríma sa zastavili v Benátkach, kde sa konala verejná diskusia s miestnym klérom a ich misia zaznamenala veľký význam. Prišlo k dôležitej zlomovej epizóde, uvedenej aj v historickom dokumente Vita Constantini pod názvom Benátska dišputa. Následne im pápež Hadrián II. udelil súhlas s používaním Staroslovienčiny v liturgických obradoch," povedal Solieri.

Pamätnú tabuľu podľa neho vytvoril akademický sochár Marián Polonský. Je komponovaná v materiáloch kameň - vápenec a bronz. Solieri ďalej uviedol, že v kamennej časti je text pripomínajúci spomínanú udalosť v slovenčine a v taliančine, na troch okrajoch tabule je hlaholikou nápis z Proglasu a z jej stredu vyrastá dvojramenný kríž. Podľa Solieriho je z ľavej strany tabule umiestená reliéfna busta sv. Cyrila, z pravej sv. Metoda.