Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Beseda Juh Slovenska po Viedenskej arbitráži v rokoch 1938 - 1945

Ilustračné foto Foto: Mgr. Mária Mičianiková/TASR

Ústav pamäti národa (ÚPN) v spolupráci s mestom Lučenec pripravili besedu na tému Juh Slovenska po Viedenskej arbitráži v rokoch 1938 - 1945.

Lučenec 18. apríla (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) v spolupráci s mestom Lučenec pripravili besedu na tému Juh Slovenska po Viedenskej arbitráži v rokoch 1938 - 1945. Podujatie bolo spojené s prezentáciou rovnomenného zborníka z vedeckej konferencie.

Vo štvrtok 12. apríla v priestoroch Divadla B. S. Timravy v Lučenci s auditóriom, v ktorom sedeli aj žiaci Cirkevnej základnej školy sv. Jána Bosca, diskutovali Ferdinand Vrábel (Bratislava), Pavel Mičianik, (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici) a Ján Mitáč (ÚPN). Diskusie sa zúčastnili aj pozvaní hostia, priami účastníci udalostí, ktorých osobné svedectvá vniesli do celej témy oživenie. Je zrejmé, že téma Juh Slovenska po Viedenskej arbitráži v rokoch 1938 - 1945 je na juhu Slovenska stále živá a aktuálna, hoci pre verejnosť málo známa. Aj touto diskusiou a prednáškami sa však prítomným objasnili mnohé otázky.

Prvá viedenská arbitráž bola medzinárodná arbitráž, ktorá sa konala 2. novembra 1938, a ktorou fašistické Nemecko a Taliansko donútili Česko-Slovensko vzdať sa územia na juhu Slovenska a Podkarpatskej Rusi obývaného prevažne maďarsky hovoriacim obyvateľstvom. Česko-Slovensko prišlo na rokovania úplne nepripravené a výsledkom bol dokument, ktorý nariaďoval Česko-Slovensku vzdať sa južného územia tvoreného líniou Senec – Galanta – Vráble – Levice – Lučenec – Rimavská Sobota – Jelšava – Rožňava – Košice – Michaľany – Veľké Kapušany – Užhorod – Mukačevo (vrátane týchto miest) až po hranice s Rumunskom v prospech Maďarska.

Mgr. Mária Mičianiková, Cirkevná základná škola sv. Jána Bosca, T. G. Masaryka č. 9, Lučenec