Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Biskupi tvrdia, že sa s D. Čaplovičom nedohodli na financovaní škôl

Dušan Čaplovič ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Hovorca KBS Jozef Kováčik tvrdí, že z pohľadu konferencie neboli najzávažnejšie body akceptované.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS), ktorá žiada rovnocenné financovanie cirkevných škôl, poprela, že by sa s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) dohodla na svojich požiadavkách. Šéf rezortu na stredajšom (5.9.) rokovaní školského výboru uviedol, že si s predsedom KBS arcibiskupom Stanislavom Zvolenským vyjasnili požiadavky cirkvi k novelám zákona o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní, o ktorých bude v septembri rokovať parlament. "Povedali sme, že všetky veci, ktoré sa znovu spomínajú, sú obsiahnuté aj v pozmeňovacích návrhoch, ktoré sú a budú predložené," povedal Čaplovič.

Hovorca KBS Jozef Kováčik tvrdí, že z pohľadu konferencie neboli najzávažnejšie body akceptované. "Sme prekvapení, že sa hovorí o dohode. Nebola nám totiž doručená ani len zápisnica rozporového konania," reagoval dnes pre TASR Kováčik. Komisia pre katechizáciu a školstvo KBS adresovala premiérovi, ministrovi školstva aj predsedovi parlamentného výboru pre vzdelávanie list, v ktorom žiada, aby boli naplnené základné požiadavky cirkvi na rovnoprávne postavenie a rovnocenné financovanie cirkevných škôl a školských zariadení.

Svoje požiadavky zdôvodňuje Zmluvou medzi SR a Svätou stolicou. Podľa nej sa má katolíckym školám poskytnúť finančné zabezpečenie v rovnakom rozsahu, ako ho majú ostatné školy. "Za teraz platného systému financovania školských subjektov dochádza k nerovnému prístupu štátu k cirkevným školským subjektom, a to tým spôsobom, že štát garantuje cirkevným školským subjektom prístup k menšiemu objemu dotácií z výnosu dane z príjmov ako verejným školským subjektom, pričom kritériom prideľovania tejto dotácie sú rovnaké pre všetky školské subjekty bez ohľadu na zriaďovateľa," napísal v liste predseda komisie biskup Bernard Bober.

Vatikánska zmluva sa neporušuje, oponuje minister


Minister na zasadnutí výboru uviedol, že Vatikánska zmluva sa neporušuje, lebo všetky školy sa financujú podľa rovnakých pravidiel. "Čo sa týka Vatikánskej zmluvy, dávame si na to pozor. Nemôže ma nikto upodozrievať, že by som chcel do toho negatívne vstúpiť, naopak, pre mňa sú cirkevné školy na najvyššom piedestáli a súkromné najnižšie, čo sa týka hodnotenia," zdôraznil Čaplovič.

Podľa novely zákona o odbornom vzdelávaní, o ktorej bude na septembrovej schôdzi rokovať parlament, budú mať samosprávne kraje právomoc rozhodnúť o počte novootvorených tried. Podľa pripomienky KBS ide o konflikt záujmov, keď má jeden zriaďovateľ rozhodovať o právach a povinnostiach iného zriaďovateľa.